Denk je dat een reis naar Lapland in de zomer (middernachtzon!) of winter (noorderlicht in de sneeuw!) de enige opties zijn? Zeker niet! De herfst is minstens zo’n bijzondere periode. Reis je in september af naar het hoge noorden, dan word je betoverd door de intense herfstkleuren van de natuur.

Dit kleurrijke fenomeen wordt door de Finnen zelf ‘Ruska’ genoemd. Het staat voor het dieprood van de mossen en bessenstruikjes, het geel van de berken en de andere typische kleuren van de herfst. Ook de Finnen zelf vinden dit een geweldige periode om naar het noorden te reizen en te genieten van de natuur.

Maar geen nood: druk wordt het hier nooit. Als je gaat wandelen is de kans vrij klein dat je andere wandelaars tegen het lijf loopt. Of ze moeten vier poten en een vacht hebben, want rendieren en elanden kom je waarschijnlijk wel tegen!

De kleuren zijn overweldigend in de herfst

Fotografen opgelet!

Ben je een enthousiaste (hobby)fotograaf? Dan is deze periode te gek. De prachtige kleuren én ook nog eens kans op het noorderlicht, hoe mooi wil je het op de foto’s hebben… Ben je echt een mazzelaar, dan vallen die twee samen en heb je een bijzonder kleurenpalet op de grond én aan de hemel. Bijkomend voordeel: het is nog lang niet zo koud als in de winter, dus de batterij van je camera houdt het langer uit en je hebt geen last van ijskristalletjes op de lens.

Ook in de herfst kans op het noorderlicht

Ja, je leest het echt goed. Ook in de herfst kun je het noorderlicht zien, net als in de lente trouwens. Het idee dat je een kleurrijke lucht alleen maar in de winter kunt zien, klopt dus niet. Als het maar donker is en er voldoende zonnewinddeeltjes in de atmosfeer terechtkomen.

En ook hier: de temperatuur is in september vaak nog aangenaam, dus je hoeft niet te blauwbekken als je het noorderlicht gaat spotten.

Als je geluk hebt, zie je het noorderlicht

De eerste sneeuw kan zo maar vallen

Toch heb je in september ook al kans op sneeuw. Er ligt nog niet zo’n pak als in de winter, maar de eerste sneeuwvlokjes kleuren het landschap wit. Gecombineerd met de ruska-kleuren levert dat extra mooie plaatjes op. Meestal smelt deze sneeuw trouwens snel weer weg. Pas eind oktober wordt het echt koud en begint de winter in het hoge noorden.

Zoek de gezelligheid van de herfst op

In Nederland vinden we het al gezellig na een boswandeling; na afloop lekker met een warme chocomel bij de haard. Dat kunnen de Finnen ook, al combineren zij het vaak met een bezoekje aan de sauna. Eerst lekker warmen (en weer afkoelen!) waarna je een behaaglijk plekje zoekt bij de haard. Later, als het donker is geworden, misschien wel aangevuld met het noorderlicht…

Spot rendieren en elanden op je wandelingen

Geen muggen meer

Tot slot nog één voordeel van een reis in de herfst. Ben jij zo iemand die de muggen altijd moeten hebben? In de zomer kun ja daar in het hoge noorden nog wel eens last van hebben bij de vele meren en in het bos. In september zijn de hogere temperaturen verdwenen, en daarmee de muggen. Wil je lekker aan de rand van een meertje gaan zitten, of een mooie kanotocht maken? Die wordt niet tot nauwelijks verstoord door zoemende en prikkende muggen. 

Geniet van het uitzicht

Ga in september op vakantie naar Lapland met Voigt

Lijkt je een herfstreis naar Lapland wel wat? Kijk dan naar het aanbod van Voigt Travel. De mooiste individuele fly & drive rondreizen, maar ook trips waarbij je met je eigen auto op pad gaat en in Finland de autoslaaptrein neemt. Speciaal op zoek naar het noorderlicht? Kan geregeld worden! En reis je liever samen met een groep, dat kan ook. Bekijk snel het diverse aanbod naar Lapland.

Lees meer over Ruska, bekijk de prachtige reizen en boek direct via Voigt Travel

2 Reactie op “Ruska: waarom een reis naar Lapland in de herfst echt geweldig is”

 • JJ
  4 augustus 2022 at 06:20

  Zijn er groepsreizen in oktober?

  • Pauline van der Waal
   Pauline van der Waal
   4 augustus 2022 at 11:19

   Hoi JJ, check even de website van https://www.voigt-travel.nl/ daar staan alle reizen & vertrekdata op! Of neem even contact op met Voigt, dat kan ook natuurlijk. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.