Kristin Biebl neemt je mee door het Beierse Woud

Lees alles over Beieren

Talloze machtige bomen staan langs het pad dat je steeds hoger leidt. En ineens, als je op de top van de Lusen aankomt, heb je een adembenemend uitzicht: “Op de berg geniet je van de wind in je gezicht en natuurlijk het gevoel dat je het gehaald hebt”, zegt boswachter Kristin Biebl, een regelmatige bezoeker van het Nationale Park Beierse Woud.

Samen met haar collega’s geeft Kristin wandelaars informatie over het oudste nationale park van Duitsland. Ze controleert en beveiligt de paden en zorgt voor de dieren die in het bos leven. Milieubescherming is bijzonder belangrijk voor haar: “Ik wil onze gasten wat bijbrengen en hen instrueren om de natuur te beschermen. En ik wil ze uitleggen wat het nationale park betekent, waarom het bestaat en waarom het goed is”, legt de jonge vrouw uit.

Boswachter Kristin Biebl. Foto: Jan Greune

Ranger: een wens wordt werkelijkheid

Kristin Biebls liefde voor de natuur in het Beierse Woud en dus voor haar vaderland begint al in de kindertijd. Ze brengt de meeste tijd door bij haar ouders en grootouders in het indrukwekkende landschap rond Spiegelau. Op elfjarige leeftijd trad ze toe tot de junior rangers van het nationale park. Vogelhuisjes bouwen, wandelen in de bergen en heidegebieden ontdekken – Kristin Biebl is enthousiast en besluit boswachter te worden. Een paar jaar later maakte ze haar droom waar.

In haar geliefde bos. Foto: Jan Greune

Lusen: baden in de granieten zee

Jong en oud informeren over het bos, de groei en ook het verval van de natuur laten zien – de tocht door het Beierse Woud begint in de zomer elke dinsdag om 10.30 uur. Het ontmoetingspunt is de park-and-ride-parkeerplaats in Spiegelau. “Niemand hoeft zich in te schrijven. Iedereen die er is, gaat gewoon mee”, zegt de boswachter.
Wie het nationale park bezoekt, wordt ondergedompeld in verschillende werelden: keienlabyrinten, gemengde bossen, eeuwenoude oude en dode bomen, jong hout met nieuw leven.

Na een indrukwekkende wandeling door het bos wacht de gasten van Lusen op een hoogte van 1.373 meter een geologische bijzonderheid: een zee van ontelbare granietblokken. Vanaf hier heb je een uniek uitzicht over het hele Beierse Woud, op mooie dagen zelfs tot aan de Alpen!

Op pad in de natuur van het Beierse Woud. Foto: Jan Greune

De fascinatie van het Nationaal Park Beierse Woud

Om dit idyllische landschap te behouden, zorgen sinds 1974 boswachters voor het Beierse Woud. Samen met wetenschappers zorgen ze ervoor dat het leefgebied van veel bomen, planten en dieren behouden blijft. “Onderzoek staat hier in het nationale park centraal”, legt Kristin Biebl uit. Deze kennis geeft ze door aan haar gasten tijdens speciale rondleidingen.

Of het nu gaat om een ​​tocht naar een van de indrukwekkende onderzoeksprojecten, een bezoek aan het dierengebied of een wandeling door de fascinerende hoogveen – gasten komen zelfs uit Amerika en Australië om de wilde natuur met al zijn facetten in het oudste nationale park van Duitsland te ervaren.

Bramen plukken. Foto: Jan Greune

Schachten: eilanden in de zee van bossen

Op bijzonder mooie dagen trekt Kristin Biebl haar wandelschoenen aan, ook als ze vrij is, voor een wandeling naar de zogenaamde Schachten. “Dit zijn bosweiden die er waanzinnig uitzien, vooral als ze aan het einde van de zomer en in de herfst gekleurd zijn.” De schachten onderbreken het donkergroen van de zee die het Beierse Woud lijkt als eilandachtige open plekken. “Er is daar ook hoogveen. Het is gewoon prachtig. De tour naar de schachten en Filzen is een dagtocht van zo’n 21 kilometer.”

Vanaf het startpunt Buchenau gaat de klim langs de Lindbergschachten door het prachtige beukenbos naar de Hirschbachschwelle. “Daar leidt het avonturenpad door de Zwieselter Filz, de Kohlschachten, de Latschenfilz en naar de Hochschachten. We gaan verder naar het zuiden tot de afdaling naar het Frauenau-drinkwaterreservoir achter de Lost Shafts begint. Van daaruit kun je over de damwand terug naar Buchenau ten zuiden van het stuwmeer.”

Lees hier alles over Beieren als bestemming en natuurlijk de pracht van het Beierse Woud

Hoofdfoto: Fotograf Jan Greune

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.