Staat het noorderlicht ook op jouw bucketlist?

Door: Pauline van der Waal | Met Buro Scanbrit op vakantie naar het noorderlicht

Heb jij het noorderlicht al eens met eigen ogen gezien? Zo nee, dan is de kans groot dat je ‘Aurora Borealis’ wel op je wishlist hebt staan. Een terecht bucketlistitem, want het noorderlicht is iets heel bijzonders. De donkere hemel licht op, meestal in het groen, maar soms ook in het rood, violet, paars, wit en zelfs geel. Heel spectaculair en vooral in het uiterste noorden van Europa goed te bewonderen. Al heb je ook daar een beetje geluk nodig om het natuurverschijnsel in volle glorie te zien.

In Lapland en Noord-Noorwegen heb je een goede kans om het noorderlicht te bekijken. Je bent daar boven de poolcirkel en daarom zijn het ideale bestemmingen voor een noorderlichtvakantie. En als je er toch bent, ga je natuurlijk ook op huskysafari of spring je op een sneeuwscooter.

Voor de mooiste reizen naar het noorderlicht kijk je op de website van Buro Scanbrit,
dé vakantiespecialist naar Noordwest-Europa.

Buro Scanbrit - Magisch noorderlicht in Tromsø
Buro Scanbrit – Magisch noorderlicht in Tromsø

Op naar Tromsø, de noorderlichthoofdstad van Noorwegen

Het noorderlicht ontstaat door activiteit van de zon. Bij zogenaamde ‘zonnevlammen’ komt ontzettend veel energie vrij. Hierdoor ontstaan geladen deeltjes die met hoge snelheid richting de aarde worden geschoten. Sommige deeltjes komen zo dichtbij, dat ze binnen het magnetisch veld van de aarde terechtkomen. Op dat moment trekken de polen van de aarde ze aan, zodat je het noorderlicht vooral ziet dicht bij de noord- en zuidpool. Bovendien zie je het noorderlicht het beste als het erg donker is. En hoe dichter bij de noordpool, hoe langer de nachten in de winter zijn.

Eén van de allerbeste plekken om het noorderlicht te bekijken, is het Noorse Tromsø. Door de gunstige ligging in de zogeheten ‘Aurora-zone’ profiteert de stad van zowel een land- als zeeklimaat. Naast lange, donkere nachten is de kans op helder weer ook nog eens groot. En dat helpt, want bewolking blokkeert je zicht op het noorderlicht.

Maak daarom een korte reis naar Tromsø. Je verblijft in een hotel in het centrum van de stad en een noorderlichtexcursie is bij je reis inbegrepen. Natuurlijk kun je nog allerlei leuke activiteiten bijboeken. Ga bijvoorbeeld op huskysafari door het prachtige en winterse decor met hoge bergpieken en diepe fjorden. Ook een sneeuwscootersafari behoort tot de mogelijkheden. Of ga op bezoek bij een Samifamilie, waar je alles leert over het leven van de Sami en de rendieren. Ook als het noorderlicht op zich laat wachten, zorgen deze activiteiten en de stad Tromsø alsnog voor een onvergetelijke reis.

Buro Scanbrit - Slaap in het IJshotel in Zweden. Foto: Asaf Kliger
Buro Scanbrit – Slaap in het IJshotel in Zweden. Foto: Asaf Kliger

Unieke overnachting in het IJshotel

Ben je op zoek naar een bijzondere ervaring? Ga dan slapen in het IJshotel in Zweeds Lapland! Dit ‘ijskoude’ hotel wordt elk jaar opnieuw gebouwd. Hiervoor wordt ijs uit de Tornerivier gebruikt en naast hotelkamers bouwen de ijskunstenaars een trendy IJsbar. Als klap op de vuurpijl is er  een kapel helemaal gemaakt van ijs, waar je kunt trouwen. Hoe apart is dat? Zo tegen het einde van het voorjaar is al het ijs weggesmolten en herinnert niets meer aan het hotel dat hier stond. Tot het weer november is en de bouw opnieuw begint.

Om in het hotel te slapen is een flanellen pyjama niet genoeg… Je kruipt met thermisch ondergoed, een muts, handschoenen en sokken in je warme slaapzak. De hele kamer is van ijs, en dus ook je bed! De rendierhuid op het matras houdt je warm. Bovendien zijn de badkamers met douche, toilet en sauna in een aparte warme ruimte, direct naast het hotel. Heb je het koud, kun je daar zonder problemen weer opwarmen. Kies je voor een deluxe kamer, dan heb je je eigen ensuite badkamer. Maar natuurlijk ga je pas slapen nadat je iets hebt gedronken in de IJsbar, waar je drankje vanzelfsprekend in een glas van ijs wordt geserveerd. Je maakt je reis compleet door leuke excursies bij te boeken, zoals een Noorderlichtsafari per sneeuwscooter.

Buro Scanbrit - Fins Lapland op de sneeuwscooter
Buro Scanbrit – Fins Lapland op de sneeuwscooter

Op winters avontuur in Fins Lapland

Om het ultieme wintergevoel te beleven, raden we je de Winter Adventure Noorderlicht Inari aan. Het Meer van Inari ligt helemaal in het uiterste noorden van Finland en het is de plek waar de Sami-cultuur zijn oorsprong vindt. Hier, boven de poolcirkel, wordt het nog écht winter. Het dikke pak sneeuw en de bevroren meren en rivieren veranderen het gebied in een ongerept sneeuwlandschap. Genoeg ruimte dus voor spannende winteractiviteiten.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een sneeuwscootertocht waarbij je de ‘Sami-zee’ oversteekt naar het offereiland Ukko’s Rock? Natuurlijk ga je als het donker wordt met sneeuwschoenen aan op zoek naar het noorderlicht. Je hebt nog meer kans om het natuurfenomeen te aanschouwen tijdens de ‘Aurora Hunt’ onder begeleiding van een gids. Natuurlijk staat hier ook een huskysafari op het programma. Deze vier excursies zijn inbegrepen bij de reis, maar als dat nog niet genoeg is, kun je meer excursies bijboeken, zoals een rendiersafari. Waar wacht je nog op?

Voor meer reizen naar het noorderlicht kijk je op de website van Buro Scanbrit
dé vakantiespecialist naar Noordwest-Europa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.