Heerlijke wijn uit Franken

Lees meer over Thomas Schenk en zijn wijnen

De Main slingert zich in een brede lus door het dal. Bij het dorp Randersacker met zijn vakwerkhuizen is het druk aan de oever. Daarboven rijzen de wijngaarden zo steil de lucht in dat je kijkt of er een gondel is die je naar boven kan brengen.

Thomas Schenk lacht. “Wijngaarden met hellingen tot 70 procent zijn gewoon een deel van Franken”, zegt de jonge wijnmaker uit Randersacker. “In andere streken groeit de wijn op de vlakte, en kun je het werk machinaal doen. Op onze steile hellingen is dit niet mogelijk. We doen alles met de hand, investeren liefde en veel tijd. En dat proef je in onze wijnen.”

Dankzij de dorre grond op de Sonnenstuhl en Marsberg dringen de wijnstokwortels zich heel diep door in de steenachtige ondergrond. Hier groeien de wijnstokken voor de ambachtelijke wijnen gemaakt van Riesling, Silvaner en Pinot Noir.

Thomas Schenk is begin dertig en runt wijnmakerij Schenk, een familiebedrijf. Op zeven hectare teelt hij druivensoorten zoals de in Franken wijdverbreide Silvaner, maar ook Riesling, Pinot Noir en Scheurebe. Maar in tegenstelling tot zijn grootouders, die de wijnbouw er een beetje bij deden en vervolgens de wijn per vat verkochten, heeft Thomas zichzelf hoge doelen gesteld.

Weingut Schenk in Randersackerer, met eigenaren Thomas en Carola Schenk

Ethische code voor wijnstokken en werknemers

Hij wil echt goede wijn maken, en wel zo verantwoord mogelijk. “Al 1250 jaar groeien er wijnstokken op de hellingen van Randersacker”, zegt de jonge wijnmaker. “Ik wil zeker niet de laatste zijn die hier van de wijnbouw kan leven. Ik kijk dus steeds naar hoe we duurzaam kunnen produceren. En hoe de wijnbouw ook in de toekomst succesvol kan blijven. Het gaat niet alleen om het milieu, maar ook om onze families en onze dorpsgemeenschappen.”

Op zoek naar de juiste antwoorden bundelde Thomas zijn krachten met twaalf jonge wijnmakers uit heel Frankenland om een ​​groep te vormen die zichzelf “Ethos” noemt en zijn eigen code heeft ontwikkeld.

De druiven uit de wijngaard zorgen voor heerlijke wijnen.

De wijnmakers van “Ethos” herijken de wijnbouw

Wijngaarden moeten niet alleen worden gezien als stukken economisch land, maar als een ecosysteem waarvan de biodiversiteit behouden moet blijven. “Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat we in de wijngaard geen herbiciden en insecticiden gebruiken, maar met biologische methoden werken”, legt Thomas uit.

“De biologische methoden werken alleen als je ze op grote schaal toepast, daarom organiseer ik de aanvraag voor al mijn collega-wijnmakers in Randersacker. We vergroenen ook de randen van de wijngaarden zodat er altijd iets in bloei staat – wilde wortelen, klaver, kaasjeskruid – en insecten vinden er hun leefgebied. Zo zijn we toegewijd aan onze steile hellingen, die deel uitmaken van ons Frankische culturele gebied.”

Weingut Schenk ligt prachtig in het heuvelachtige landschap

Stevige Silvaner, aardse vingers, eerlijke productie

Na het afronden van zijn opleiding tot wijnmaker studeerde Thomas wijnbouw en runt hij het familiebedrijf sinds 2015. Zijn ouders en zijn vrouw werken met hem mee, en tal van tijdelijke werknemers helpen in de wijngaard – gepensioneerden, studenten, huisvrouwen, en ook een Syrisch gezin .

“Ze zijn allemaal allang vrienden geworden. Als ‘ethos-wijnmaker’ vind ik het belangrijk dat onze medewerkers zich prettig voelen en goed worden betaald. En dat de dorpsgemeenschap voordeel heeft. We doneren aan verenigingen en zijn actief in het dorpsleven.”

Puristisch credo: wijn wordt gemaakt in de wijngaard

Thomas Schenk is als wijnmaker een van de puristen die wijn maakt in de wijngaard. “Daar is het spannend. Het gaat om nuances en tendensen. Je moet kunnen inschatten wat er in de bodem en in de bladeren gebeurt”, vertelt hij enthousiast. Zijn echte passie is de Silvaner. “De Silvaner bekoort zich niet met fruitigheid en een samenspel van zoetheid en zuren, maar leeft uitsluitend van zijn robuuste, magere smaak. Daar hou ik van!” Onderdeel van deze puristische filosofie is dat de druiven met de hand worden geplukt.

Zoals alle Thomas-wijnen vallen ook de Silvaner-bottelingen op door hun speciale etiket: je ziet de vingers van een arbeidershand in een positie alsof ze de fles vasthouden. Een ontwerp waar de jonge wijnmaker bewust voor heeft gekozen. “Onze wijnen zijn niet van de plank. Elke wijnstok wordt door mij persoonlijk gesneden. In steile wijngaarden is het onvermijdelijk om je vingers vuil te maken. Waarom zouden we dat dan niet aan de klanten laten zien?”

Traditioneel wijnmaken voor het beste resultaat

Twee tips van Thomas

Als eerste de Würzburg Residentie en Hoftuin. “Het Frankische wijnland barst van de cultuur. Würzburg is de thuisbasis van het UNESCO-werelderfgoed van de Würzburg-residentie, die trouwens een echte insidertip verbergt: de Hofgarten. In de prachtige baroktuin kun je heerlijk op een bankje zitten en genieten van de hemelse rust… midden in de stad!”.

Ook raadt Thomas de Heckenwirtschaft aan. “In onze wijnmakerij werken we in het voorjaar en de herfst. We noemen deze tijdelijke wijntavernes in Franconia Heckenwirtschaft. Daar schenken we onze wijn in en bieden we iets te eten aan. Wij werken alleen met regionale partners. Van slager tot kaasmakerij tot mineraalwater, wij betrekken al onze producten bij de kleinst mogelijke producenten in een straal van nog geen 50 kilometer.

Er staan ​​altijd een paar echte Frankische klassiekers op het menu die goed passen bij de Silvaner – worsten, Blaue Zipfel en een Frankische worstschotel. Trouwens, de muren van onze haagtaverne zijn meer dan 300 jaar oud en gemaakt van keien uit onze wijngaarden. Hoe waanzinnig is dat?

Meer weten over Thomas Schenk en zijn wijnen? Je lees het hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.