Stel je eens voor. Twee grote hangbruggen die boven een met watersporters bezaaid azuurblauw meer hangen. Omringd door rotsen die begroeid zijn met mossen, struiken en bomen. De duizenden kleuren groen en het azuurblauwe water zorgen ervoor dat dit er haast uitziet als een tropische bestemming. Verrassend genoeg vind je deze plek niet in de tropen, maar in ons geliefde Frankrijk tussen de Rhône vallei en de Alpen. Het meer is makkelijk bereikbaar vanuit Grenoble en is precies gelegen tussen de Matheysine en Trièves. Maak kennis met: Lac de Monteynard. Dé plek waar watersporters en natuurliefhebbers zomers actief kunnen vertoeven.  

Ebron
Maak de oversteek via de Ebron brug. Ik hoop dat je geen hoogtevrees hebt! Foto: Vincent Thiebaut

Duizend-en-een wateractiviteiten 

Inmiddels is Lac de Monteynard bij veel watersporters bekend. Van kitesurfers tot waterskiërs. Iedereen met een liefde voor het water en voor actie kan hier zijn hart ophalen. Menig Nederlander is in de zomer dan ook te vinden op een van de naastgelegen campings of accommodaties, om zo veel en zo lang mogelijk gebruik te maken van het water.  

Een eeuw geleden had niemand dat kunnen bedenken, want toen bestond het water nog niet eens. Pas sinds 1962, toen de EDF-dam werd gebouwd, ontstond Lac de Monteynard. Het duurde niet lang voordat kitesurfers, windsurfers, wakeboarders, waterskiërs, vissers, kanoërs en booteigenaren hun weg vonden naar deze nieuwe parel aan de voet van het Sénépy-massief.  

Lac de Monteynard
Diverse watersporters genieten van het warme weer en de stralende zon op Lac de Monteynard. Foto: Pierre Jayet

Lokale lekkernijen en stalen zenuwen  

Maar ook andere natuurliefhebbers en recreanten hebben hun weg gevonden naar dit reusachtige meer en de omliggende natuur. Prachtige wandelroutes en mountainbikepaden omringen dit meer en liggen kriskras over de bergen verspreid. Ontdek bijvoorbeeld de natuur rondom Treffort en Roissard met deze route. Het azuurblauwe meer is vanuit vele hoeken en plekken te aanschouwen. Overal waar je komt duikt weer een prachtig plaatje voor je op, met prachtige planten en ongekend veel wilde orchideeën als omlijsting. Eén ding is zeker; ontdek je de omgeving van Lac de Monteynard, dan staat je geheugenkaart na de reis vol met kleurrijke foto’s.  

Naast de wandel- en mountainbikeroutes vind je in de regio talloze activiteiten voor tijdens goed én slecht weer. Ontdek bijvoorbeeld een van de tien naastgelegen dorpjes. Oude tradities leven voort tussen de historische huizen, waar je lokale markten vindt en bijzondere verhalen hoort. Vergeet niet om de diverse lekkernijen een voor een te proberen. Bij La Table Du Campagnard in Treffort krijg je zelfs te horen waar de producten vandaan komen. Van brood uit het naastgelegen Clelles, tot runds- en kalfsvlees van boerderij Maubleu in Sinard. Lokaler krijg je het niet. En als je na al dat heerlijke eten toe bent aan een actievere setting, begeef je dan weer naar de natuur en beproef jouw stalen zenuwen tijdens een via ferrata of bungeejump.  

Steek het water over met de Drac en Ebron hangbruggen 

Een letterlijk hoogtepunt vind je bij de relatief nieuwe hangbruggen, die de Drac en Ebron rivier overspannen. Door het bouwen van de bruggen kun je nu een wandeling om het meer maken, vanuit elke startplaats rondom het meer. Het is aan te raden om genoeg water, zonnebrand, een pet of hoed en goede wandelschoenen mee te nemen, want je bevind je gedurende deze wandeling in de zogenaamde ‘middle of nowhere’. 

Afhankelijk van de waterhoogte vind je deze bruggen tussen 45 en 85 meter hoogte boven het water. Stevig in je schoenen staan – zonder hoogtevrees – is dan ook gewenst als je de oversteek wilt maken. Je doet dat overigens wandelend of per mountainbike. Met een breedte van 1,20 meter past dat perfect.  

Lac de Monteynard van bovenaf
Het uitgestrekte azuurblauwe water wordt omringd door groen begroeide rotsen. Foto: Fanny Vandecandelaere

Boek jouw reis 

Kun je niet wachten om in dat helderblauwe water te springen, de wind in je windsurfzeil te voelen en je mee te laten voeren over Lake Monteynard? Dan wordt het tijd om je reis te gaan plannen en te gaan boeken. De makkelijkste manier is om eerst naar de website te gaan van de Isère. Hier vind je alle informatie voor jouw reis en verblijf. Daarnaast vind je er meer informatie over hoe ze in de Isère werken aan een duurzamere bestemming.

Wil je dan nog meer activiteiten ontdekken rondom dit meer? Bekijk dan ook de website van Lac de Monteynard. Als je benieuwd bent naar nóg meer prachtige, helderblauwe meren in de Isère, dan vind je onze favorieten in deze lijst.

Galerij: Pierre Jayet, Thomas Hytte en P. Cholette. Hoofdfoto: Camping de Savel door Pierre Jayet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.