Vind jij het ook steeds belangrijker om te weten waar jouw kleding en schoenen vandaan komen, en onder welke omstandigheden ze gemaakt worden? Dan is Hanwag echt een merk voor jou! Want alle schoenen met het Hanwag-logo zijn 100% Made in Europe.

De hoofdproductie van Hanwag vindt plaats in Vierkirchen in Duitsland. Daarnaast zijn er fabrieken in Kroatië, Hongarije, Bosnië, Herzegovina en in Baden-Württemberg/Duitsland. Voor het nieuwe “Blueridge” model sinds 2022 ook in Roemenië en Servië bijgekomen. Maar dat is niet alles waardoor Hanwag voldoet aan haar eigen zeer strenge eisen op het gebied van duurzaamheid, beschikbaarheid, arbeidsomstandigheden en materiaal. We leggen het graag aan je uit.

Alle schoenen met het Hanwag-logo zijn 100% Made in Europe.

Wat betekent Made in Europe van Hanwag?

Als je met je Hanwag-schoenen door de bergen of het bos wandelt, besef je vast niet dat een wandelschoen een complexe constructie is van soms wel 180 afzonderlijke delen. Er komen tientallen productiestappen aan te pas om een schoen te maken van leer, draden en zool, die zo goed is, dat ‘ie jarenlang wandelingen en trekkings kan doorstaan. En Hanwag belooft: HANWAG schoenen worden voor 100% vervaardigd in Europese landen.

Dat is best bijzonder. Juridisch zit dat namelijk best complex in elkaar. In sommige landen, zoals de VS, moet op het product het land van oorsprong vermeld worden. In Europa kennen we die verplichting niet, maar Hanwag doet dat wel.

Op een paar schoenen zie je bijvoorbeeld ‘Made in Croatia’ staan. In de Hanwag-fabriek in Kroatië wordt op de stikafdeling het bovenwerk voor bijna alle modellen samengesteld. Neem bijvoorbeeld de Tatra Light, waarvoor alleen op de stikafdeling al ongeveer 60 handelingen nodig zijn. Dan volgen er nog eens 40 voor om het bovenwerk vast te maken op het onderwerk. Maar… je leest net dat schoenen uit heel veel verschillende onderdelen en voorproducten worden gemaakt. Hoe zit dat dan?

We pakken er even het wetboek bij! Officieel moet ‘In het vermelde land de laatst wezenlijke en economisch gerechtvaardigde be-of verwerking plaatsvinden’ en ‘Daar moet de waarde van het product met ten minste 45% stijgen waarbij zowel materiaal als arbeid is meegerekend’. Theoretisch zou je dus al het bovenwerk in Azië kunnen laten maken en alleen de zolen in Duitsland. Dan mag je zeggen ‘Made in Germany’. Hanwag doet dit niet! Hanwag-schoenen worden voor 100% vervaardigd in Europese landen en de meeste materialen en onderdelen komen ook uit Europa.

Foto: Hanwag

Hoe zit het met de oorsprong van de materialen?

De materialen komen ook bijna allemaal uit Europa. Van het leer tot de zolen tot kleine onderdelen zoals de veters. Veel materialen en voorproducten zijn afkomstig uit andere landen. De belofte van Hanwag is dat hun schoenen voor 100% worden vervaardigd in Europese landen en dat vrijwel alle materialen ook uit Europa komen.

Een van de weinige uitzonderingen is yakleer, dat uit Mongolië komt. Niet onlogisch, bij gebrek aan yaks in Europa…

Foto: Hanwag

Waarom is de productie in Europa zo belangrijk?

Dat Hanwag kiest voor Made in Europe, heeft vooral kwalitatieve en ecologische redenen. De productie is daarom verzekerd van kwaliteit, betrouwbaarheid en een betere planning. Europa heeft goed opgeleid personeel met ervaring in het schoenmakersambacht.

Al tientallen jaren laat Hanwag schoenen produceren in onder andere Hongarije en Kroatië. Daarbij was en is het thema duurzaamheid belangrijk. Het zijn vooral de korte transportafstanden waarmee het klimaat wordt geholpen.

Foto: Hanwag

De voordelen van Europese productie in het kort

  • Duurzaamheid: lagere CO2-uitstoot door minder transport
  • Beschikbaarheid: betrouwbare en transparante bevoorradingsketen
  • Arbeidsomstandigheden: sociaal en eerlijk. Hanwag heeft al tientallen jaren samenwerkingen met werknemers als partnerbedrijven
  • Materiaal: Europese leveranciers zorgen voor hoge kwaliteit en duidelijke controles

Meer over Hanwag

Hanwag bestaat inmiddels ruim 100 jaar. Het merk werd al in 1921 opgericht en tot de dag van vandaag staat Hanwag voor traditioneel Beiers handwerk in combinatie met technische expertise en continue innovatie.

Op de hoofdvestiging in Vierkirchen, vlakbij München, worden al sinds het begin berg- en wandelschoenen van de hoogste kwaliteit geproduceerd. Met een sterke focus op de perfecte pasvorm, robuustheid met de beste materialen zijn alle producten Made in Europe.

Lees meer over Hanwag of bestel direct je nieuwe wandelschoenen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.