Ken je het Italiaanse merk Colmar? Colmar maakt prachtige ski- en outdoorkleding, waarbij er absoluut geen concessies worden gedaan aan comfort, technisch vernuft én stijl. In 2023 bestaat het merk dat z’n oorsprong heeft in de skisport maar liefst 100 jaar. En dat betekent dat er heel veel heerlijke historische foto’s van bestaan. Naast natuurlijk de laatste high-tech wintercollectie.

Wist je trouwens dat de naam Colmar is afgeleid van de oprichter, COLombo MARio? Het heeft dus niets te maken met de gelijknamige plaats in het oosten van Frankrijk.

De outfit van 1973 Foto Aldo Martinuzzi

Hoe het begon in de ’20-er jaren van de vorige eeuw

Mario en Irma Colombo richtten Manifattura Mario Colombo & C. op in Monza, met een sterke band met de lokale gemeenschap. Ze richtten zich vooral op de productie van vilt voor hoeden en beenkappen. Dit waren de eerste belangrijke producten van Colmar.

Zo’n tien jaar later was Colmar gegroeid, ondanks de moeilijkheden van die tijd, zoals de Grote Depressie van 1929. De productie werd veranderd en Colmar richtte zich op werkoveralls van een speciaal behandeld katoen. En daar komt de eerste link met skiën.

Colmar in zwart-wit

Een vleermuis als skipionier

Het pak dat Colmar maakte, was ook geschikt om mee te skiën. Dat vond tenminste Leo Gasperl uit, die kampioen alpineskiën was. Hij gebruikte daarbij de zogenaamde ‘Thirring’, een cape die er, opgeblazen op de rug, uitzag als de vleugels van een vleermuis. Dat werd dan ook de bijnaam van het product.

Zeno Colò in a onderzoek voor een campagne van Colmar

Skiën en de geschiedenis van Colmar

In de jaren ’40 stierf oprichter Mario, en het bedrijf werd voortgezet door zijn vrouw Irma en hun zonen Giancarlo en Angelo. Colmar ging een samenwerking aan met de Italiaanse Wintersportfederatie (FISI), die tot 1992 zou duren.

Speciale ambassadeur was Zeno Colò. Hij wilde steeds betere prestaties leveren als skiërs, waardoor Irma een speciaal pak ontwierp, de ‘Guaina Colò’. Het pak had stretch nylon aan de zijkant, dat tot dan alleen werd gebruikt voor dameskorsetten. Deze outfit bleef in de collectie tot de jaren ’70.

De skisport maakte Colmar groot. En andersom

In 1952 domineerde Zeno Colò het skiën tijdens de Olympische Spelen van Oslo, met het jack dat hij en Irma hadden ontworpen. Colmar werd populair en het bedrijf breidde uit dankzij Giancarlo en Angelo die de commerciële activiteiten aan de productie toevoegden. Zo werden ze distributeurs van grote buitenlandse merken zoals Mizuno, Elan, Adidas en Lacoste, om er maar een paar te noemen. Colmar groeide in Italië en begon naar het buitenland te exporteren.

Historische kleding Colmar

Skiën als levensstijl

Wintersportvakanties genoten in de jaren ’60 een enorme populariteit, en skiën in de meest exclusieve resorts werd een heuse lifestyle. Tegelijkertijd bleef Colmar doorontwikkelen voor skiërs in het algemeen en in het bijzonder voor kampioenen. Het was in deze periode dat een speciaal Colmar skipak ontstond waarmee Luigi di Marco in 1964 het snelheidskirecord in Cervinia verbeterde.

Het bekende trio – Gustavo Thoeni, Piero Gros en de trainer Sepp Messner in een moment van ontspanning tijdens de training, op de gletsjer van de Stelvio in de jaren tachtig (Pentaphoto)

De jaren ’70 en ’80

Skiën werd in alle opzichten een nationale sport en Colmar stond op vele podia, waaronder die van de Olympische Spelen. De race-skipakken gingen de windtunnels in bij Fiat en Moto Guzzi, de stoffen werden getest door de Politecnico van Milaan.

In 1985 sponsorde Colmar de Wereldkampioenschappen in Bormio en produceerde speciaal voor deze gelegenheid een jas. De periode markeerde ook de komst van moderniteit voor het merk: de beroemde rode en blauwe cirkel werd vervangen door de naam Colmar, voorafgegaan door een gestileerde sneeuwvlok, gemaakt door een firma Zwitserse ontwerpers die ook het Alitalia-logo hadden gerestyled.

Skiën in Colmar

De jaren negentig

In 1999 werd de eerste flagshipstore geopend in Frankrijk, in het exclusieve resort Megève, de eerste van een lange reeks met vandaag winkels in Milaan, Parijs, Londen en in de bekendste skigebieden zoals Cortina, Courmayeur, Kizbühel, Chamonix en vele anderen, voor in totaal 15 flagshipstores.

Santa Caterina Valfurva 1993. Groepsfoto van Stefania Belmondo, Gabriella Paruzzi en Manuela Di Centa. Foto Aldo Martinuzzi

Naast skikleding meer en meer lifestyle

In de jaren ’90 bereide Colmar het aanbod uit met de Colmar Originals-lijn: de nu beroemde gewatteerde jassen, die een enorm succes werden bij het publiek . De collectie zou in de loop der jaren worden uitgebreid met sweatshirts, T-shirts en schoenen.

De skicollectie van Colmar in 2023 ©Alessandro Belluscio

Colmar nu

Vandaag de dag ligt de blik van Colmar vooral richting de toekomst. De afgelopen jaren is merk zowel op sportief gebied als op het gebied van lifestyle gegroeid. Colmar werkt alleen met de allerbeste technische stoffen en heeft sterke binding met de modewereld. Daarom werken ze ook samen met ontwerpers van internationale faam: Au Jour le Jour, Shayne Oliver en White Mountaineering.

Toch is Colmar nog altijd een familiebedrijf en wordt gerund door de kleinzonen van de oprichter, Mario, Giulio en Carlo. Aan hen de taak om Colmar de komende decennia door de tijd te loodsen, en uiteindelijk misschien wel de volgende generatie aan het hoofd te zetten.


Colmar bestaat 100 jaar!

Ken je het Italiaanse merk Colmar? Colmar maakt prachtige ski- en outdoorkleding, waarbij er absoluut geen concessies worden gedaan aan comfort, technisch vernuft én stijl.

In 2023 bestaat het merk dat z’n oorsprong heeft in de skisport maar liefst 100 jaar. Bekijk hieronder de nieuwe skicollectie en laat je verrassen.

Colmar.com/nl


Bekijk de nieuwste collectie op de website van Colmar

Hoofdfoto: Photo Aldo Martinuzzi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.