Van het dal naar de oorsprong van de Isel op de gletsjer

Door: Pauline van der Waal | Iseltrail in Oostenrijk

Ben jij een enthousiaste huttenwandelaar? Of heb je nog nooit een huttentocht gedaan, maar ben je op zoek naar zo’n mooie meerdaagse wandeling? Dan hebben wij een geweldige voor je gevonden! De Iseltrail in het Oostenrijkse Tirol bestaat namelijk pas een jaartje, maar is nu al ongeëvenaard.

Je loopt tijdens deze wandeling in vijf etappes van de monding van de Isel in de Drau in Lienz helemaal naar de bron, de gletsjer Umbalkees. Onderweg loop je door groene dalen, authentieke dorpjes, sprookjesachtige bossen, langs adembenemende watervallen en natuurlijk indrukwekkende gletsjerlandschappen. Enthousiast geworden? Lees dan snel verder!

Iselschlucht tussen Welzelach en Bobojach. Foto: TVB Osttirol Matthias Schickhofer
Iselschlucht tussen Welzelach en Bobojach. Foto: TVB Osttirol Matthias Schickhofer

Meer over de Iseltrail

De Iseltrail loopt door Oost-Tirol en is geopend in juli 2020. De naam komt van de gletsjerrivier de Isel, die je gedurende de hele tocht volgt. In totaal is de trail zo’n 73,5 kilometer lang en je loopt ‘m normaal in vijf etappes.

Dat je anno 2021 deze wandeltocht langs de Isel kunt lopen, is op z’n minst opmerkelijk te noemen, want er gaat maar liefst 50 jaar strijd aan vooraf! In 1971 waren er namelijk plannen om een reusachtige hydro-elektrische krachtcentrale in Oost-Tirol bouwen. Om zo’n stuwmeer te maken, wilden de bouwers alle bestaande gletsjerrivieren omleiden, inclusief de Isel.

Milieubeschermers hebben er samen met de lokale bevolking voor gezorgd dat deze plannen geen werkelijkheid zijn geworden. Na een jarenlange en harde strijd maakt de Isel sinds 2015 deel uit van het Natura 2000-beschermingsgebied, een netwerk van bedreigde Europese habitats. Vijf jaar later werd de Iseltrail geopend. De wandelroute werd ontworpen samen met milieuactivist en fotograaf Matthias Schickhofer.

Zien hoe deze trail eruit ziet en hoe ‘ie tot stand kwam? Check dan onderstaande video.

Dag 1 van de Iseltrail: een prachtig begin

Je begint je langeafstandswandeling in het mooie Lienz, waar de Isel een rustig kabbelend riviertje is. Het middeleeuwse Lienz is de hoofdstad van Oost-Tirol. De bontgekleurde gevels steken mooi af tegen de steile Dolomieten op de achtergrond.

Je wandelt langs het middeleeuwse Schloss Bruck, dat hoog boven de stad uittorent. Daarna mindert de bebouwing snel en loop je de natuur in. Natuurlijk volg je vanaf het eerste begin de Isel, die je gaandeweg ziet veranderen. Eerst met wat rustieke eilandjes in de rivier en vervolgens sneller stromend door een smalle kloof in het woud. En wat dacht je van de Daberer-waterval? De wandeling eindigt na iets meer dan 16 kilometer in St. Johann im Walde, een klein dorpje met 300 inwoners en een rode kerktoren.

De Iseltrail. Foto: TVB Osttirol Ramona Waldner
De Iseltrail. Foto: TVB Osttirol Ramona Waldner

Dag 2: Volg de opvallend blauwgroene loop van de rivier

Vandaag vertrek je vanuit het pittoreske St. Johann im Walde voor een wandeling van 15,5 kilometer. De route is makkelijk te vinden, want je hoeft alleen de Isel maar te volgen. En de rivier is vandaag ook weer vol verrassingen.

