Treed in koninklijke voetsporen in Alpenwelt Karwendel

Door: Pauline van der Waal | Alpenwelt Karwendel Schachenschloss

Een vakantie in Alpenwelt Karwendel in het Zuid-Duitse Beieren biedt het allerbeste van de Alpen: heldere meren, ruige bergen, groene almen en de wilde rivier de Isar. Je kunt er midden in de natuur heerlijk wandelen en fietsen. Een geweldig mooie wandeling door het gebied is deze tocht naar het Schachenschloss. Hieronder lees je er alles over.

Wandelen vanuit Mittenwald. Zugspitz Region GmbH/ Erika Sprengler

Start je wandeling in Mittenwald

Mittenwald is een perfect startpunt voor je actieve vakantie in de bergen. Het pittoreske plaatsje in Oberbayern is bekend van de vioolbouw en als klimaatkuuroord, maar heeft ook prachtige natuur rondom en even ten zuiden ontspringt de Isar. Ga je deze wandeling doen, maar verblijf je niet in Mittenwald zelf, dan parkeer je je auto bij het station. Of je komt natuurlijk met de trein.

Eerst verken je Mittenwald zelf, via de Obermarkt en het voetgangersgebied in het centrum. Loop voorbij de kerk en je komt bij de wijk Gries, een van de oudste in Mittenwald. Neem hier zeker even een korte pauze, zodat je de kleurrijke beschilderingen op de historische gevels goed in je op kunt nemen. Daarna moet je weer in de benen: op naar de Lautersee en Ferchensee.

Het Schachenhaus.  Alpenwelt Karwendel/ Kriner&Weiermann

Verfrissing bij de Latersee en Ferchensee

De beste manier om bij de twee meren te komen is via het Laintal of het wandelpad direct naast de bosweg. De Lautersee is een klein bergmeer en biedt je wat verkoeling voordat je het steile wandelpad naar de splitsing naar de Wettersteinalm neemt. Vervolgens loop je verder over de Ferchenseehöhe naar Ferchensee.

Bij de Lautersee. Foto: Philipp Guelland/Alpenwelt Karwendel

De Franzosensteig heeft echt Franse wortels

In 1805 bereikten Franse troepen met hulp van lokale bewoners van Mittenwald Tirol via de Franzosensteig, waar ze in één klap de Leutascher Schanz veroverden. Het pad heette ooit de Alpsteig, maar werd toen omgedoopt tot Franzosensteig. Je volgt dezelfde route tijdens deze wandeling. Bij de Oostenrijkse grens stap je over op de Schützensteig. Je loopt hier door prachtig bosrijk gebied, af en toe onderbroken door open plekken met uitzicht bieden op het Estergebirge en de Alspitze.

Ga op zoek naar zeldzame diersoorten

Niet alleen de combinatie van alpenweiden en rotsgebieden is uniek in het Duitse Alpengebied, het is ook het leefgebied voor enkele zeldzame diersoorten. In het Wettersteingebergte leven bijvoorbeeld gemzen en steenarenden.

Het Schachenhaus in de bergen, Alpenwelt Karwendel/ Sandra Hibler
Wandelen in de bergen. Alpenwelt Karwendel/ Stefan Eisend.

Elk hoekje in de bergen heeft een eigen naam

Vroeger waren mensen nogal eens bang voor de gevaren van de bergen. En niet voor niets, want de dood was hier voor zowel mens en dier geregeld niet ver weg. Bij gevaar was in vroeger tijden geen snelle communicatie mogelijk.

Bewoners gaven daarom elk plekje in de bergen een unieke naam, zodat reddingswerkers de locatie in geval van nood snel konden vinden. Nu nog zeggen de namen veel over de historie van de plek, zoals bijvoorbeeld de Schützensteig.

Niet alleen een plek voor jagers kwamen, ook vaak ook een schuilplaats.

Op naar de top

Na je klim bereik je de Wettersteinalm, waar je een korte stop kunt maken. Geen overbodige luxe, want vanaf hier loop je langs de indrukwekkende Wettersteinkamm over alpenweiden en door bos naar Schachen op 1.870 m boven de zeespiegel. Hier was het om te doen, want hier vind je het Schachenhaus, dat tijdens de bouw van het koninklijk huis als boerderij is ontstaan ​​en nu een berghut is. Bekijk ook de prachtige Alpentuin, opgericht in 1901 en onderdeel van de Botanische Tuin München-Nymphenburg. Een perfecte plek om de wandeling af te sluiten.

Wil je een wat minder pittige wandeling? Dan kun je op de heen- of terugweg gebruik maken van de wandelbus naar Ferchensee. Deze is inbegrepen bij de AlpenweltCard, die je krijgt in je hotel of pension.

Meer weten over deze wandeling of Alpenwelt Karwendel? Check de website.

Lautersee. Foto: Philipp Guelland/Alpenwelt Karwendel

Hoofdfoto: Alpenwelt Karwendel/ Stefan Eisend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.