Wandelen in een winters sprookje

Lees meer over de vollemaanswandeling of boek direct

Ben op je op zoek naar een bijzondere, romantische maar toch ook spannende activiteit? Die hebben we voor je gevonden! In de Allgäuer Alpen, in het natuurpark Nagelfluhkette, kun je met ski- en berggids Michael Schott op pad tijdens volle maan. Op sneeuwschoenen loop je door het prachtige en verstilde landschap. Lees snel hoe zo’n tocht in z’n werk gaat.

Tijdens de start gaat de zon langzaam onder. Foto: Frank Heuer

Op pad in het licht van de volle maan

Allereerst: je moet een beetje goed plannen. Het is tenslotte maar drie tot vier keer per winter echt volle maan. Die dagen neemt de 58-jarige gids uit Bolsterlang je mee op de “Horn Tour by Full Moon”. Bovendien moet je een beetje geluk hebben. Het zou je immers kunnen gebeuren: op de dag van de volle maan loop je op je sneeuwschoenen en… er is geen maan te zien! ‘Dat valt wel mee’, zegt Michael daarover. ‘Helemaal geen glimp van de maan opvangen is echt heel zeldzaam. Ik maak deze full moon tours nu al zeven jaar, en eigenlijk gaat het bijna altijd goed. Bovendien heeft elk type weer z’n charme als je bent overgeleverd aan de elementen!’

Even oefenen met de sneeuwschoenen maar daarna wil je niets anders meer. Foto: Frank Heuer

Eerst nog een zonsondergang

De maan en de zon zijn beide op hun eigen manier mystiek. Wat is er dan mooier om eerst de zon onder te zien gaan en vervolgens de maan op te zien komen? Tijdens de tocht rij je daarom naar de hoogste pas van Duitsland, de Riedbergpas, op 1.407 meter hoogte.

Daar trek je je sneeuwschoenen aan en pak je de rest van je uitrusting, zoals een lawineschep en LWS-apparatuur en de wandelstokken. Even later sta je midden in de sneeuw en zie je met een beetje geluk de zon als een grote oranjeroze bal achter de bergen zakken. Het gouden uurtje is aangebroken: de omgeving kleurt prachtig tijdens de ondergaande zon. En de hoofdlampen heb je nog even niet nodig!

Op pad met een ervaren berggids. Foto: Frank Heuer

Even oefenen, maar moeilijk is het niet

Het grote voordeel van sneeuwschoenwandelen: iedereen kan het. Al voelt het in het begin misschien wat onwennig, zolang je jezelf er maar aan herinnert een beetje wijdbeens te lopen en met je tenen licht naar buiten, gaat het goed. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat je met je spikes in je broek blijft hangen, eventueel met een sierlijke buiteling (of gescheurde broekspijp) als gevolg. Al snel hoef je helemaal niet meer na te denken en stap je als vanzelf over de diepe sneeuw.

Wat een uitzicht! Foto: Frank Heuer

Volg de sporen door de sneeuw

De route loopt langzaam omhoog, en Michael hamert erop allemaal in het hetzelfde spoor te blijven. Michael: ‘Niet alleen voor de veiligheid, maar ook voor de natuur. Wilde dieren moeten kunnen schuilen.’ En van de natuur genieten doe je tijdens deze tocht. Je hoort een uil in de verte, of ziet sporen van allerlei dieren in de sneeuw.

Vergeet ook niet omhoog te kijken, want in de een heldere nacht zie je duizenden fonkelende sterren. In het licht van de maan zie je de bergtoppen duidelijk afsteken tegen de donkere hemel en in de lampjes van de Nebelhorn-gondel en de WK-skischansen. Kijk vanaf het hoge punt goed om je heen en hoor de sneeuw knisperen onder je voeten. Nadat je het topkruis hebt gehaald staat de maan hoog aan de hemel en is het tijd om weer af te dalen.

Na een flinke tocht van ongeveer vijf uur kom je weer aan bij het startpunt. Nog helemaal vol van de geweldige ervaring van zojuist.

Alle informatie over de sneeuwschoenwandeling met volle maan

  • Wanneer: bij volle maan in januari, februari, maart
  • Duur: ongeveer 5,5 uur.
  • Kosten: € 55,- met Hörnerdörfer Card, anders € 59,-
  • Deelnemers: vier tot tien, individuele tochten zijn in overleg ook mogelijk

Lees meer over de vollemaanswandeling of boek direct

Op naar de top. Foto: Frank Heuer

Andere plekken om te gaan sneeuwschoenwandelen

Natuurijk kun je op meer plekken in Beieren prachtige sneeuwschoenwandelingen maken. We hebben er een paar voor je op een rij gezet.

  • Op de Stierkopf in de Ammergauer Alpen maak je één van de mooiste sneeuwschoentochten. Na de start in Unterammergau steek je de drie toppen van de Hörnle over en bereik je de top, de 1.535 meter hoge Stierkopf. Meer info via ammergauer-alpen.de
  • Een relatief eenvoudige en populaire tocht voor sneeuwschoenwandelaars leidt naar de Schönkahler, op 1.687 meter hoog. Het terrein is vlak en de tocht is goed aangegeven. Meer info via allgaeu.de
  • In het Fichtelgebergte maak je een panoramatour van vijf kilometer met slechts 130 meter hoogteverschil. Meer info via erlebnisregion-ochsenkopf.de

Lees meer over de vollemaanswandeling of boek direct


Hoofdfoto: Frank Heuer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.