Reisverhaal | Herangtunet Mountain Lodge: winter in Noorwegen

De zon staat nog net boven de bergen toen we na een paar uur rijden vanaf Oslo door het besneeuwde landschap de regio Valdres binnenreden. Absoluut geen vervelende route, want na een kort stukje snelweg slinger je al snel door het winterse landschap van Noorwegen. We draaien het bospad op en zien direct de Herangtunet Mountain Lodge liggen.
Verscholen tussen de bomen staan de authentieke houten gebouwen met karakteristieke grasdaken, die vroeger een boerderij waren.
De Nederlandse eigenaresse van de lodge, Daniëlle, staat ons al op te wachten en heet ons enthousiast welkom. Binnen knettert het haardvuur en gaan we lekker zitten in het gezellige restaurant. Even later gaan we naar onze kamer voor de komende dagen, ingericht in mountain lodge-stijl: sfeervol en met veel hout. Hier gaan we heerlijk slapen!
Weten hoe Daniëlle samen met haar man Dennis in Noorwegen terecht kwam? Lees het hier.

Even oriënteren… Waar zijn we?
Herangtunet ligt in de Noorse regio Valdres. Vanaf Oslo rijd je via Fagernes, een plaats met alle voorzieningen die je nodig hebt. Na een rit van zo’n 20 minuten sla je de brug over en volg je het bospad naar de lodge. Midden in de natuur, maar toch niet ver van de bewoonde wereld.
Rijd je nog iets verder, dan kom je uit in Beitostølen: een gezellig bergdorpje waar veel van onze winterse avonturen plaatsvonden. Bovendien ligt Herangtunet vlak bij Nationaal Park Langsua en het wereldberoemde Jotunheimen. Een ideale uitvalsbasis dus.
Wat maakt Herangtunet bijzonder?
Bij Mountainreporters houden we van unieke plekken met karakter. Bijzondere en sfeervolle accommodaties in de natuur, het liefst kleinschalig. Herangtunet is dit allemaal. Het is zeker geen doorsnee hotel, maar een met liefde gerunde lodge waar elk detail klopt.
De gebouwen zijn traditioneel Noors en van hout, en binnen wacht een mix van knusheid en luxe. Iedere kamer en suite is uniek ingericht. De lodge ligt midden in de natuur, aan de rand van het Heggefjord en vlak bij het Jotunheimen National Park. Je zit hier heerlijk afgelegen, maar toch binnen een uur van alle highlights in de regio. En dat alles met de persoonlijke touch van Nederlandse eigenaren Dennis en Daniëlle, die precies weten hoe je je als gast welkom laat voelen.
Activiteiten direct vanuit het hotel
We zijn hier natuurlijk niet alleen om binnen bij de haard te zitten. De eerste ochtend trekken we eropuit, gewoon vanaf de lodge. Je kunt hier prachtig wandelen, bijvoorbeeld naar het uitzichtpunt achter het terrein, vanwaar je zo over het fjord kijkt. Ook aan de overkant van het water liggen mooie paden, waaronder eentje naar een fotogenieke waterval.
Rondom de lodge en meestal op niet meer dan 20-30 minuten rijden liggen talloze mogelijkheden voor winterse activiteiten. Op nog geen twintig minuten rijden van Herangtunet ligt het dorp Beitostølen. Rondom Beitostølen kun je sneeuwschoenen door de stille bossen, of cross country skiën. Of wat dacht je van paardrijden door de sneeuw, en op pad met de hondenslee?
Heb je geluk en is de lucht helder, dan maak je kans om het noorderlicht te spotten vanuit de achtertuin van de lodge. Bekijk de hoofdfoto van dit artikel maar. En wil je het juist wat rustiger aan doen? Dan is het al genieten genoeg om met een warme koffie op het terras te zitten als de zon schijnt, of natuurlijk bij de haard.
Lees hier meer over de activiteiten die wij deden tijdens onze reis naar Herangtunet Mountain Lodge
Dichtbij skigebied Beitostølen
Zin om de latten onder te binden? Ook dat kan! Beitostølen is een klein maar fijn skigebied met 12 pistes. Tel je het naburige Raudalen (toegankelijk met dezelfde skipas) erbij op, dan kom je uit op 18 pistes en 8 liften.
Tijdens ons verblijf hebben we ons een dag heerlijk vermaakt op de pistes. Het was heerlijk rustig, waardoor we veel afdalingen hebben kunnen maken. In het gebied is één berghut waar je kunt pauzeren, onderaan de pistes zijn er meer mogelijkheden. Wil je nog meer skiën? Dan is Hemsdalen (op ongeveer 1,5 uur rijden) een goede optie.
