In IJsland is alles anders dan thuis. Zo’n ruig landschap zie je bijna nergens. Gletsjers, vulkanen, geisers, watervallen en vuur. En in de winter heel veel sneeuw! Maar ook de mensen, de taal en het eten is bijzonder. Bovendien heb je kans om in de wintermaanden het noorderlicht te spotten.

Ben je op zoek naar een mystieke bestemming voor een onvergetelijke vakantie? Boek dan nu je reis naar IJsland. Om alvast meer in de stemming te komen bekijk je onderstaand filmpje en onze tips hieronder.

Direct meer weten over reizen naar IJsland met Nordic? Kijk dan op de website van Nordic.nl en Nordic.be

Foto’s maken van het noorderlicht

Het noorderlicht zien is voor veel mensen een grote wens. Begrijpelijk, want de aurora borealis is een ontzettend speciaal natuurfenomeen. Het noorderlicht ontstaat door uitbarstingen van de zon waardoor grote hoeveelheden geladen deeltjes in het heelal geslingerd worden. Deze zonnestormen veroorzaken het visuele spektakel dat verschillende kleuren hebben.

Foto’s maken van het noorderlicht is zo gemakkelijk nog niet. Je foto is zo bewogen, overbelicht of juist te donker. Voor iedereen die mooie plaatjes wil schieten, heeft Nordic de beste noorderlicht-fotografietips voor je op een rij gezet.

Lukt het jou om het noorderlicht zo op de foto te krijgen?

Nog zo’n plaatje: naar de ijsgrotten

Een andere bijzonder natuurfenomeen vind je aan de rand van de Vatnajökull, Europa’s grootste gletsjer. Daar zijn ijsgrotten waar je doorheen kunt wandelen, overigens altijd onder leiding van een gecertificeerde gids. De grotten ontstaan doordat het smelt- regenwater in de zomer onder het ijs doorstromen. In de winter is dat water er niet en ontstaan er grotten en gangen in het ijs.

Het voelt alsof je op een buitenaardse planeet loopt, met grotten in verschillende vormen en kleuren. Doordat de grotten door moeder natuur worden gemaakt, zijn ze elk jaar anders, maar toch even bijzonder.

IJs is er genoeg op IJsland!

Op naar de geiser

Het woord geiser – die je misschien nog wel in de keuken hebt hangen – komt van het IJslandse woord ‘geysir.’Hier zijn het natuurlijke geisers, bronnen die kokend heet water omhoog spuwen. Sommige doen dat elke paar minuten, andere zijn al jaren rustig, maar kunnen zo maar weer tot leven komen.

IJsland is in ieder geval dé plek in Europa om dit natuurwonder te aanschouwen. De geiser Strokkur spuugt het warme water wel 20 meter de lucht in!

De Strokkurgeiser barst uit

Daal af in een lavatunnel

IJsland kent veel vulkanen, die ook nog eens regelmatig uitbarsten. In 2022 was dat de Fagradalsfjall en in 2021 de Geldingadalir. Net als de sneeuw en het ijs zorgen die voor veel spektakel, ook als de laatste uitbarsting al duizenden jaren g geleden is. Zo ligt op slechts een half uur van Reykjavik de lavatunnel van Raufarhólshellir.

Net als in de ijsgrot ontstaan er ondergronds grotten en tunnels, maar dan ontstaan door hitte in plaats van kou. In de winter zie je die kou overigens ook hier wel terug door de ijssculpturen die zich rond de ingang vormen.

Uitbarsting van de Fagradalsfjall in 2021

Watervallen, watervallen en nog eens watervallen

Niet alleen vulkanen zijn kenmerkend voor IJsland. Er zijn ook indrukwekkende aantallen watervallen. Van heel klein tot groot en van smal tot immens breed. Het hele jaar door zijn ze bijzonder om te bezoeken, maar de winter doet daar nog eens een schepje bovenop. Door de kou bevriezen de watervallen gedeeltelijk of geheel, wat een enorme ijsmuur kan opleveren.

Watervallen zijn er genoeg in IJsland!

Warm weer op in een warmwaterbron

De geisers spugen warm water uit de grond, maar op andere plekken kun in het warme water baden! Verspreid over het land liggen zo’n 170 geothermische baden. Hoe bijzonder is dat? De omgeving wit en koud, en jij lekker warm in het water! Dichtbij Reykjavik vind je de Blue Lagoon. Dit is geen natuurlijk bad, maar wel een heerlijke én beroemde plek om van wellness te genieten.

De beroemde Blue Lagoon in IJsland © Blue Lagoon Oskar Elias Sigurdsson

Of vier Oud en Nieuw op IJsland!

Nog geen plannen voor Oud & Nieuw? Nu wel! In Reykjavík wordt het nieuwe jaar ingeluid met een uitbundig en knallend vuurwerk en de nodige vreugdevuren. En het is groot feest, dus dans en zing met de IJslanders mee.

Je combineert de stad natuurlijk met de natuurlijke hoogtepunten, tijdens dagexcursies en een begeleide noorderlichttocht vanuit de oude haven van Reykjavík. Je verblijft in het bruisende ‘101 district’ in het trendy Grandi hotel of het boutique Apotek hotel. Bekijk hier de (kerst en) nieuwjaarsreis naar IJsland.

Vuurwerk in Reykjavik

Boek nu je reis naar IJsland in de winter

IJsland in de winter is geweldig! Voor meer inspiratie ga je naar de website van Nordic. Daar vind je ook diverse voorbeeldreizen. Naar IJsland reizen is eenvoudig: je vliegt rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Reykjavik.

Deze winter op vakantie naar IJsland? Check de website van Nordic voor de mooiste reizen!

Sneeuw en ijs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.