Ontdek de charme van de Algarve te voet

Door: Pauline van der Waal | Fan van de Algarve

Wist je dat wandelen in de Algarve verrassend veelzijdig is? In deze zuidelijke regio van Portugal loop je langs wetlands, meren en moerassen, en op de droge stukken langs amandel-, johannesbrood- of vijgenbomen. Of je wandelt langs oude molens en schuren, waarin je het boerenleven van vroeger herkent. En wat dacht je van de vele witte huisjes en smalle straatjes van de authentieke dorpjes onderweg? Zo dichtbij de kust zie je met een beetje geluk veel soorten vogels. In de Algarve geniet je van de prachtige natuur, maar ook van de gastvrije bewoners, het culturele erfgoed en natuurlijk de heerlijke keuken.

Het strand en de zee van de Algarve is een echte trekpleister, maar er is zoveel meer te ontdekken is deze bijzondere regio. Bovendien staat duurzaamheid hier hoog in het vaandel en wordt natuurtoerisme steeds belangrijker. Als je de Algarve te voet wilt ontdekken, hebben we nog wel wat tips voor je.

Wil je specifiek een meerdaagse tocht lopen? Lees dan het artikel over de mooiste langeafstandswandelingen in de Algarve.

Foto: Team Tourism Consultancy (Interface Tourism)

Seven Hanging Valley hike: beste Europese wandelroute van het jaar

We beginnen deze tips niet met de minste. Als je een prijs krijgt voor de allermooiste wandelroute van Europa, dan heb je best wat in je mars, tenslotte! Tijdens de Seven Hanging Valleys hike word je getrakteerd op Spectaculaire uitzichten met hangende rotsformaties boven de Atlantische Oceaan. De naam van de wandeling komt van de zeven kleine kustvalleien waar je doorheen wandelt.

Je kunt de wandeling vanaf verschillende plekken starten, maar recreatieve wandelaars kunnen het beste beginnen in het plaatsje Marinha, waar de ongerepte natuur op je wacht. Tijdens de wandelroute loop je langs verschillende bekende highlights, zoals de Benagil Caves, het strand van Carvoeiro en de vuurtoren van Alfanzina. Je loopt deze wandeling in  4 tot 6 uur.

Foto: Team Tourism Consultancy (Interface Tourism)

Rondwandeling Rota Vicentina van Bordeira naar de zee

Deze prachtige wandeling naar de kust start en eindigt in Bordeira. Je loopt vanuit het charmante plaatsje door de vallei met wetlands. Als je langs de rivier loopt, wandel je langs populieren, essen, wilgen en bramen. Dit gebied wordt ook gebruikt om het vee op te laten grazen.

Wanneer de weg begint te stijgen, zie je al snel de kustlijn opdoemen. Richting het noorden kleurt de baai zwart door het leisteen, terwijl het zuiden juist bestaat uit lichtgekleurd kalksteen.

Op de terugweg loop je door het Bordalete-dennenbos dat zo’n 40 hectare groot is. Dit aangeplante bos werd vroeger gebruikt voor hout voor de scheepsbouw. Het is een geliefde tussenstop voor trekvogels, dus neem je verrekijker mee om de vele vogels te bekijken.

Na 13.5 kilometer en 4 tot 4,5 uur wandelen ben je weer terug in Bordeira.

Foto: Team Tourism Consultancy (Interface Tourism)
Foto: Team Tourism Consultancy (Interface Tourism)

Fonte da Benémola Trail

Van een hele andere orde is de Fonte da Benémola Trail. Het is een korte wandeling, slechts iets meer dan 4 kilometer lang, dus ideaal voor een kort uitstapje. Je begint bij Fica Bem, een klein gehucht, waar je als je de route volgt na ongeveer anderhalf uur ook weer terug komt. Het is hier heerlijk rustig en je loopt door een beschermd landschap met bossen, weilanden en traditionele akkers aan de oevers van het riviertje Menalva, diep in de Barrocal van de Algarve.

© Algarve Tourism Bureau Fonte Benémola

The Charms of Alcoutim

Deze route voert je door de grensstad Alcoutim met geweldige bezienswaardigheden zoals het kasteel van Alcoutim, de ruïnes van het oude kasteel, de Praia Fluvial en de landschappen van de rivier de Guadiana.

Je begint bij de oude parochiekerk van São Salvador en loopt langs de rivier. Hoog boven Alcoutim en de rivier liggen de ruïnes van het oude kasteel, uit de islamitische periode. Het kasteel werd gebouwd in het midden van de 8e eeuw, onder de Omajjaden-dynastie, op de top van een ruige rots van leisteen. Vanaf deze plek heb je geweldig uitzicht op de Guadiana en over Spanje, waaronder het kasteel van Sanlúcar del Guadiana.

Als je weer terug bent in Alcoutim heb je er 4,6 kilometer en 2 uur wandelen op zitten.

Foto: Team Tourism Consultancy (Interface Tourism)

Wandelfestivals in de Algarve

In de Algarve zijn ze dol op wandelen! Daarom wordt er regelmatig een speciaal wandelfestival georganiseerd. We noemen er vier.

Tijdens het Alcoutim Walking Festival kun je drie dagen lang themawandelingen maken in Alcoutim en op de Spaanse oever van de rivier de Guadiana. Je geniet optimaal van de natuur, en tijdens de wandelingen kun je vogels spotten, een boottochtje maken of naar de sterren kijken.

Met het Ameixial Walking Festival combineer je de natuur en het erfgoed in de Algarve. Al sinds 2013 vindt dit festival jaarlijks plaats. Naast wandelingen kun je ook meedoen aan verschillende workshops, lezingen en andere activiteiten.

Nieuw in 2021 was het Monchique Walking Festival, waar de nadruk ligt op de lokale natuur en gebruiken. Naast wandelen is er muziek, cultuur, meditatie, workshops, kinderactiviteiten en zijn er lokale producten te koop.

Tot slot het Barão de São João Walking Festival, met wandelingen en activiteiten voor jong en oud. Zo zijn er workshops en dagelijkse wandelingen, zowel kort als wat langer en vaak met een thema. Denk aan vogels spotten, archeologie, geologie en cultureel erfgoed.

De festivals vinden op verschillende momenten tijdens het jaar plaats. Wil je weten wanneer er wat wordt georganiseerd? Hou dan de website in de gaten!

Foto: Team Tourism Consultancy (Interface Tourism)

Meer over wandelen in de Algarve

De Algarve ligt in het zuiden van Portugal en is vooral bekend van de prachtige stranden. Maar er is heel veel meer te beleven in deze zuidelijke provincie van Portugal. Bovendien geniet je er bijna altijd van prachtig weer, want deze regio kent maar liefst 300 zonnige dagen per jaar. Ga jij de Algarve ontdekken?

Meer weten over de Algarve? Check snel de website Visit Algarve

Hoofdfoto: Team Tourism Consultancy (Interface Tourism)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.