Klaar voor een onvergetelijk avontuur in de Griekse wildernis? Trek je stoute wandelschoenen aan en ga mee op een epische reis door het ongerepte binnenland van Griekenland in het Pindus National Park, beter bekend als Valia Calda! Verlies jezelf op paden die slingeren door dichte wouden van torenhoge zwarte dennen en beuken, terwijl je klimt naar adembenemende hoogten van wel 2.177 meter.

Voel de adrenaline terwijl je langs ruige bergkammen trekt, verborgen valleien verkent, en de verfrissende lucht van sprankelende stroompjes inademt. Dit 6.927 hectare grote wonderland herbergt schatten die wachten op ontdekking door de ware avonturier. Hier, in het wilde en wonderbaarlijke Valia Calda, vind je niet alleen je grenzen maar verleg je ze ook.

In deze ongetemde uithoeken van Valia Calda maak je ook kans op een ontmoeting met een bijzonder dier: de bruine beer. Dit nationale park is een van de laatste toevluchtsoorden voor deze indrukwekkende dieren in Europa, waardoor het een extra bijzondere bestemming wordt. Het avontuur roept!

De Vikos Gorge. Foto: iStock

Een prachtige wandeling van 24 kilometer in totaal

Begin je reis bij Aoos Springs Lake en eindig in Vovousa, langs een route die door velen wordt beschouwd als een van de mooiste van Griekenland. Laat je niet intimideren door de lengte; de paden zijn een mix van afdalingen en vlak terrein, omringd door een landschap zo mooi dat je je vermoeidheid vergeet.

Klimmen, dalen en de pure schoonheid van de natuur – jouw wandeling door dit Griekse wonderland is zeker weten elke stap waard!

Ga op pad in Valia Calda. Foto: P Merakos

Doe de Valia Calda hiking trail en laat je verrassen

Een onmisbaar avontuur wacht zeker op je als je deze route kiest van Aoos Springs Lake naar Vovousa. Het is een prachtig pad dat elke hiking-liefhebber zal bekoren. De route begint best ambitieus, met een stevige klim naar Flega Peak, waar je na ongeveer drie uur wordt beloond met een spectaculair uitzicht op een hoogte van 2,159 meter over het meer en de omringende bergen.

Het pad slingert zich vervolgens naar beneden, door de schaduwrijke geheimen van robola-dennenbossen, waarbij je de kans krijgt om zeldzame alpenwatersalamander in hun natuurlijke habitat te spotten. Elk deel van de reis zorgt voor verrassingen, van het zachte gekabbel van verborgen stroompjes tot de plotselinge open plekken waar het zonlicht de bodem kust.

Dieper in Valia Calda, betreed je een betoverend beukenbos. Hier, onder het dichte bladerdak ben je omringd door een serene stilte, slechts onderbroken door het fluisteren van vallende bladeren en het verre geluid van water dat zich een weg baant door het landschap. Dit deel van je tocht is een meditatieve ervaring, een kans om één te worden met de natuur.

De route vervolgt langs Arkoudorema, een zijrivier van de Aoos, waar je je weg vindt door een labyrint van flora, vergezeld door de nieuwsgierige blikken van grazende schapen en geiten. Langs de weg, vooral aan de Grevena-zijde, is er de mogelijkheid om wilde paddenstoelen te ontdekken, een favoriet onder de lokale bevolking en bezoekers.

Je avontuur eindigt bij de gezellige Vovousa refuge, waar je kunt uitrusten en terugkijken op een geweldige wandeling.

Prachtig groen. Foto: shutterstock

Wie durft? Voor wie is deze wandeling?

Deze hike is niet voor watjes! Je hebt een goede conditie nodig, vooral voor de klim naar Flega Peak en het pad langs Arkoudorema. Maar laat dit je niet afschrikken: de beloningen zijn onbeschrijfelijk.

Houd er rekening mee dat je flink wat uren aan het wandelen bent, dus zorg ervoor dat je goed voorbereid bent met wandelstokken, geschikte kleding en voldoende proviand om een ontspannen tempo aan te houden met zoveel pauzes als nodig. De route vereist geen specifieke klim- of bergbeklimvaardigheden. Toch is extra voorzichtigheid geboden in het laatste gedeelte, waar je langs Arkoudorema en de Aoos-rivier loopt en af en toe over water moet oversteken.

Eindig in een prachtige refuge. Foto: Green Tourism

Haal het beste uit je tocht met deze extra tips

Als je een terreinwagen hebt, kun je de route ook inkorten. Je kunt naar de Mavrovouni-refuge rijden en zelfs verder om een groot deel van de steile hellingen over te slaan. Je kunt er ook voor kiezen om de wandeling andersom te maken, beginnend bij de refuge in Vovousa en richting Aoos Springs Lake of Flega Peak te gaan.

Welke variant je ook kiest, de wandeling is een mooie uitdaging. Zorg ervoor dat je van tevoren vervoer regelt naar het startpunt en terug naar je voertuig.

Dor het afwisselende landschap.

Meer informatie over je wandeling in Valia Calda

De term “Valia Kalda” betekent “warme vallei” in het lokale Vlach-dialect. Deze naam zou afkomstig zijn van de hoge, blootgestelde pieken die het omringen, waardoor het beschutting biedt tijdens slecht weer. Bruine beren staan erom bekend dat ze het gebied aan de rand van de vallei bewonen, vandaar de naam “Arkoudorema”, wat in het Engels “berenbeek” betekent.

De hele tocht van Aoos Lake naar de refuge in Vovousa is 24 kilometer lang. Je start op een hoogte van 1.400 meter bij het meer en klimt vervolgens naar 1.840 meter bij de Mavrovouni-refuge, om uiteindelijk het hoogste punt van 2.159 meter op Flega Peak te bereiken. Daarna ga je bergafwaarts en kom je uiteindelijk op ongeveer 1.000 meter hoogte bij de refuge in Vovousa. Afhankelijk van je tempo en het aantal pauzes dat je neemt, duurt de hele wandeling meestal tussen de 8 en 12 uur.

Van begin tot eind belooft de wandelroute in Pindus National Park een episch avontuur. Het is niet zomaar een wandeling; het is een reis door de tijd, cultuur, en ongerepte natuurlijke schoonheid die je nergens anders vindt. Ga de uitdaging aan!

Bekijk hier meer over hiken in Valia Calda

Hoofdfoto: shutterstock


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.