Prachtige uitzichten en veel water

Lees alles over Natuurpark Altmühltal

In het natuurpark Altmühltal, ten noorden van München, genieten wandelaars en fietsers van prachtige routes. De natuur doet hier bijna Mediterraans aan. Maar laat je niet foppen, want je geniet tegelijkertijd van Beierse specialiteiten. Wandel over een zacht pad door een betoverend bos langzaam bergopwaarts. Vanuit de schaduw van het bos wandel je de jeneverbesheide op, die naar kruiden ruikt. Hier heb je ver uitzicht over het dal, over de glinsterende rivier die slingert tussen velden en weiden, en over de grillige rotsen op de hellingn.

In de verte kondigen de daken en torenspitsen van een historische stad een welverdiende pauze aan. De combinatie van actie, ontspanning, natuurbeleving en culinaire hoogstandjes is typerend voor tochten op de Altmühltal Panorama Trail. Op deze 200 kilometer lange route van Gunzenhausen naar Kelheim verkennen wandelaars het natuurpark Altmühltal in het midden van Beieren.

Natuurpark Altmühltal

Ga fietsen langs de oevers van de Altmühl

Terwijl de Altmühltal Panorama Trail je over heuvels leidt en je fantastische uitzichten biedt, rijden fietsers graag langs de oevers van de Altmühl. Het ongeveer 167 kilometer lange Altmühltal-fietspad volgt de loop van de langzaam stromende rivier. De rustige route kent bijna geen hoogtemeters en is vooral populair bij gezinnen en fietsers die liefst op hun gemak de omgeving verkennen. Het pad loopt ook van Gunzenhausen am Altmühlsee naar Kelheim bij de spectaculaire Donau-doorbraak met zijn tot 70 meter hoge, bijna verticale rotswanden.

Op het Altmühltal-fietspad bij Riedenburg met Burcht Prunn op de achtergrond

Hoogtepunten in de natuur

Veel hoogtepunten van het natuurpark Altmühltal liggen dan ook zowel op de route voor zowel fietsers als wandelaars. Onderweg zie je veel van de lange geschiedenis van de regio, die teruggaat tot de prehistorie. De heldere kalkstenen kliffen op de valleihellingen werden ooit gevormd als riffen in de zee. Vanaf deze tijd, zo’n 147 miljoen jaar geleden, komen ook de fascinerende fossielen terug die hier steeds weer in de steengroeven gevonden worden – waaronder de wereldberoemde ‘oervogel’ Archaeopteryx, uniek voor deze regio.

De oervogel Archaeopteryx

Ontdek de geschiedenis

Dinosaurus- en geschiedenisfans gaan naar het museum of gaan zelf op zoek naar ammonieten in de steengroeven zelf. Ook de mens heeft hier al eeuwenlang zijn sporen nagelaten. De Romeinen bouwden bijvoorbeeld de Limes, die nu op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, bijna 2000 jaar geleden. Maar ook kasteelheren, bisschoppen en rijke burgers lieten prachtige gebouwen bouwen. De stad Eichstätt, die in het centrum van de regio ligt, betovert met barokke pracht, terwijl je in Weißenburg door steegjes met vakwerkhuizen wandelt of de kastelen op de heuvels rond Riedenburg bekijkt. 

Meer weten over het Altmühltal

Heb je interesse in een vakantie in deze aantrekkelijke regio? Boek je vakantie naar het Altmühltal, of lees meer via de website.

Lees hier meer over wandelen of fietsen in het Altmühltal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.