Op zoek naar een bijzondere en zonder twijfel één van de mooiste vakantiebestemmingen van Europa? Ga naar Scandinavië! In Noorwegen, Zweden en Finland vind je regio’s en natuurgebieden die uniek zijn in de wereld. En bovendien bijzonder afwisselend. Imposante fjorden, besneeuwde bergen, uitgestrekte vlaktes en natuurlijk de vele dieren.

Je ziet het meeste als je met de auto reist, want de afstanden zijn in het noorden van Europa een stukje groter dan thuis. Laat je vakantie in je eigen straat beginnen en reis met je eigen auto richting Scandinavië. Liever met het vliegtuig? Kan ook, dan boek je een fly & drive rondreis. Natuurlijk wil je ook regelmatig je auto uit. Perfect, want in het Hoge Noorden maak je prachtige wandelingen. Ter inspiratie hebben we vijf wandelingen voor je uitgezocht.

Vergeet niet te genieten van het uitzicht!

1. De beroemde Kungsleden door Abisko National Park

Iedereen die zich een beetje verdiept in de wandelmogelijkheden van het Hoge Noorden, stuit vroeg of laat op de Kungsleden hike. De trail begint in Abisko National Park, maar je ziet nog veel meer moois. Want je loopt vervolgens langs de hoogste berg van Zweden de Kebnekaise, gaat dwars door Stuor Muorkke National Park en eindigt in Hemavan.

De totale lengte van de Kungsleden (vertaald: koningspad) is 440 kilometer, en de meeste mensen leggen die afstand in acht dagen af. Let erop dat je alleen van juni tot september kunt gaan, in verband met het weer en sneeuwval. Overnachten kan in berghutten, of je neemt je eigen tent mee.

Wil je alleen maar een losse etappe wandelen, dan kan dat natuurlijk ook. In Abisko National Park is namelijk nog veel meer te beleven. Dwars door Abisko National Park stroomt de ruige en snelstromende Abiskojåkkarivier. Je kunt er daarom geweldig kanoën en raften. Voor wat meer rust ga je naar het grote Torneträskmeer. Lekker zwemmen of afkoelen na een bezoek aan de sauna!

Middernachtszon in Abisko National Park

2. Hiken met husky’s in Vuokatti in Finland

Hondenliefhebbers opgelet! Finland is het land van de husky en in de winter is een sledehondentocht dan ook een absolute must. Maar wist je dat je ook met de honden kunt wandelen? Ga naar Vuokatti in de Kainuuregio. Vroeger woonden hier uitsluitend Sami, maar tegenwoordig is het ook een geliefde bestemming voor vakantiegangers die van spanning én de rust van de natuur houden.

In juni en september kun je vanaf hier met ‘jouw’ husky op pad door de bossen. En het is aan jou of je voor de meest enthousiaste van het stel kiest, of liever een iets rustiger exemplaar. Zonder twijfel smelt je weg door de heerlijk zachte vacht en vriendelijke ogen van deze prachtige dieren. Onderweg is er tijd voor een Finse koffie met snack.

Vanwege de dikke vacht hebben de viervoeters vrij als het hoogzomer is. Maar natuurlijk is het in deze regio ook dan prachtig wandelen. De zon gaat in de zomerperiode niet onder, dus het is 24 uur per dag licht, echt uniek!

Zo ziet Vuokatti er tijdens de zomer uit, om middernacht!

3. Hiken in de historie in Oulanka National Park

Het Oulanka National Park is een natuurgebied in het oosten van Finland, tussen Kuusamo en Salla. Het park is een typische taiga regio, met uitgestrekte, koude en vochtige naaldwouden, mossenstruiken en eetbare planten. In de moslaag groeien kruiden, bessen en paddenstoelen, voornamelijk in augustus en september.

Oorspronkelijk woonden de Sami in dit gebied en vanaf de 17e eeuw ook Finnen. Je ziet nog steeds de overblijfselen van de traditionele jacht, visserij en landbouw, zoals oude blokhutten, stuwdammen en rendierafscheidingen. Daarnaast vind je in Oulanka veel stroomversnellingen met daaroverheen hangbruggen. Enthousiaste wandelaars kunnen daarom hun hart ophalen. Bovendien is het prachtig om onderweg te kamperen.

De bekendste wandelroutes in Oulanka National Park zijn de kleine berenroute en de grote berenroute. De eerste (Pieni Karhunkierros) is twaalf kilometer lang en de tweede (karhunkierros) maar liefst tachtig. De lange route loop je in vier tot tien dagen. Natuurlijk zijn er ook nog genoeg andere dagwandelingen te vinden. En in september heb je ook nog eens kans om tijdens je avondwandeling het noorderlicht te spotten!

Maak een vuurtje en geniet van je diner in Oulanka National Park

4. Jostedalsbreen National Park is lekker fris

Hou je niet van de hitte van de zomer? Dan zit je goed in het Jostedalsbreen National Park. Bijna de helft van het park is bedekt onder een dikke laag ijs. Ook in de zomer! Je vindt hier namelijk de grootste gletsjer van Noorwegen, en ook nog eens van het vasteland van Europa.

Een heel bijzondere bestemming in de zomer, want het ene moment is het ook daadwerkelijk lekker zomers, terwijl je een stukje verderop ineens de winter binnen voelt stromen.

Zicht op de prachtige gletsjer in Jostedalsbreen National Park

5. Besseggen bergwandelroute voor ervaren wandelaars

Jotunheimen is het populairste nationale park van Noorwegen met hoge bergen en bergpieken. De hoogste bergen van Noorwegen vind je hier ook: de Galdhøpiggen van 2.469 meter en de Glittertind van 2.464 meter. Ook geniet je hier van watervallen, meren, gletsjers en valleien.

Heb je al aardig wat kilometers in de benen zitten in je leven? Dan is Besseggen echt iets voor jou, want het is een uitdagende route die ongeschikt is voor beginners. Besseggen loopt door het nationale park Jotunheimen en is in de zomermaanden een populaire route. Niet voor iets, want de uitzichten vanaf de bergkam zijn spectaculair te noemen. De wandeling kost je zo’n zes tot acht uur en start bij de berghut Memurubu. Je loopt naar het eindpunt bij de Gjendesheimhut.

Meer weten over wandelen en reizen in het Hoge Noorden? Kijk dan op de website van Voigt Travel

Wandelen over de hangbruggen in Ruska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.