Een gesprek met Rab outdoorkledingontwerpster Amber Brown

Door: Pauline van der Waal | Fan van Rab en Lowe Alpine

Bergsportkleding, speciaal ontworpen voor vrouwen. Hoe en waarom precies? We spraken met Amber Brown, kledingontwerpster bij Rab, gerenommeerd Brits merk voor outdoor- en bergsportkleding.

Van Alexander McQueen naar Sportswear Design

Amber Brown, ontwerpster bij Rab
Amber Brown, ontwerpster bij Rab

Hoi Amber, leuk je te ontmoeten! Allereerst, waarom ben je kledingontwerpster geworden? Wanneer en hoe ben je je carrière begonnen?

Amber Brown: Toen ik klein was maakte ik voortdurend kledingschetsen, maakte zelf het een en ander en paste ik kleding van mezelf en die van vrienden aan. Toen ik klaar was met school maakte ik mijn eigen galajurk en fantaseerde om een echte ontwerper te zijn. Ik wilde Alexander McQueen zijn – zoals elke aspirant-ontwerper.

Maar naast creatief was ik ook supersportief. Ik surfte wekelijks en zat in vrijwel elk sportteam waar ik me voor kon aanmelden. Toen ik naar de universiteit wilde gaan, ontdekte ik dat de drukke Londense levensstijl van McQueen niet mijn ding was. Ik vond toen een opleiding in Performance Sportswear Design aan de Engelse kust. Dat klonk perfect! Toen ik afstudeerde, had ik het geluk om stage te lopen bij een groot internationaal bedrijf in sportartikelen en kleding. Dit was ongelooflijk inspirerend en hielp me mijn carrière als ontwerper te starten.

Rab wil de beste outdoorgear bieden, zowel voor mannen als voor vrouwen! Foto: Rab
Rab wil de beste outdoorgear bieden, zowel voor mannen als voor vrouwen! Foto: Rab

Vrouwen die mannenkleding ontwerpen, en andersom!

Hoe beïnvloedt de man-vrouwverdeling onder kledingontwerpers outdoorproducten en productontwerp?

Amber Brown: De outdoor-industrie wordt vooral door mannen gedomineerd, maar dat begint nu echt te veranderen. Bij Rab is de man-vrouwverhouding bij kledingontwerpers ongeveer 50/50. Een evenwicht hierin is belangrijk om het beste product voor verschillende consumenten te ontwerpen. Het summum hiervan is dat we tegenwoordig vrouwelijke ontwerpers van herenkleding hebben en mannelijke ontwerpers van dameskleding. Uiteindelijk is ervaring minstens zo belangrijk en alle ontwerpers van Rab zijn gepassioneerd door het buitenleven en we beoefenen allemaal verschillende bergactiviteiten.

Outdoorwear testen betekent outdoor testen

Hoe beïnvloeden je eigen ervaringen als (vrouwelijke) hardloper en zeer actief (vrouwelijk) buitenmens je werk als productontwerper?

Amber Brown: Het testen van producten is een groot deel van het werk. Hoewel we een team van getalenteerde atleten hebben waarmee we samenwerken, test ik het product ook graag zelf om er zeker van te zijn dat het geschikt is voor het beoogde doel. Er is maar zoveel dat je op kantoor kunt doen en een gevoel krijgen voor het product in actie is cruciaal. Soms ziet een product er geweldig uit, maar bij het testen merk je een naad die wrijving geeft of een paneel zit niet goed, wat je niet zou weten als je het gewoon in het atelier zou passen. Dit helpt om het best mogelijke product te creëren waar de klant zich zeker en comfortabel in voelt.

De ontwerpers van Rab zorgen voor de beste pasvorm voor iedereen. Foto: Rab
De ontwerpers van Rab zorgen voor de beste pasvorm voor iedereen. Foto: Rab

Voor (bijna) alle vrouwelijke maten en vormen

Wat betekent ‘vrouwelijk productontwerp’ eigenlijk voor jou?

