Langs de kust of juist in het binnenland: jij kiest!

Door: Pauline van der Waal | Fan van de Algarve

Voor iedereen die houdt van wandelen in de prachtige natuur en telkens nieuwe dingen wil ontdekken, is de Algarve in Portugal een prachtige bestemming. Extra aantrekkelijk is het milde en mediterraanse klimaat met meer dan 300 zonnige dagen per jaar. Het aantal wandelroutes in deze prachtige regio is enorm. In de Algarve wandel je over bergen, door bossen, langs duinen, kliffen en meren, en langs prachtige en wilde rivieren. Op deze manier ontdek je zoveel meer dan alleen de prachtige zandstranden van de Algarve, want het landschap is buitengewoon divers. Daarnaast kun je hier niet alleen genieten van de prachtige natuur, maar ook van cultuur, erfgoed en tradities.

Om de Algarve goed te leren kennen, hebben we drie heel verschillende maar allemaal even mooie langeafstandsroutes voor je op een rij gezet. Welke kies jij?

Foto: Algarve Tourism Bureau

Rota Vicentina: netwerk van meer dan 750 kilometer aan wandelpaden

De Rota Vicentina is opgericht in 2012 en bestaat eigenlijk uit een heel netwerk van wandelpaden in Zuidwest-Portugal. Inmiddels is er meer dan 750 kilometer bewegwijzerd en lopen de paden langs één van de prachtigste en bestbewaarde kustlijnen van Zuid-Europa.

De Rota Vicentina bestaat uit de Historical Way, de Fishermen’s Trail en 24 losse rondwandelingen. Je combineert tijdens deze wandelingen het beste van twee werelden. Namelijk de levendige en authentieke cultuur van het platteland en daarnaast de wilde kust.

Rota Vicentina: Historical Way

De Historical Way bestaat in totaal uit 263 kilometer, onderverdeeld in 13 etappes, van Santiago do Cacém naar Cape St. Vicent. Onderweg kom je door dorpjes en stadjes waar je de eeuwenlange geschiedenis van de regio kunt opsnuiven. Maar ook loop je door eikenbossen, over bergen, door prachtige dalen en langs kleine en grote rivieren. Sinds 2016 staat de Historische Route van Rota Vicentina op de lijst van ‘Leading Quality Trails – best of Europe’. Niet zomaar een wandeling dus!

Team Tourism Consultancy (Interface Tourism)

Rota Vicentina: Fishermen’s Trail

De Fishermen’s Trail staat bekend als één van de allerbeste wandelroutes langs de kust ter wereld. Je loopt tijdens deze tocht veelal direct langs de zee, over paden die ook gebruikt worden door lokale vissers om bij de zee of het strand te komen. Het is een prachtige maar soms ook uitdagende route, niet alleen door de paden die over steile kliffen lopen, maar ook vanwege de vrijwel altijd aanwezige zeewind. In totaal bestaat deze tocht ook uit 13 etappes en telt in totaal 226,5 kilometer en loopt van S. Torpes naar Lagos.

Rota Vicentina: losse rondwandelingen

Heb je geen zin of tijd om dagen achterelkaar te lopen? Dan heb je altijd nog de keuze uit de 24 rondwandelingen die de Rota Vicentina kent. Je start en eindigt altijd op hetzelfde punt, wat deze wandelingen perfect maakt voor een dagtocht. Alle wandelingen liggen tussen Alentejo en de kust van Vicentina en tellen in totaal zo’n 263 kilometer.

Lees hier meer over de Rota Vicentina
carlosduarte

GR13 oftewel de Via Algarviana

Een andere optie is de het langeafstandswandelpad GR13. Deze route loopt van Alcoutim naar Cabo São Vicente en is zo’n 300 kilometer lang. je wandelt tijdens deze tocht door het binnenland van de Algarve. je start in het oosten en loopt richting het westen, terwijl je wandelt langs de bergen, de barrocal (het gebied tussen de bergen en de kust) en door heuvels. Bovendien loopt de route door het natuurpark Parque Natural do Sudoeste Alentejano en de Costa Vicentina.

Tijdens deze prachtige wandeltocht ontdek je een nieuw kant van de Algarve. In plaats van de toeristische kust zie je hier vooral eeuwenoude dorpjes, autentieke en vriendelijke bewoners en prachtige natuur. De hele route is duidelijk bewegwijzerd.

Wil je meer lezen, kijk dan op de website van Via Algarviana

Team Tourism Consultancy (Interface Tourism)

Afwisselende landschappen in de Guadiana Great Route: GR15

Als je de GR15 wandelt, vergaap je je niet alleen aan het landschap, maar ook aan het erfgoed en cultuur. Geniet van avontuur en de fysieke activiteit in de frisse lucht. De GR 15 verbindt de kustlijn met het binnenland van Serrano, van de stranden in het zuiden tot aan de berglandschappen in het noorden. De route doorkruist de drie provincies Alcoutim, Castro Marim en Vila Real de Santo António en loopt door zeventien plaatsjes tot aan de grens met het graafschap Mértola. Ga naar het binnenland van de Algarve en ontdek de geheimen van de “andere Algarve”, waar de natuur de baas is.

Alle info lees je op de website van Guadiana Great Route

Meer over wandelen in de Algarve

De Algarve is de meest zuidelijke provincie van Portugal. Door de vele zonuren (wel 300 dagen per jaar!) en de prachtige kustlijn is deze regio vooral bekend voor strandvakanties. Maar er is zoveel meer te ontdekken! Bekijk daarom de Algarve te voet. Als je meer wilt weten kun je natuurlijk de website bekijken, maar je kunt ook contact opnemen met één van de volgende organisaties.

OrganisatieEmailWebsite
A2Z Portugal Walking and Bikinginfo@a2z.ptportugal-a2z.com
Associação Rota Vicentinainfo@rotavicentina.comrotavicentina.com
Morgan’s Nature Walksgeral@mnatwalks.commnatwalks.com
Portugal4Uinfo@pt4u.ptpt4u.pt
Proactiveturmail@proactivetur.ptproactivetur.pt

Meer informatie over de Algarve lees je op de website van Visit Algarve

Hoofdfoto: carlos duarte

één reactie op “Drie waanzinnige langeafstandswandelingen in de Algarve in Portugal”

  • Berit Geudens
    30 november 2023 at 12:29

    Dank je voor jouw fotos ben zelf verliefd op portugal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.