Natuur, bergen en sprookjesachtige kastelen

Door: Pauline van der Waal | Fan van Füssen

De regio rond Füssen – in Beieren in het zuiden van Duitsland – is perfect voor wandelaars en fietsers die houden van mooie natuur en prachtige eeuwenoude kastelen. Zelfs als er hoog in de bergen nog veel sneeuw ligt en de toppen van de bergen nog steeds glanzend wit zijn, kun je vanaf begin april terecht in het wandel- en fietsgebied “Schlosspark im Allgäu” rond kasteel Neuschwanstein en Füssen. Of het nu gaat om een ​​ontspannen wandeling van een halve dag door bloeiende paardenbloemweiden, of om een ​​fietstocht rond een van de vele meren rond Füssen in de Allgäu, het ontwakende landschap in het voorjaar is indrukwekkend.

Groene weides en gekleurde bloemen in de dalen, met nog sneeuw op de hoogste toppen. Foto ©Füssen Tourismus und Marketing – David Terrey

Onze aanrader: Eschacher Panorama Tour

Als voorjaarswandeling is de Eschacher Panorama Tour een absolute aanrader. Tussen de Hopfensee en de Forggensee loopt deze relaxte wandeling door het door de ijstijd gevormde Alpenlandschap en biedt een prachtig uitzicht op de Alpentoppen Ammergau, Lechtal en Tannheim. De wandeling is 10 kilometer lang en je geniet van de lentezon en je tocht langs de “Allgäuer Rivièra”. Sluit je wandeling af aan de Hopfensee met koffie of een lekkere snack.

Wandelen met uitzicht op Füssen. Foto ©Füssen Tourismus und Marketing – Gerhard Eisenschink

Langeafstandswandelingen door regio Allgäu

In Füssen kunnen wandelaars ook deelnemen aan de “Allgäuer wandeltrilogie”. Het 870 kilometer lange netwerk van langeafstandswandelpaden leidt door het hele landschap van de Allgäu. Van het heuvelachtige landschap tot de rivierterrassen en van de uitlopers van de Alpen tot de bergen. Tijdens deze wandelingen ervaar je drie verschillende soorten landschappen met hun verschillende hoogtes. Maar ook maak je kennis met de lokale cultuur, mensen en verhalen.

De trilogie bestaat uit drie onderling verbonden hoofdroutes. De “Meadow Walker Route” door de uitlopers van de Alpen heeft langere maar eerder vlakkere etappes. De “Wasserläufer-route” loopt langs de rivieren en meren en is van gemiddelde zwaarte. Tot slot is de “Himmelsstürmer-route” door het berglandschap gericht op sportieve, ambitieuze bergliefhebbers. Füssen ligt aan twee hoofdroutes en is daarom een perfecte uitvalsbasis of juist eindpunt. Als je tussen de meren en hoge bergen wandelt, zie je telkens weer kasteel Neuschwanstein en kun je in een relatief klein oppervlak de drie verschillende hoogten van de Allgäu leren kennen.

Heerlijk fietsen door regio Füssen. Foto: ©Füssen Tourismus und Marketing – Gerhard Eisenschink

Of ontdek de regio Füssen per fiets

Verken je de omgeving liever per fiets, dan is de regio rond Füssen prachtig, vooral in het voorjaar vanaf mei. Het is dan nog niet mogelijk om naar de hutten in de Ammergauer en Allgäuer Alpen te fietsen, maar er zijn sprookjesachtige routes in de vlakkere dalen te vinden. Bijvoorbeeld de kastelen- en paleizentocht van zo’n 43 km, waain je kennismaakt met bijna alle kastelen en burchten in de regio, ook het naburige Tirol.

Van de burchtruïne Hopfen am See, via de bedevaartskerk Mariahilf naar de hoogste burchtruïne van Duitsland, Falkenstein, passeer je de Tiroler burchtruïne Vilsegg en de koninklijke kastelen Neuschwanstein en Hohenschwangau.
Soms waait er nog een fris briesje, maar zoek dan gewoon een lekker bankje uit de wind en in de zon en geniet van de vroege zonnestralen op je huid. Die kunnen zelfs in dit vroege voorjaar erg krachtig zijn.

Voor meer informatie kijk je op de website van Füssen

Hoofdfoto: ©Füssen Tourismus und Marketing – Gerhard Eisenschink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.