Heerlijk ontspannen tochten met het hele gezin, maar ook lange pittige routes komen binnen handbereik

Gek op fietsen, maar geen kuiten als staalkabels of een onwijze hoogtemetervreter met de mountainbike? Geen probleem, want in het prachtige Val d’Aran in de Catalaanse Pyreneeën kun je je ook op de toerfiets en de e-bike heerlijk uitleven. Ook wielrenners maken op de fijne wegen heerlijk hun kilometers.

Wil je eerst meer te weten komen over dit prachtige stukje Spanje, dan lees je alle artikelen over Val d’Aran op Mountainreporters, of kijk je op de website van Val d’Aran.

Welke fiets(route) kies jij?

Als je de geasfalteerde wegen volgt, ontdek je ook zeker de verschillende aspecten van de vallei. Toerfietsen is heerlijk en de routes en richtingen staan allemaal goed aangegeven. Voor nog meer ontspanning, óf juist de mogelijkheid om extra lang of ver te fietsen, kies je voor de e-mountainbike. De e-bike veranderde fietsen in de bergen compleet; mountainbiken is nu mogelijk voor iedereen en is bovendien een gezinsuitje geworden.

Natuurlijk kun je de gewone fiets- en mountainbikeroutes kiezen met een e-mountainbike, en dat zijn er veel. Toch lichten we er graag een paar speciaal uit.

Fietsen langs rivier
Copyright: Val d’Aran

Zoek de allermooiste routes uit voor de toer- of racefiets

Met de toerfiets volg je vooral de geasfalteerde route naar de bergpassen. Er zijn een aantal passen duidelijk aangegeven en die vind je hier. Je kunt ook de routekaart online bekijken via deze link, daar staan zowel de tochten richting de verschillende passen op, als ook de mountainbikeroutes die er zijn in Val d’Aran.

racefietsers
Copyright: Val d’Aran

Rondje Vielha of juist de grens over met Frankrijk voor een grote ronde

Een leuk tochtje is route 13, waarbij je een rondje Vielha maakt. Dit is een gemakkelijke route die geschikt is voor alle niveaus. Je vertrekt vanuit Vielha en je volgt de loop van de rivier de Garonne. De lus naar Vilac langs het Santa Gemma-pad gaat over voetpaden, waar je soms moet afstappen en een paar korte maar steile hellingen op moet lopen. De maakt een afdaling richting Vilac. Maak gerust een stop en ga het dorp in om de kerk Sant Feliu te bezoeken. Je fietst verder over relatief vlakke wegen terug naar Vielha.

val d'aran
Copyright: Val d’Aran

Ben je wielrenner en wil je lekker kilometers maken op de racefiets? Kijk dan eens naar Le Défi Occitan, waar je in twee dagen en bijna 200 kilometer niet alleen Val d’Aran ontdekt, maar ook Occitan aan de Franse kant van de Pyreneeën.

Huur een e-bike en fiets zware routes met gemak

Fietsen op een e-bike is geweldig. Ook tochten die op een normale fiets te zwaar voor je zijn, bedwing je met wat elektrische trapondersteuning. Met wat oefening kan iedereen met een e-bike overweg en zoef je over de steile bergpaden. Want ook een mountainbike bestaat tegenwoordig in de elektrische versie. Zoek daarom gewoon een route uit die je graag wilt fietsen, en ga! Een heerlijk rondje om in te komen of om lekker met het hele gezin te fietsen, kies je voor route 1. Voor alle routes kijk je op deze overzichtspagina, maar we hebben een mooie voor je uitgezocht die we graag uitlichten.

Copyright: Val d’Aran

Route 10, de zwaarste van allemaal

Oke, toegegeven, om deze route tot een goed einde te brengen heb je een goede conditie en ervaring met een e-mtb nodig. Want ook met trapondersteuning is ruim 46 kilometer gecombineerd met 1200 hoogtemeters best een uitdaging.

Route 10 is een fysiek veeleisende route, en de langste bewegwijzerde route in Val d’Aran. Je vertrekt vanuit Vielha richting Vilac, Aubèrt en Arròs. In Arròs neem je het voetpad naar de Varradòs-vallei en je klimt helemaal tot aan de bergpas van Varradò op 2.000 meter boven zeeniveau. De afdaling gaat door de Unhola-vallei naar het dorp Bagergue.

Fietsen in landschap met kerk
Copyright: Val d’Aran

Vanaf Bagergue tot het einde van de route zijn de dorpen Nuevo Arán met elkaar verbonden door paden met een aantal vrij technische stukken. Let goed op aan het begin en einde van de route, aangezien de tracks continu veranderen. Het is deze tocht een goed idee om GPS mee te nemen. De paden zijn goed aangegeven, maar dan weet je zeker dat je onderweg niet verdwaalt.

Geniet van het berglandschap van de Varradòs-pas en vergeet niet regelmatig pauze te nemen. Stop bijvoorbeeld voor een drankje in een van de dorpen, zoals Bagergue, Unha, Gessa, Arties of Garós.

logo Catalunya
Copyright: Verkeersbureau Catalunya

Ga fietsen in Val d’Aran

Of je nu gaat toerfietsen, e-mountainbiken of wielrennen, fietsen in de prachtige groene en bergachtige streek van Val d’Aran is geweldig. Wil je meer artikelen lezen over Val d’Aran op Mountainreporters, klik dan hier.

Alle info over Val d’Aran? Kijk op de website!

Copyright foto’s: Val d’Aran

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.