Wist je dat de herfst misschien wel het beste jaargetijde is voor een wandelvakantie? Niet al te heet meer, de bossen kleuren fel rood, oranje en geel en de geuren van de herfst zijn heerlijk. Nog steeds heb je vaak mooi weer met een stralend zonnetje, terwijl de eerste sneeuw op de bergtoppen schittert. Bovendien is het in deze tijd ook nog eens heerlijk rustig!

Heb je dus nog wat tijd over voor een tripje in de herfst? Wij zeggen: ga naar Trentino! Om de omgeving optimaal te beleven, hebben we vijf prachtige wandelingen door de Dolomieten voor je uitgezocht. Het zijn stuk voor stuk wandelingen op hoogte. Je kunt zelf kiezen of je alle hoogtemeters zelf voor je rekening neemt, of het jezelf van makkelijker maakt en de lift neemt. Check in dat geval wel even de website. Daar staat precies op welke skiliften in het najaar geopend zijn.

Lees hier alles over Trentino in de herfst

Op pad naar een van de berghutten. Check wel vooraf of ze nog open zijn. © Trentino Marketing – C. Kerber

Wandeling 1: Panzer Ring, San Martino di Castrozza

Deze eerste route is een relatief gemakkelijke rondwandeling, die in de buurt van de Tognola Cabinovia (2.123 m) begint en het historische Panzerpad volgt. Je hebt tijdens bijna de hele wandeling een waanzinnig uitzicht op het Pale di San Martino-gebergte. Een stop bij het UNESCO ‘Balkon van de Dolomieten is een absolute must.

Bekijk hier de route en download de GPX

Wandeling 2: Van Pradalago naar Lago delle Malghette, Madonna di Campiglio

Deze route is een werkelijk prachtige en ook niet al te inspannende rondwandeling op grote hoogte over de weiden van het Adamello Brenta Natuurpark. Je kiest of je start bij Cascina Zeledria (1.766 m) of met de gondel omhoog gaat naar de Rifugio Pradalago (2.100 m). Vergeet je fotocamera niet, want aan de rand van het Malghettemeer heb je een prachtig uitzicht op de Brenta Dolomieten, zeker in de herfst.

Bekijk hier de route en download de GPX

Wat een kleuren in de herfst © Trentino Marketing – C. Kerber

Wandeling 3: Van Pradel naar Rifugio Croz dell’Altissimo, Paganella

De derde wandeling in het rijtje is iets lastiger dan de eerste twee. Het is een mooie en interessante wandeling door het authentieke hart van de Brenta Dolomieten. De hele wandeling loopt tot aan de Croz dell’Altissimo refuge, maar je kunt ook de La Montanara rifugio als eindpunt nemen. Het startpunt is gemakkelijk te bereiken met de Molveno – Pradel gondel.

Bekijk hier de route en download de GPX

Wandeling 4: Sass Pordoi, Val di Fassa

Tijdens wandeling 4 voel je je als op een buitenaardse planeet! Je kunt gemakkelijk naar Sass Pordoi (2.948 m) met de kabelbaan gondel en vanaf daar bewonder je de mooiste bergen ter wereld op het ‘Terras van de Dolomieten’.

Vanaf hier kun je een paar korte wandelingetjes maken, maar als je jezelf wilt uitdagen (en voldoende ervaring en conditie hebt!) volg je de borden naar de Boé Refuge. Let op: sommige stukken moet je hier via een klettersteig/via ferrata.

Bekijk hier de route en download de GPX

Een aantal liften is ook geopend in de herfst © Trentino Marketing – C. Kerber

Wandeling 5: Monte Spinale – Rifugio Graffer, Madonna di Campiglio

Nog zo’n wandeling met panoramisch uitzicht. Je loopt van de Monte Spinale naar de Graffer Refuge via het Spinalemeer. Ook hier overbrug je maar weinig hoogtemeters en je bereikt het startpunt bovendien gemakkelijk met de gondel. Je hebt een mooi zicht op de Brenta Dolomieten aan de ene kant en de gletsjers van de Adamello-Presanella groep aan de andere.

Bekijk hier de route en download de GPX

Check welke berghutten nog open zijn

Omdat het in de herfst wat rustiger is dan in de zomer en de winter, zijn niet alle berghutten open. Net zoals de liften zoals we al eerder zeiden. Toch is het heerlijk om naar een berghut te wandelen. De geur van koffie en polenta en natuurlijk een drankje. Hopelijk nog op het terras!

Normaalgesproken sluiten de berghutten na 20 september, maar bij mooi weer blijven ze vaak veel langer open. Bij sommige kun je ook overnachten voor nog meer berggevoel. Hier vind je de lijst van geopende hutten, zodat je kunt zien of jouw favoriet nog open is!

Wandelen door de Brenta Dolomieten © Trentino Marketing – M. Gartner

Meer gemakkelijke wandelingen voor op je lijst

Heb je er na vijf wandelingen nog geen genoeg van? Geen probleem want de wandelmogelijkheden in Trentino zijn eindeloos. Trek je wandelschoenen aan, neem voldoende warme kleding mee (het weer is veranderlijk in de bergen!) en vooral goede zin.

Hier vind je nog tien herfstwandelingen in Trentino, die niet al te uitdagend zijn.

Tips voor je verblijf in Trentino

Trentino heeft veel en heel verschillende accommodaties waar je kunt logeren tijdens je vakantie. Kies voor een camping, een appartement of juist een hotel. Bekijk hier alle opties.

Tot slot nog een extra tip: download de app Mio Trentino. Die helpt je om de leukste uitstapjes te plannen en doet daarnaast dienst als Guest Card voor diverse kortingen op activiteiten en openbaar vervoer in de regio.

Lees hier alles over Trentino in de herfst

Arte Sella in Valsugana © Trentino Marketing – M. Gartner

Hoofdfoto: Trekking Monte Stivo © Trentino Marketing – M. Gartner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.