Goede wandelschoenen garanderen extra wandelplezier

Door Pauline van der Waal | Wandelschoenen koop je bij Obelink

Als je lange afstanden gaat wandelen, is er eigenlijk maar één ding echt belangrijk: goede schoenen! Niets kan je dag zo vergallen als slecht zittende schoenen en al helemaal als je er ook nog eens blaren van krijgt.

Maar hoe weet je nou wat voor jou de beste schoenen zijn? Want dat je vriend(in) laaiend enthousiast is over zijn of haar schoenen, hoeft helemaal niet betekenen dat ze ook voor jou geschikt zijn. Daarom helpen we je met deze keuzehulp.

Foto: Edwin Hagenouw

Zoveel mensen, zoveel wensen

Wandelschoenen zijn er in allerlei soorten en – niet verwonderlijk – maten. Lichtgewicht, hoge of juist lage modellen, geschikt voor in de bergen of extra verend, brede modellen of juist extra smal, de keuze is reuze. En niet voor niets, want alle voeten en alle wensen van mensen zijn anders.

Stap 1: waar ga je je schoenen voor gebruiken?

Er bestaan verschillende wandelschoenen voor verschillende activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen een bergwandeling of juist op vlak terrein. Obelink onderscheidt daarom drie soorten wandelactiviteiten.

A. Vlakke wandeling

Als je veel op vlakke ondergrond wandelt (hee, zei iemand hier ‘wandelen in Nederland’?!), zoek je schoenen die geschikt zijn voor in het bos, de stad of het strand. Het liefst zijn ze lichtgewicht, flexibel en hebben ze een goede demping.

B. Heuvelachtige wandeling

Als je veel wandelt in heuvelachtige landschappen, zoek je schoenen die veel steun aan de enkels geven en die een goede grip en stabiliteit bieden.

C. Bergachtige wandeling

Ben je een echte bergwandelaar, dan wil je schoenen die zowel geschikt zijn voor hoog- als ook laaggebergte. Ook dan wil je extra steun voor enkels en veel grip en stabiliteit, waarschijnlijk nog wel meer dan wanneer je alleen in heuvelachtig landschap loopt.

Foto: Pauline van der Waal

Stap 2: Welke categorie schoen past het beste bij jou?

Wandelschoenen worden onderverdeeld in vier categorieën: A, B, C en D. In onderstaande tabel staan deze categorieën toegelicht. Kies de categorie waarvoor je ze het vaakst zal gebruiken.

CategorieType wandeling
ALage, soepele wandelschoenen. Hiermee wandel je door de stad of in het bos over licht glooiende paden.
BBergwandelschoen met volledige enkelsteun, geschikt voor bijvoorbeeld de Alpen of Ardennen. Schoenen uit deze categorie zijn het meest geschikt voor veel wandelaars.
CHoge bergschoen voor zwaardere trektochten in het hooggebergte. Ze zijn vaak wat stugger en hebben meer profiel dat categorie B.
DSchoenen voor gebruik in het hooggebergte. Ze zijn hoog en heel stug en bovendien geschikt voor stijgijzers.
Foto: Pauline van der Waal
Foto: Pauline van der Waal

Stap 3: wat is je voorkeur voor materiaal?

Wandelschoenen worden van verschillende materialen gemaakt, waarvan de eigenschappen verschillen. Wil je het liefst leren schoenen, of toch synthetisch? En kies je voor waterdicht of extra ademend? Ook dit hebben we overzichtelijk in een tabel gezet.

EigenschapVoordelenNadelen
Ademend+ Geschikt voor warme omstandigheden
+ Vaak lichter in gewicht
+ Vaak minder last van blaren
– Niet geschikte voor koude omstandigheden
– Nooit helemaal waterdicht
– Relatief vaker onderhoud nodig
Waterdicht+ Geschikt voor koudere en regenachtige omstandigheden
+ Maakt gebruik van waterdicht membraam (bijvoorbeeld Gore-Tex®)
– Minder ademend dus sneller zweetvoeten
– Gemiddeld genomen zwaarder dan ademende schoenen
MateriaalVoordelenNadelen
Synthetisch+ Ademt goed
+ Droogt snel
+ Relatief gezien goedkoper
– Wil je een waterdichte schoen? Dan heb je een membraan nodig
Leer+ Stevige schoen
+ Duurzamer materiaal
+ Soepel (na inlopen)
– Minder ademend
– Vaak zwaarder
– Relatief gezien duurder
Katoen+ Lichtgewicht schoen
+ Droogt zelfs sneller dan synthetisch
– Schoen slijt relatief snel op harde ondergrond
Foto: Edwin Hagenouw

Keuze gemaakt? Ga schoenen passen!

Zo, de eerste paar stappen heb je gehad. Je weet nu welke schoenen jou het beste zullen bevallen. Nu is het zaak om verschillende modellen te passen, om te kijken welke je het beste zitten. Als je gaat passen, hebben we nog een paar tips voor je.

1. Probeer schoenen altijd in de middag

Het is je ongetwijfeld wel eens opgevallen dat je voeten na een lange wandeling dikker zijn dan vooraf. Dat is normaal, en daarom is het belangrijk dat ook dan je schoenen nog comfortabel zitten. In de ochtend zijn je voeten meestal dunner, daarom raden we aan om je passessie pas ergens in de middag te plannen.

2. Beknibbel niet op sokken

Ook de allerbeste schoenen zitten een stuk minder met slechte sokken. Laat je daarom goed informeren welke wandelsokken voor jou(w schoenen) het beste zijn.

3. Passen, passen, passen!

Probeer altijd meerdere schoenen uit. De eerste die je past kunnen prima zitten, maar misschien zit het derde paar nog wel honderd keer lekkerder. Gewoon proberen!

4. Ga wandelen met wandelstokken

Je ziet het steeds vaker: wandelaars met wandelstokken. En niet voor niets, want zeker als je veel over onverharde en ongelijke paden loopt, heb je veel profijt van stokken. Je hebt meer stabiliteit en als je de wandelstokken op de juiste manier gebruikt, ontlast je je gewrichten. Daarnaast train je naast je benen ook nog eens je schouder- en armspieren.

Obelink heeft verschillende wandel-/trekkingstokken en nordic walking-stokken in het assortiment. Je hebt al simpele wandelstokken vanaf een tientje, zo kun je laagdrempelig kijken of het wat voor jou is!

Foto: Pauline van der Waal

Koop je wandelschoenen bij Obelink

De Kampeerwinkel van Obelink kun je met 72.500m2 met recht een megastore noemen. Deze winkel in de Achterhoek is zelfs de grootste kampeerwinkel van Nederland!

Maar ook als je niet in de buurt woont is Obelink een goede keuze, want je bestelt je wandelschoenen en wandelstokken gewoon online. In het assortiment vind je diverse soorten wandelschoenen dames, wandelschoenen heren en unisex schoenen.

Hoofdfoto: Pauline van der Waal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.