De Stubai vallei is bezaaid met bergtoppen. Meer dan honderd van deze bergtoppen steken er met kop en schouders bovenuit. Deze 109 bergtoppen zijn namelijk hoger dan 3000 meter. Tussen al die bergtoppen vind je nog eens 80 gletsjervelden. Het resultaat is een vallei van 35 kilometer lang, waar je oneindig op ontdekking kunt gaan. Gelukkig krijg je een zetje in je rug, want de wandel- en berggidsen uit dit gebied hebben de zeven meest memorabele bergen voor je verzameld, zodat jij direct op pad kunt.  

Legendes en magische uitzichten

Lang en breed voordat de Stubai vallei aangegeven staat op de wegbewijzering, is de Serles (2.717 meter) al zichtbaar. Doordat de Serles aan de ingang van de vallei staat, is deze berg door niemand te missen. Volgens de legende is de berg, die bestaat uit drie duidelijke secties, ontstaan door het verstenen van een harteloze vader en zijn twee zoons. 

Seven summits in de vallei
In de groene vallei van Stubai vind je de welbekende Serles. Foto: Andre Schoenherr

Iets verderop vind je de makkelijkst te beklimmen berg uit dit rijtje van zeven. Dat de Hoher Burgstall (2.611 meter) makkelijker is, zegt overigens niks over de magische uitzichten die je cadeau krijgt aan de top. Het 360-graden uitzicht laat je onder andere de Kalkkögel bergen zien, waar deze bergtop onderdeel van uitmaakt.  

Kies je eigen moeilijkheidsgraad

In de buurt van Neustift, een van de dorpen van de vallei, vind je de Elfer (2.505 meter). Zijn naam is te danken aan het uitzicht om 11 uur, hartje zomer. De zon laat zichzelf dan net zien boven de bergtop. Enerzijds trots, maar anderzijds verlegen en onzeker. Het is maar net hoe je ernaar kijkt. En laat je niet voor de gek houden. Hoewel het kruis te zien is aan de oostkant van de top – de Elfer Tower (2.499 meter) – is de echte bergtop een paar meter hoger te vinden.  

Seven summits
Het echte hoogtepunt van de Elfer vind je iets naast de Elfer Tower. Foto: Andre Schoenherr

Zoals men ooit dacht dat de aarde vlak was, werd lang gedacht dat de Habicht (3.277 meter) de hoogste berg van Tirol was. Niet gek, als je je bedenkt dat deze 3000’er zo dicht bij het dorp ligt. Deze kenmerkende en bekende bergtop kon dus niet missen in deze rij van zeven. De overige bergtoppen van deze hoogte vind je meer aan het einde van de vallei.  

Een van de voorbeelden daarvan is de Rinnenspitze (3.003 meter). Van de vier toppen in de Seven Summits Stubai die hoger zijn dan 3000 meter, is deze absoluut het meest eenvoudig om te beklimmen en daardoor ook het meest aanlokkelijk. Je hoeft er geen ijsgladde gletsjervelden voor over te steken, maar je wordt toch beloond met indrukwekkende uitzichten over de omgeving. Daarbij hoort ook het waanzinnige uitzicht op een lager liggende kristalblauw meer.  

Wild en lieflijk, twee uitdagende tegenstrijdigheden 

De twee hoogste en daarmee laatste bergtoppen van deze selectie zijn de Wilder Freiger en de Zuckerhütl. Twee enigszins tegenstrijdige namen, maar beide met hun eigen uitdagingen tijdens de beklimming. De Wilder Freiger (3.418 meter) is via vele wegen te beklimmen en te ontdekken. Van steile paden tot ijzige secties om te bedwingen. Hij doet eer aan zijn naam.  

Hoewel de Zuckerhütl, vrij vertaald ‘suikerhoed’, een iets vriendelijkere naam heeft, blijkt het tegendeel waar te zijn. De naam, welke de berg te danken heeft aan zijn wit besneeuwde top, geeft al een indicatie dat het weer hier zomaar kan veranderen. Om de uitdagende Zuckerhütl te beklimmen is het dus aangeraden om goed voorbereid te zijn en de veranderende weersomstandigheden niet te onderschatten.  

Zuckerhütl
De Zuckerhütl doet zijn naam eer aan met de wit besneeuwde bergtoppen. Foto: Andre Schoenherr

Een goede voorbereiding is het halve werk 

De zeven bergtoppen – Seven Summits – vormen een nieuwe uitdaging voor iedereen die zichzelf wil overtreffen. Om het veilig en verantwoord te houden is het verstandig om voorbereid op pad te gaan. Sommige bergtoppen zijn zonder gids te beklimmen, waar andere bergtoppen juist weer uitgebreide technieken en kennis vereisen. In de vallei vind je gelukkig genoeg gidsen die jou veilig naar boven kunnen begeleiden.  

Ben je klaar om ervoor te gaan? Zorg dan ook dat je de Seven Summits Stubai Pass te pakken krijgt. Bij het bereiken van iedere bergtop verzamel je stempels. Heb je er drie van de zeven? Dan krijg je het Seven Summits T-shirt. Weet je ze alle zeven te beklimmen, dan kun je vol trots de Seven Summits Trofee ophalen. 

uitzicht en sokkels seven summits
Ontdek de seven summits met de 3D informatiesokkels. Foto: Andre Schoenherr

De stubai vallei 

De Stubai vallei vind je naast het welbekende Innsbruck en is goed bereikbaar vanaf Duitsland, Zwisterland, Italië en overige locaties in Oostenrijk zelf. Een goed overzicht van de vallei vind je bij het uitzichtpunt van de Starkenburger hut. De 3D informatiesokkels vertellen je meer over de achtergrond en geschiedenis van de bergen. Daarnaast krijg je een beter inzicht in de vijf centra die de vallei rijk is: Neustift, Fulpmes, Telfes, Mieders en Schönberg.  

Wil je meer weten over het aanbod in Stubai, van de luxueuze hotels tot aan de mogelijkheden om andere sportieve activiteiten te ondernemen? Neem dan een kijkje op www.stubai.at. Hier vind je het huidige aanbod, data en events die je niet mag missen. Neem dan meteen een kijkje bij de Stubai Super Card, welke bij sommige accommodaties is inbegrepen. Hiermee krijg je verschillende voordelen zoals gratis busreizen en toegang tot het zwembad in Neustift en Mieders.  

Hoofdfoto: een waanzinnig uitzicht na de beklimming van de Hoher Burgstall. Foto: Andre Schoenherr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.