Het allermooiste ontdekken van Nieuw-Zeeland? Dat doe je met de Great Walks! De Great Walks zijn spectaculaire meerdaagse wandelingen die je langs de prachtigste plekken van Nieuw-Zeeland voeren. Langs watervallen en kabbelende beekjes, door uitgestrekte bossen, maar ook langs vulkanen en goudgele stranden. Tijdens deze routes overnacht je op campings en in cabins. Je slaapt in (stapel)bedden en je hebt er ook een gasplaatje op om te koken en natuurlijk sanitaire voorzieningen.

Er bestaan tien Great Walks, maar om het je makkelijk te maken hebben we er hier vier voor je geselecteerd. Alle vier zijn ze heel verschillend en allemaal prachtig.

Wandelen in Nieuw-Zeeland is prachtig, welke route je ook kiest.

1. Vulkanen en sneeuw op het Tongariro Northern Circuit

Als je een dagwandeling wilt maken en gezocht hebt op een mooie route, ben je vast de Tongariro Crossing tegengekomen. Dat is namelijk één van de meest populaire daghikes, maar ook onderdeel van de meerdaagse wandeling Tongariro Northern Circuit. Je loopt tijdens deze Great Walk door het vulkanische gebied van Mount Tongariro op het Noordereiland.

Je komt daarbij langs Mount Tongariro, Mount Ruapehu en Mount Ngauruhoe. De laatste komt je misschien bekend voor als je nog nooit in Nieuw-Zeeland bent geweest, want deze berg schittert onder de naam Mount Doom in Lord of the Rings. Naast vulkanen zie je tijdens deze wandelingen overgebleven lava, klaterende beekjes, blauwe meren en sneeuw op de toppen. Over de 43 kilometer doe je drie á vier dagen.

Ontdek het magische landschap van Tongariro

2. Stranden en tropische bossen tijdens de Abel Tasman Coast Track

De Abel Tasman Coast Track is 60 kilometer lang en heel anders dan de eerste Great Walk uit deze lijst. Geen sneeuw, maar tropische bossen en geen bergen maar de zee. En als je het je afvraagt: inderdaad, de naam komt van de Nederlandse ontdekkingsreiziger die hier in 1642 langs voer.

Wil je even afkoelen tijdens je wandeling? Dat kan op de vele verlaten strandjes. Het water is koud, dus durf je helemaal, of worden het alleen je voeten in de zee? De route is glooiend, maar voert je dit keer niet over hoge toppen. Heerlijk wandelen dus! Voor de afwisseling kun je ook gedeeltes van de route afleggen per kano.

Over het strand tijdens de Abel Tasman Coast Track

3. Prachtige uitzichten op de Routeburn Track

Deze derde Great Walk uit de lijst voert je dan weer juist wel naar flinke hoogte met gletsjers en valleien. Het hoogste punt ligt op 1.255 meter boven zeeniveau en vanaf daar heb je prachtig uitzicht over het landschap. Zo mooi, dat ervaren wandelaars de Routeburn Track in het lijstje ‘mooiste wandelingen ter wereld’ zetten.

De 32 km lange wandeling loopt zowel door Mount Aspiring National Park als Fiordland National Park, waardoor je mooi zicht krijgt op de verschillende landschappen. Het eerste park doet namelijk alpine aan met bergachtig gebied en weiden met alpenbloemen. Gaandeweg wordt het uitzicht meer weids en kom je in Fiordland National Park.

Is deze wandeling door Mount Aspiring National Park en Fiordland National Park echt de allermooiste?

4. Meren en watervallen op de Milford Track

Nog zo’n Great Walk die hoog op de lijst staat bij veel wandelaars. De Milford Track begint bijzonder, want je maakt eerst een boottocht over Lake Te Anau. De in totaal 55 kilometer lange route loopt langs valleien, gletsjers, ongerepte regenwouden, kristalheldere meren en watervallen. Normaal zit je waarschijnlijk niet op regen te wachten tijdens je wandeltocht, maar dat is hier anders. Door het vele water (er valt hier zeven meter per jaar!) ontstaan dan meer en meer watervallen, waardoor je wandeling nog spectaculairder wordt.

Milford Sound is de meest bekende fjord van Fiordland en je ziet tijdens je wandeling veel vogels. Met een beetje geluk zitten daar ook de bijzondere kea’s en weka’s bij. Andere dieren die je kunt spotten zijn pinguïns, zeehonden en dolfijnen.

Begin de Milford Track met een boottocht

Ga naar Nieuw-Zeeland met TravelEssence

Nieuw-Zeeland is een geweldige bestemming, zeker als je van mooie wandeldagen houdt. Naast de Great Walks zijn er nog duizenden kilometers aan wandel- en hikingroutes, die je vaak door of langs nationale parken en dierenreservaten leiden.

Wil je een Great Walk gaan lopen? Bereid je dan goed voor. Natuurlijk is een goede conditie en de juiste kleding belangrijk, maar zeker in het seizoen (half oktober tot eind april) raden we aan om vooraf je hutten of campingplaatsen te boeken. Ook mogen er maar een beperkt aantal mensen per dag starten op de Great Walks-routes.

Heb je hulp nodig bij het regelen van jouw wandelingen, of wil je een Great Walk combineren met een mooie rondreis door Nieuw-Zeeland? De experts van TravelEssence helpen je graag met persoonlijk advies.

Lees meer over Nieuw-Zeeland als bestemming of bekijk de prachtige voorbeeldreizen van TravelEssence als inspiratie

Alle foto’s: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.