Ontdek de Alpes du Sud op de fiets

Door: Pauline van der Waal | Fan van Zuidelijke Alpen

Op zoek naar mooie uitdagingen op twee wielen? Dan moet je in de Zuidelijke Alpen in Frankrijk zijn. Je kunt namelijk heerlijk fietsen door de bergen en de frisse berglucht. Daarmee is mountainbiken in de Alpes du Sud een waar genot. Kies je één van de belangrijkste routes van de FFC (Franse Fietsfederatie) als uitdaging, of ga je voor een nachtelijke rit? Ben je toe aan iets meer rust, dan kun je ook kiezen voor een elektrische MTB. Wij zetten de opties voor je op een rij.

FFC-routes voor de goed getrainde fietser

De FFC, oftewel de Franse Wielerbond, heeft elf grote tours dwars door Frankrijk gercertificeerd. Daarvan doorkruisen er drie de Zuidelijke Alpen. Ten eerste is dat de bekende Grande Traversée des Hautes-Alpes à VTT, die 350 kilometer en 17.600 hoogtemeters beslaat tussen Grave-Villar d’Arène en Laragne-Montéglin. De tocht Alpes-Provence slingert door het gebied Alpes-de-Haute-Provence, van de Col de Larche tot Manosque. De meer ervaren fietsers proberen de Transverdon, die de Col d’Allos verbindt met Gréoux-les-Bains. Durf jij het aan?

Foto: thibaut vergoz
Foto: thibaut vergoz

Op zoek naar adrenaline als de zon al onder is

Hoe klinkt ’s nachts fietsen voor jou? Dat kan in Château-Arnoux. De Base VTT du Val du Durance is de grootste mountainbikebasis in de regio en biedt vier routes – zelfs na zonsondergang. Dit is een primeur in Frankrijk! Natuurlijk heb je een helm, hoofdlamp, reflecterend vest en voor- en achterlicht nodig, maar dan ben je klaar om te gaan. Een ultieme ervaring, waar je absoluut geen spijt van zult krijgen. Je bent toch niet bang in het donker?!

Foto: Simon.A

Met een elektrische fiets kan iedereen de berg op

Altijd gedacht dat mountainbiken door de bergen alleen is voorbehouden aan echt fanatieke fietsers? Nee joh! Met de uitvinding van de e-(mountain)bike kan iedereen lekker fietsen, ongeacht je niveau. Ook de Zuidelijke Alpen ontdek je dus op de fiets.

Chantal Bonaglia is wereldkampioen MTB 2008 en reservekampioen van 2009. Toch is zij ervan overtuigd dat fietsplezier op grote hoogte niet alleen voorbehouden moet zijn voor megasportieve types. Daarom besloot ze dat ze in haar fietswinkel in Barcelonnette ook elektrische fietsen wilde verhuren en verkopen. Nu is mountainbiken supersimpel en mogelijk voor iedereen. Ook voor beginners, die nu zorgeloos kunnen mountainbiken.

Meer over fietsen in de Zuidelijke Alpen

De Zuidelijke Alpen in Frankrijk zijn een bijzondere mix van Alpen en de Middellandse Zee, die je ultiem kunt ervaren op de fiets. Beginners, doorgewinterde bikers, families of op de e-bike, iedereen geniet van het fantastische landschap, cultuur, evenementen en eten in de Alpes du Sud. In de ongerepte natuur is de kans groot dat je allerlei wild spot, zoals gemzen, steenbokken of marmotten.

Je kunt per auto, trein of bus naar de Zuidelijke Alpen. Met de auto ligt Briançon vanaf Utrecht op zo’n 1.100 kilometer. De TGV brengt je naar station Valence, Aix-en-Provence of Marseille, waar je overstapt op een regionale trein of bus. Vliegen kan ook, op Marseille, Lyon, Grenoble en Nice. Op de luchthaven pak je de trein of bus, of een huurauto.

Wil je meer weten over fietsen de Zuidelijke Alpen? Dan kijk je op de website van Alpes du Sud (in het Engels).

Lees meer over de Zuidelijke Alpen / Alpes du Sud (in het Engels)

Hoofdfoto: ©JL Armand Alps Epic

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.