Wandelen over groene almweides, langs bergflanken en over bergpassen. In de voetsporen stappen van de Romeinen die eeuwen geleden via dezelfde route de Alpen overstaken. Slapen in knusse hutten midden in de bergen. Op huttentocht gaan door het grootste nationale park van Oostenrijk betekent ronddwalen door oeroude bergketens. Een betere manier om de pure natuur te ervaren is er niet.

Wil jij je zo vrij als een vogel voelen en dit gevoel meemaken? Lees verder en ontdek hoe!

Het Arthur von Schmid haus. Foto: Sietske Mensing

Welkom in Hohe Tauern National Park

Ken je het Hohe Tauern National Park al? Dit 1856 km² grote natuurgebied ligt ingeklemd tussen de Oostenrijkse pieken van Salzburg, Karinthië en Tirol. Het park telt 266 bergtoppen van 3000 meter of hoger en er zijn 342 gletsjers, 26 watervallen en 551 bergmeren.

Een waar paradijs waar ook nog eens 10.000 diersoorten leven.

Graatwandeling door NP Hohe Tauern. Foto: Sietske Mensing

Hoogtepunten van Hohe Tauern National Park

Met zoveel toppen, watervallen en andere natuurspektakels kijk je overal je ogen uit. Toch is er een aantal hoogtepunten dat je zeker wilt bewonderen wanneer je in Hohe Tauern National Park bent.

Zoals de Krimml-watervallen, een van de meest indrukwekkende watervallen van Oostenrijk. Deze watervallen storten via een hoogte van 350 meter in drie delen liters water naar beneden. In 1967 kregen deze watervallen door de Raad van Europa een oorkonde voor natuurbehoud.

Uitzicht op de Hohe Tauern vanaf de groende weiden. Foto: Sietske Mensing

Bijzonder rijden over de Großglockner Hochalpenstraße

Kom je met de auto naar Hohe Tauern National Park, of rijd je er vandaan? Ga dan naar de Großglockner Hochalpenstraße. Deze panoramische tolweg verbindt Salzburg met Karinthië en is bijna 48 kilometer lang.

De route leidt je door het Hohe Tauern National Park naar de hoogste berg van Oostenrijk: de Großglockner en zijn Pasterze gletsjer.

Bekijk de indrukwekkende vergezichten vanuit de auto

Eén dag is nooit genoeg

Je treft in Hohe Tauern National Park tal van gletsjers, rivieren en beekjes aan. Natuurwonderen die je allemaal wilt zien. Daarom is één dag in dit prachtige natuurgebied zijn niet genoeg. Je moet er minstens vier dagen zijn om de pure natuur te ervaren.

En dat vindt reisspecialist Better Places ook. Tijdens hun 7-daagse Oostenrijkse huttentocht trek je met een groep van maximaal acht wandelaars en een Nederlandse berggids door het lieflijke en ruige landschap heen.

Volg het duidelijk gemarkeerde pad

Doe de Oostenrijkse huttentocht van 7 dagen

Deze wandelreis begint in Mallnitz. Een klein bergdorpje met maar 800 inwoners en goed bereikbaar met de trein vanuit Nederland en België. Na een goede nacht in een pension, kennismaken met de groep en samen ontbijten, start je de volgende ochtend met een voorbereidende wandeltocht in de buurt van Mallnitz.

Afhankelijk van het weer wandel je naar Arthur von Schmidt haus of naar de Auernig berg, waar je mooi uitzicht hebt op Mallnitz en de alpenhoofdkam. Tijdens deze eerste stappen wordt je meteen opgestoomd met wat verfrissende bergwandeltechnieken.

Ook vanuit de trein is de omgeving prachtig

Elke dag heerlijk wandelen

De dag erna start de huttentocht echt. Met de trein reis je naar Bad Hofgastein en met de lift ‘klim’ je omhoog naar de Schlossalmbahn. Alpenweides en vlaktes die net op de boomgrens zitten wisselen elkaar af. Uiteindelijk wandel je richting de Schattbachalm waar je in een almhut overnacht.

Ook tijdens dag drie, vier en vijf wordt er flink gewandeld. Gemiddeld leg je afstanden af van 12 kilometer. Er wordt tussen de 0 en de 1200 meter gestegen en tussen de 400 en 1200 meter gedaald. Er zitten dagen bij dat je zes uur wandelt, maar er is ook één dag waarop je vier uur op de been bent. Onderweg is er genoeg tijd voor pauzes. Even lekker energie aanvullen en tot rust komen. Op dag zeven reis je weer terug naar huis.

Wandelend door de bergen zie (en hoor!) je veel koeien

Zo meld je je aan voor de huttentocht van Better Places

Lijkt het je leuk om jezelf uit te dagen, met een kleine groep wandelaars en ervaren berggids door een stukje puur Europa te trekken en het echte huttenleven te beleven? Meld je aan voor de Oostenrijkse huttentocht van Better Places! Er zijn twee wandelreizen. De eerste vertrekt op 16 juli en is gericht op wandelaars van 50 jaar en ouder. De tweede tocht vertrekt op 15 augustus en is bedoeld voor wandelaars tussen de 25 en de 50 jaar oud.

Meer over Better Places

Better Places is een social enterprise, een maatschappelijke onderneming. Het is de eerste reisorganisatie van Nederland met een B Corp-certificaat en is de voorloper in de reisbranche op gebied van duurzaam toerisme. Samen met lokale reisexperts en gedreven collega’s op kantoor laten zij zien hoe leuk het is om te reizen met een positieve impact. Meer weten over Better Places? Je leest hier alles over hun missie en visie.

Bekijk de huttentocht en meld je hier aan.

NP hohe tauern 2- Sietske Mensing

Korting op overnachting in hutten

Als NKBV-lid ontvang je tot 50% korting op je overnachting in een Alpenverenigingshut in de bergen. We leggen uit hoe je die korting krijgt.

Als NKBV-lid ondersteun je het onderhoud aan paden, routes en hutten in de Alpen en Pyreneeën. Jaarlijks dragen wij als NKBV €400.000,- bij aan het zogeheten Gegenrecht fonds. Dit fonds gebruiken alpenverenigingen voor het onderhoud aan paden, markeringen, bewegwijzering en hutten.

In ruil daarvoor krijg je als NKBV-lid tot wel 50% korting op overnachtingen in meer dan 1200 berghutten. Mede dankzij dit fonds kunnen we allemaal genieten van het prachtige en kwetsbare berglandschap en blijven overnachtingen in de hut betaalbaar. Nu en in de toekomst. Hoe je de huttenkorting kunt verzilveren lees je hier.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.