Na de activiteiten: opwarmen en in stijl
Na een dag in de frisse buitenlucht is er niets fijner dan terugkomen bij Herangtunet. ’s Avonds schuif je aan voor een heerlijk diner met andere gasten aan de grote houten tafel, of kies je juist voor een intiem plekje met z’n tweeën. Het eten is vers, huisgemaakt en met lokale ingrediënten bereid.
Wie nog energie over heeft, duikt de sauna in voor een warme afsluiting van de dag. Hier hoef je nergens meer naartoe en kun je echt genieten.
Herangtunet restaurant is eten op hoog niveau
Bij Herangtunet Mountain Lodge gaat het om de beleving, en dat geldt zeker niet in de laatste plaats voor het eten. Je begint de dag met een speciaal voor jou samengesteld ontbijt. Je kunt een lunchpakketje bijbestellen en ’s avonds kun je als je dat wilt aanschuiven voor het diner.
Het restaurant wordt gerund door Jonas en Anne-Mona, die een enorme passie hebben voor koken. En dat proef je! Voor de liefhebbers is er bijvoorbeeld eland, maar ook vegetariërs komen hier aan hun trekken. En we maken kennis met ‘rakfisk’, gefermenteerde forel. Zoals ze hier zeggen: you love it, or hate it, en er is maar één manier om daar achter te komen…
Wat een geweldige afsluiter van de dag: noorderlicht!
Soms wordt een dag steeds mooier. We vertrokken ’s ochtends vanaf de lodge richting Beitostølen, voor een huskytocht. Wat een waanzinnige beleving! ’s Middags stond een mooie wandeling door de sneeuw op het programma en ’s avonds was het geweldig genieten tijdens het diner. En toen: ging de noorderlicht-app af!
We liepen naar buiten en zagen direct vanaf de lodge dit schouwspel.
Praktische informatie
Herangtunet Mountain Lodge ligt in de regio Valdres, tussen Oslo en de fjorden in. Vanuit Nederland vlieg je eenvoudig op Oslo Gardermoen, waar je op de luchthaven een huurauto kunt ophalen. Vanaf daar is het nog zo’n drie uur rijden, een route die zeker in de winter al een beleving op zich is. Het is aan te raden om in de wintermaanden voor een auto met winterbanden en vierwielaandrijving te kiezen, al zijn de wegen doorgaans goed begaanbaar.
Voor winterse activiteiten is de periode van december tot en met maart ideaal, met uitlopers in april als je houdt van langere dagen. Omdat het een kleinschalige accommodatie is met slechts een paar kamers en suites, is het slim om tijdig te reserveren. Neem zeker warme, waterdichte kleding mee en vergeet je zonnebril niet.
Herangtunet ook een perfecte lente-, zomer-, en herfstbestemming
Hoewel Herangtunet in de winter een sprookje is, is het minstens zo bijzonder om hier in de zomer te verblijven. De dagen zijn lang en de natuur barst van kleur en leven. Vanuit de lodge rij je zo naar Jotunheimen en Langsua National Park, waar je geweldig kunt hiken.
Ook op het water is er genoeg te beleven: stap in een kano en peddel over stille meren tussen de bergtoppen. Liever iets actiever? In de omgeving kun je klimmen, vissen, paardrijden of het klimpark in Beito verkennen. Na een dag vol avontuur wacht je dan luxe, een heerlijk diner en de houtgestookte sauna in het bos.
Boek je verblijf bij Herangtunet Mountain Lodge
Herangtunet Mountain Lodge is het hele jaar door een plek om buiten te zijn, op te laden en je onder te dompelen in de Noorse natuur. De combinatie van luxe, sfeer en persoonlijke aandacht maakt dit tot een unieke uitvalsbasis voor een vakantie in Noorwegen.
Meer informatie en boeken kan via de website. Heb je vragen of interesse in de activiteiten rond de lodge? Neem dan gerust contact op met Daniëlle en Dennis, ze helpen je graag verder.
Meer informatie en direct je verblijf boeken bij Herangtunet Mountain Lodge
Alle foto’s: Pauline van der Waal & Peter Ockeloen – Mountainreporters
Pauline reist en schrijft sinds 2010 voor onze wintersportsite Snowrepublic. Sinds 2017 is zij verbonden aan Reisschrijvers Media, als redacteur en reisschrijver voor Mountainreporters, OutdoorDichtbij en Alpenweerman. Hiken, klimmen, watersport en snowboarden, allemaal activiteiten die perfect passen bij Pauline.
Ik ken het hotel als Herangtunet Boutique Hotel van de vorige, Nederlandse, eigenaren die het hotel daar gestart zijn.
Jammer dat de kamers niet meer de oorspronkelijke landennamen met bijbehorende inrichtingen hebben. Zoals de Nederlandse kamer met Hema-handdoeken.