Voor een heerlijke wandelvakantie hoef je niet ver weg. Denk eens aan het Zwarte Woud! Binnen deze populaire vakantiebestemming ligt de regio Nationaal Park Zwarte Woud met Baiersbronn. Baiersbronn is een plaatsje met ongeveer 15.000 inwoners en ligt in het noorden van het Zwarte Woud en ten zuidwesten van Stuttgart. Je geniet er vanzelfsprekend van de natuur en de rust, maar ook culinair zit je goed in Baiersbronn. Zowel de klassieke specialiteiten als ook moderne variaties hierop zijn te proeven in de vele restaurants. Een aantal zelfs met een Michelinster of minstens een vermelding in de Michelingids.

Maar voordat je aan tafel aanschuift, wil je eerst trek krijgen. Dat is geen probleem, want je wandelt hier urenlang over de ruim 550 kilometer aan wandelpaden. Zo zijn er bijvoorbeeld negen thematische rondwandelingen, de Himmelswege. De naam is geen toeval: je wandelt op hoogte, maar ook door het dichte bos, over uitgestrekte weides en langs watervallen. De routes zijn zo tussen de 12 en 22 kilometer lang, en van verschillende moeilijkheidsgraden.

Daarnaast zijn er wandelingen die speciaal zijn uitgezet voor gezinnen, ook met de kinderwagen. Of kies juist voor een pittige meerdaagse wandeling. Natuurlijk kunnen wandelingen met een culinair thema al helemaal niet ontbreken.

Uitzicht over het Zwarte Woud. © Nationalparkregion Schwarzwald Black Forest Collective

Over Baiersbronn en het Zwarte Woud

In Nationaal Park Zwarte Woud betekent buiten zijn, vrij zijn! Of het nu gaat om een ​​wandeling met vrienden, snelle afdalingen op een mountainbike of een paraglidingvlucht over de toppen van het Zwarte Woud, outdoorliefhebbers zitten goed in de regio van het Nationaal Park Zwarte Woud. Het nationale park is in totaal ruim 10.000 hectare groot en in het gebied hebben 27 dorpen en steden zich verenigd om de regio van het Nationaal Park Zwarte Woud te vormen. Eén van die plaatsen in het Zwarte Woud is Baiersbronn, een perfecte uitvalsbasis om de regio te ontdekken.

Het Zwarte Woud is een van de belangrijkste en meest gevarieerde toeristische bestemmingen in Duitsland. In de natuur valt altijd wat te beleven. Overzie het gebied vanuit een uitkijktoren, bezoek een wildpark, een ruisende waterval en een mysterieus meer. Dichte bosgebieden veranderen langzaam in weiden met beekjes en watervallen. Typisch voor de regio zijn de zogenaamde ‘Karseen’, de meren die ook wel de donkere ogen van het Zwarte Woud worden genoemd.

Wandelen in het Nationale Park

Wandelen in de natuur rond Baiersbronn

Baiersbronn is een paradijs voor iedereen die van wandelen houdt. Je raakt niet uitgekeken op het landschap in het netwerk van meer dan 550 kilometers aan wandelpaden. Onderweg zijn er verschillende hutten te vinden voor een pauze en die ideaal zijn om de omgeving nog eens extra te bewonderen. Zowel korte en gemakkelijke wandelingen zijn een optie, maar je kunt het zo lang en zwaar maken als je zelf wilt.

Een bezoekje aan het uitzichtplatform Ellbachseeblick is een must. In augustus 2013 werd het uitkijkplatform van douglashout geopend. Op ongeveer tien meter hoogte heb je een prachtig uitzicht over de Ellbachsee en het omliggende landschap. Let wel: tijdens de wintermaanden is het uitkijkplatform aan de Ellbachseeblick om veiligheidsredenen gesloten.

Het uitkijkplatform © Nationalparkregion Schwarzwald Black Forest Collective

Onze tip: doe de Baiersbronner Himmelsweg 2-Seen-Tour

Deze gevarieerde wandeling naar de romantisch gelegen Sankenbachsee heeft een bijna alpiene klim langs de Sankenbach-waterval naar de Ellbachsee. De Sankenbachsee is een van de vijf Karseen (keteldalen) van Baiersbronn, die tijdens de laatste en voorlaatste ijstijd zijn ontstaan.

Vroeger waren er meer dan 60 keteldalen. Tegenwoordig zijn er nog maar een paar overgebleven. In Baiersbronn zijn dat er dus nog vijf. Laat je betoveren door de schoonheid van het meer tijdens een korte pauze aan de oever van het meer en geniet van het indrukwekkende uitzicht. Deze rondwandeling start en eindigt in Baiersbronn en je komt ook bij het uitzichtplatform.

  • Duur: 6 uur
  • Afstand: 20 kilometer
  • Hoogtemeters: 578 omhoog en 578 naar beneden

Bekijk de hele wandeling en alle details hier.

Eén van de mysterieuze meren rond Baiersbronn © Nationalparkregion Schwarzwald Black Forest Collective

Bekijk alle wandelingen

Kies je liever zelf een mooie wandeling? Geen nood, op de website van het Zwarte Woud vind je maar liefst meer dan 60 verschillende wandelingen, van elke lengte en van elk niveau. Je kunt op de website zoeken en filteren.

Kies hier je favoriete wandeling uit meer dan 60 verschillende wandelingen

Welke wandeling kies jij? © Nationalparkregion Schwarzwald Black Forest Collective

Er is naast wandelen nog veel meer outdoor te beleven

De natuur in het Zwarte Woud leent zich perfect voor wandelen, maar ook fietsen is hier razend populair. Het routenetwerk rond Baiersbronn beslaat in totaal bijna 400 kilometer en is een waar paradijs voor mountainbikers. Je kunt mee op een begeleide mountainbiketocht en er zijn speciale gezinsroutes. Race over singletrails en volg de elf uitgezette routes van verschillende niveaus. E-biken kan trouwens ook

Daarnaast zijn andere spannende sporten mogelijk. Wat dacht je van nordic walking, inline skating, paragliden of in de winter sneeuwschoenwandelen? Kortom: je hoeft je niet te vervelen in het Zwarte Woud!

Lees hier meer over het Zwarte Woud

Mountainbiken in het Zwarte Woud

Hoofdfoto: ©Copyright Baiersbronn Touristik / Max Günter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.