Eerst zie je de vele eilandjes in het opvallend blauwgroene water. De kleur wordt veroorzaakt door de mix van het smeltwater met het afslijten van het gesteente. Daarna trek je na een (lunch)pauze in Huben verder het dal in. En waar het dal smaller wordt, wordt de rivier steeds wilder. Overal hoor je het onstuimige water tegen de rotsen slaan en voelt je één met de natuur. Je eindigt vandaag in het gezellige Matrei, waar je blijft overnachten.

Idyllische strandjes in de Isel bij Oberlienz. Foto: TVB Osttirol Matthias Schickhofer
Idyllische strandjes in de Isel bij Oberlienz. Foto: TVB Osttirol Matthias Schickhofer

Dag 3: Door het bos en langs de kloof

Vandaag staat alweer de derde etappe op het programma. De tocht is ook nu nog steeds niet heel zwaar, maar wel wat pittiger dan de eerste twee dagen. Eerst loop je langs en door bosrijk gebied, waarna je langs de diepe en ruwe canyon van de Isel loopt. Er is geen wandelpad direct naast het water, maar af en toe kun je wel een fantastische blik op de diepe kloof werpen. Na een kleine 17 kilometer kom je aan in Prägraten am Großvenediger.

Iseltrail in Osttirol / Tirol / Österreich: Enzian im oberen Iseltal im Nationalpark Hohe Tauern.

De vierde dag is een bijzondere. Als je vertrekt is de Isel nog relatief rustig, maar dat verandert als je bij de Gloschlucht komt. Het water kolkt en spat tegen de rotsen, en de waterdruppels zorgen voor een regenboog. Daarna kom je bij de Strödener-waterval, voordat je een korte pauze neemt bij de Islitzeralm,

Met nieuwe energie ben je klaar voor het hoogtepunt van vandaag: het waterwandelpad Umbalfälle dat langs de rivier loopt en die zich over verschillende secties naar beneden stort. Je kunt super dichtbij het wilde water komen, door het uitkijkplatform en de straalconstructie die hier is gebouwd.

Je komt hier amper een mens tegen totdat je bij de Clarahütte op 2.038 meter hoogte komt. Dit is de enige overnachtingsplaats in de buurt. Zorg dus dat je ruim van tevoren een bed reserveert, want in deze hut zijn er slechts acht slaapplaatsen beschikbaar!

Waterval op de Iseltrail. Foto: TVB Osttirol Ramona Waldner
Waterval op de Iseltrail. Foto: TVB Osttirol Ramona Waldner

Het is alweer de laatste dag van je wandeling langs de Isel. Er staat nog zo’n 16 kilometer op de planning en je stijgt vandaag tot 2.504 meter hoogte. Trek daarom voor vandaag zo’n zes uur wandeltijd uit.

Het landschap is deze dag heel anders dan je eerder gezien hebt. De omgeving wordt steil en schraal, het water van de Isel ijzig. In het begin geniet je nog van de bloemen in de alpenweides, maar al snel wordt het kouder en kom je in de arctische klimaatzone. Op zo’n 2.500 meter boven de zeespiegel kom je bij de oorsprong van de Isel: de Umbalkees-gletsjer. Wat een bijzondere plek, waar het ijs verandert in prachtig helder water.

Als je er klaar voor bent, wandel je terug naar Ströden, waar je de bus neemt richting Lienz. Dat was ‘m dan, de allerlaatste etappe van deze waanzinnige langeafstandswandeling: de Iseltrail.

Bij de gletsjer Umbalkees. Foto: TVB Osttirol Ramona Waldner
Bij de gletsjer Umbalkees. Foto: TVB Osttirol Ramona Waldner

Namen en rugnummers

Precies weten waar je aan toe bent? Dit is de Iseltrail in cijfers.

  • Totale afstand: 73,5 km
  • Totale wandeltijd: 22 uur
  • Beste periode: Mei – September
  • Startpunt: Lienz, Oost-Tirol
  • Eindpunt: Umbalkees of Ströden, Oost-Tirol
  • Hoogste punt: 2.500 m
  • Hoogtemeters bergaf: 2.120 m
  • Hoogtemeters bergop: 1.380 m
  • Moeilijkheidsgraad: Medium

Voor meer informatie kijk je op www.austria.info


Hoofdfoto: TVB Osttirol Ramona Waldner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.