Amber Brown: Voor mij gaat vrouwelijk productontwerp over het creëren van tijdloze kledingstukken waar buitenvrouwen zich zelfverzekerd en comfortabel in kunnen voelen. Om de vrijheid te hebben om het beste uit zichzelf te halen, wat hun prestatieniveaus en doelen ook zijn. We voeren veel interne tests uit in ons laboratorium en ook buitenshuis, waardoor we ontwerpen kunnen aanpassen op basis van de anatomie en prestatie-eisen van verschillende geslachten.

Een ander belangrijk aspect is de lichaamsvorm. We hebben een basismodel dat perfect past bij onze maattabel, maar we testen en proberen onze prototypes ook op een breed scala aan vormen en maten. Onze nieuwe Rockcollectie voor de aankomende zomer van 2022 hebben we bijvoorbeeld doorgepast met een hele reeks klimmers, van professionele atleten tot beginnende bergbeklimmers.

We waren in staat om de juiste pasvorm te vinden voor de meeste lichaamsvormen van klimmers, waardoor ons assortiment zo inclusief mogelijk is, zodat meer mensen van het buitenleven kunnen genieten.

Welke buitensport je ook kiest, Rab houdt je warm. Foto: Rab
Welke buitensport je ook kiest, Rab houdt je warm. Foto: Rab

Sommige stijlen zijn voor vrouwen echt anders dan voor mannen

Kun je een beetje uitleggen hoe “female product design” bij Rab zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld en wat de doelen van het bedrijf zijn voor de toekomst?

Amber Brown: Voorheen kozen de ontwerpers elk een categorie en ontwierpen ze zowel heren- als damesopties voor elke stijl. De afgelopen seizoenen heb ik me voornamelijk gericht op dameskleding, wat betekent dat ik me in plaats van één stijl voor beide geslachten te ontwerpen, me specifiek heb kunnen concentreren op ontwerpen voor vrouwen. Sommige stijlen moeten specifieker voor vrouwen zijn om optimale prestaties, comfort en stijl mogelijk te maken.

Als ontwerpers pushen we elkaar elke dag om betere producten te maken. We zijn voortdurend in ontwikkeling en geslacht, diversiteit, prestaties en duurzaamheid zijn onderwerpen die we dagelijks bespreken. We willen zo duurzaam en inclusief mogelijk zijn voor de sporten waarvoor we ontwerpen. We hebben het gevoel dat we op de goede weg zijn met wat we tot nu toe hebben bereikt en met onze ambities voor de toekomst. Het is een teamprestatie en een opwindende tijd om deel uit te maken van onze industrie.

Klimaatneutraal is de (nabije) toekomst

Wat is jouw favoriete Rab-kledingstuk eigenlijk?

Amber Brown: In het huidige assortiment ben ik dol op de Kaon Jacket, een veelzijdig jack met zowel gezoneerde dons- als synthetische isolatie. Ik ben ook dol op het Arc Eco Jacket dat dit najaar wordt gelanceerd. Dit product is gemaakt van Pertex® Revolve-stof, dat bestaat uit gerecyclede materialen en aan het einde van zijn levensduur kan worden gerecycled. We staan ​​aan het begin van een reis naar het creëren van een circulaire kledingcyclus als onderdeel van onze ambitieuze MVO-strategie. We zijn sinds 2020 een gecertificeerd klimaatneutraal bedrijf en we streven ernaar om tegen 2030 Net Zero-uitstoot te bereiken.

In het aterlier van Rab. Foto: Rab
In het aterlier van Rab. Foto: Rab

Wat is jouw volgende buitenproject?

Amber Brown: Op dit moment ren ik zo veel in de bergen en lokale heuvels als ik kan, wat best lastig is sinds ik een puppy heb! Ik heb me gekwalificeerd voor de Glencoe Skyline-race in september, wat mijn eerste ultralange bergrace zal zijn. Zelfs als ik de laatste ben die over de finish komt, ben ik superblij !

Thanks Amber, voor dit leuke gesprek!

Als je meer wilt weten over Rab’s ambitieuze doelstelling om tegen 2030 Net Zero-emissies te bereiken en hoe hun productontwerpproces daaraan bijdraagt, kijk dan op de website van Rab

De beste stoffen voor het buiten- én handenwerk van outdoorkleding. Foto: Rab
De beste stoffen voor het buiten- én handenwerk van outdoorkleding. Foto: Rab

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.