Boris Textor is ski- en berggids. Best bijzonder voor iemand die in het platte Nederland geboren is, in Groningen om precies te zijn. Hij is dan ook één van de weinige Nederlandse UIAGM Ski- en Berggidsen. Al vanaf jongs af aan is hij in de bergen te vinden en heeft zowel als klimmer als skiër jarenlange ervaring. Daarom wijst hij jou graag enthousiast de weg en zorgt voor veilig en deskundig advies.

Hieronder geeft Boris Textor inzicht in zijn vak, zijn liefde voor de bergen, waar beginnende toerskiërs rekening mee moeten houden – en waarom het belangrijk is om sommige geheime plekjes geheim te houden!

Hoe lang ski je al en wanneer besloot je van je passie je beroep te maken?

Ik was zeven toen mijn ouders me mee namen op mijn eerste skivakantie in Lenzerheide in Zwitserland. Vanaf het eerste moment had skiën me in haar geep. Het geweldige gevoel om op ski’s van een witte heuvel af te glijden is onbeschrijfelijk. Vanaf toen gingen we met het hele gezien elk jaar naar Zwitserland tijdens de Krokusvakantie. 

Elk jaar weer werd mijn passie voor de sneeuw en ook de bergen sterker. Ik hoopte dan dat het zo vreselijk zou gaan sneeuwen dat het hele gebied ingesneeuwd zou raken en we niet meer naar huis konden. Dit is natuurlijk nooit echt gebeurd. Helaas!

Een paar jaar later werd ook klimmen een grote passie, en leerde ik meer vaardigheden die je nodig hebt om berggids te worden. Om geld te verdienen voor mijn studie, ging ik als skileraar werken op de Stubai-gletsjer. Dat was het moment waarop ik er voor het eerst aan dacht om een volledig gecertificeerde berggids te worden.

Boris Textor staat vanaf zijn zevende op ski’s en was vanaf het eerste moment hooked

Je woont nu in Innsbruck. Waarom ben je daarheen verhuisd?

Ik heb ongeveer drie seizoenen als skileraar op de Stubai-gletsjer gewerkt. Dat ligt heel dicht bij Innsbruck. Het is een leuk stadje met veel jonge mensen. Het mooie is dat het een stad is, maar als je naar buiten gaat ben je meteen in de bergen. Verder zijn andere hotspots als de Dolomieten of Graubünden helemaal niet ver. Tot slot kun je in de buurt prima skiën van september tot mei, dus je snapt dat ik het heerlijk vind om hier te wonen.

Wat zijn jouw drie favoriete skitochten rond Innsbruck en waarom?

Tsja, die heb ik zeker, maar ga ik niet prijsgeven! Ik ben in de bergen om te genieten van de rust en stilte en ik vind het belangrijk om geheime plekjes geheim te houden. Maar als tip geef ik graag mee om naar St. Anton te gaan als de sneeuw afkomstig is uit het noordwesten, naar Karwendel als de sneeuw uit het noorden komt en naar de Kitzbüheler bergen als de sneeuw uit het oosten komt.

Geniet in de bergen van de rust en de stilte

Ga je voor het eerst toerskiën, dan raad ik je aan om te starten vanuit het skigebied Glungezer. Vanaf de hoogste lift kun je naar de Glungezer top (2677m).  Op de top vind je een berghut waar je kunt lunchen of overnachten.

Ook de Birgitzköpfl is een interessante top. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de stad Innsbruck. Als je heel vroeg gaat, zie je de zon opkomen en de stad ontwaken.

Een persoonlijke favoriet is de skitocht van Arzaksten naar Wankspitze (2209m). Ik heb daar ooit een moeder (68 jaar) en haar dochter begeleid, waar ik super mooie herinneringen aan heb.

Bekijk de video van Boris

Welk advies heb je voor beginnende toerskiërs?

Toerskiën en wandelen zijn twee totaal verschillende dingen. Toerskiën vraagt om een goede training en voldoende ervaring om vertrouwd te raken met de risico’s die ermee gepaard gaan. Mijn advies is om een cursus te doen om te leren over lawineveiligheid en ook over hoe je goed op ski’s kunt lopen. Dit maakt je skitochten veiliger, maar bespaart je ook veel energie.

Ook na een professionele training moet je altijd opletten, bij elke toer die je doet. Praat met anderen over de sneeuw en de omstandigheden die jullie tegenkomen. Doe dezelfde tocht een aantal keer, liefst tijdens verschillende periodes van de winter, en onthoud de verschillen. Zo leer je de verschillende sneeuwsituaties en omstandigheden steeds beter in te schatten.

Ga nooit buiten de piste zonder goede lawine-uitrusting

Wat moet je absoluut meenemen tijdens het toerskiën?

Ga nooit, maar dan ook nooit off-piste zonder lawine-uitrusting. Een lawinepieper, schop en sonde zijn essentieel. Net zoals weten hoe je ze moet gebruiken. Neem altijd iets te drinken mee, een EHBO-kit, een kleine hoofdlamp en een handzame powerbank mee. En mijn persoonlijke tip: neem een paar droge sokken mee. Mijn voeten worden gauw koud, dus trek ik na mijn tocht gelijk een paar droge sokken aan.

Wat zijn je favorieten van Rab?

Ik ben lid van het Rab en Lowe Alpine atletenteam. Mijn favorieten uit de collectie die ik graag gebruik als ik ga toerskiën zijn bijvoorbeeld de Superlite Shelter. Als er iets gebeurt, kun je met elkaar schuilen en warm blijven.

Ook de Xenon Mitt zijn top. Dit zijn de perfecte back-up wanten, omdat ze lichtgewicht zijn en super klein op te vouwen. Als je gewone handschoenen nat zijn, zorgt dit reservepaar voor veel warmte.

Tot slot ben ik fan van de Khroma Ascendor Pants. Met deze broek heb je een uitstekende bewegingsvrijheid en bovendien blijft je temperatuur goed door het hoog ademend vermogen.

Verder lezen over Boris en Rab

Boris Textor is geboren en getogen in Nederland en woont nu in Innsbruck. Hij werkt als een volledig gecertificeerde IFMGA Berggids. Je kunt meer over hem lezen op zijn eigen website. Als je op zoekt bent naar goede outdoor gear, kijk dan op de websites van Rab en Lowe Alpine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.