Valle d’Aosta is een verborgen parel vol natuurlijke pracht en praal. Je vindt hier een adembenemend natuurlijk erfgoed dat je bijzonder goed hikend of fietsend kunt verkennen. Al deze natuur wordt goed beschermd, zodat de unieke kenmerken en biodiversiteit behouden blijven en het landschap zijn magie behoudt. Daarom zijn er in de regio maar liefst tien natuurreservaten te vinden, naast twee nationale parken: Gran Paradiso en Mont Avic.

Valle d’Aosta kiest voor duurzaam toerisme en heeft daarom “VIVA – Valle d’Aosta, naturally unique” in het leven geroepen. VIVA is het label waaronder de Valle d’Aosta haar rijke natuurlijke erfgoed van beschermde gebieden, alpine botanische tuinen en natuurroutes samenbrengt. Dus zoek als avonturier die houdt van de natuur niet verder. Valle d’Aosta wacht op je om ontdekt te worden.

Ontdek Valle d’Aosta op de mountainbike. Foto Enrico Romanzi

Gran Paradiso National Park: bijzondere planten en vooral dieren

Het oudste Italiaanse nationale park, Gran Paradiso, strekt zich uit over 70.000 hectare in een prachtig hooggebergtegebied, vanaf zo’n 800 meter in het dal tot de majestueuze piek van de Gran Paradiso op 4.061 meter hoogte. In Valle d’Aosta bevinden zich vier bezoekerscentra in de dorpen Cogne, Valsavarenche en Rhêmes-Notre-Dame, waar je met behulp van educatief materiaal meer te weten kunt komen over de unieke natuur binnen het beschermde gebied.

Het park kent een diverse en rijke fauna. Je komt tijdens wandelingen hopelijk oog in oog te staan met dieren zoals de imposante steenbok en de elegante gems. De steenbokken leven in kleine groepen, terwijl de gems wat terughoudender en moeilijker te observeren is. Ook de grappige marmot, die lange tunnels graaft om aan gevaar te ontsnappen en zich voor te bereiden op zijn winterse winterslaap, is een bekend gezicht in het park. Naast deze dieren zijn er verschillende vogelsoorten te vinden, waaronder de majestueuze steenarend, die hoog boven zijn jachtgebied vliegt, en een hoop kleine zangvogels. Het park heeft recentelijk ook enkele bijzondere dieren verwelkomd, zoals de lammergier, een grote gier die in 1912 was uitgestorven en dankzij een internationaal project weer terugkeerde naar de Alpen. Ook de lynx is hier te vinden.

De fauna is indrukwekkend, maar de flora is minstens net zo aantrekkelijk. Wandel door prachtige alpenweiden, bezaaid met kleurrijke bloemen in het voorjaar. Of klim hoger, waar het weelderige groen plaats maakt voor imposante rotsen en majestueuze gletsjers. Onder de zeldzame bloemen in het park bevinden zich onder andere de Potentilla pensylvanica en de Linnaea borealis. Mis vooral de Paradisia Alpine botanische tuin in Cogne niet, waar je meer dan 1.000 plantensoorten kunt bewonderen, vooral in juli wanneer de bloemen in volle bloei staan.

In Valle d’Aosta heb je de kans om oog in oog te staan met een steenbok. Foto: Roberto Vallet

Mont Avic natuurpark is een natuurlijk paradijs

Het Mont Avic natuurpark ia opgericht in 1989 en bewaakt de ongerepte schoonheid van Torrente Chalamy en Dondena. Met een oppervlakte van 5.747 hectare en grenzend aan het Parco Nazionale del Gran Paradiso, biedt het park adembenemende landschappen en diverse natuurlijke kenmerken.

Van ruige bergomgevingen tot weelderige valleien waar steenbokken, gemzen en marmotten wonen. Het park herbergt zeldzame alpine bloemen, bijzondere dennenbossen en een overvloed aan meren en moerassen.

Een vliegende gier. Foto Roberto Vallet

Natuurreservaten in Valle d’Aosta

Naast de Nationale Parken liggen er ook nog tien natuurreservaten in Valle d’Aosta. Van de uniek gevormde Côte de Gargantua, gevormd door gletsjers, tot het kleine maar kostbare Holey Pond, een leefgebied van zeldzame soorten. Lake Lozon heeft een bijzonder rijk ecosysteem, terwijl Lake Villa een gletsjermeer is. Les Iles biedt een boeiend leefgebied in de vallei van Valle d’Aosta, terwijl Lolair een mozaïek van plantensoorten is rondom een gletsjermeer. Marais is een rustplaats voor trekvogels, Mont Mars en Montagnayes bieden een overvloed aan flora en fauna, en Tsatelet is een belangrijke archeologische plek. Verken de verschillende en vooral diverse natuurreservaten en geniet van hun schoonheid en biodiversiteit.

Op pad naar Valnontey en Cogne. Foto: Enrico Romanzi

Activiteiten in de natuur van Valle d’Aosta voor gezinnen

De natuur van Valle d’Aosta wil je natuurlijk zelf beleven. Speciaal voor gezinnen zijn er veel leuke activiteiten. Bij het meer van Villa heb je het ‘Dragoni e damigelle’ laboratorium, waar je het rijk van libellen kunt verkennen. In de natuurreservaten kun je deelnemen aan het ‘Diorami, la natura in piccolo’ laboratorium en meer leren over de natuur. Of bezoek een boerderij en ervaar de berglandbouw, en natuurlijk mag een bezoek aan Gran Paradiso National Park en Paradisia Alpine Botanical Garden niet ontbreken. Of verken de sterrenhemel en ontdek de geheimen van de astronomie tijdens het ‘Tender is the night’ programma. Er is genoeg te beleven voor het hele gezin!

Bekijk hier de activiteiten voor gezinnen met kinderen in Valle d’Aosta

Heerlijk genieten met het hele gezin. Foto: Enrico Romanzi

Activiteiten voor sportievelingen in Valle d’Aosta

Ben je op zoek naar sportieve uitdagingen? Voor de avontuurlijke sportievelingen zijn er tal van activiteiten te beleven in Valle d’Aosta. Bezoek de gletsjer tijdens een wandeling aan de voet van de majestueuze Mont Blanc en verken de Pyramides Calcaires. Ontdek een waardevol en zeldzaam gebied met een prachtig uitzicht op de vallei en het Matterhorn-massief. Maak een Nordic walking-tocht en kom tot rust in de natuur, terwijl je het serene landschap respecteert.

Voor een weekend vol spanning maak je een trektocht of ontdek je canyoning in het Mont Avic en Mont Emilius SPA en in het Mont Avic Nature Park. Ga op zoek naar de schatten van de Cogne-vallei tijdens een zesdaagse tocht en ervaar de overweldigende natuur en spirituele sfeer in de vallei van Grauson. Verken de betoverende Urtier-vallei, waar zeldzame botanische soorten te vinden zijn en de sporen van verlaten mijnen nog voelbaar zijn. Of maak een tweedaagse hike op de Mont Dolent en verken je grenzen!

Bekijk hier de sportieve activiteiten in Valle d’Aosta

Tocht naar Saint-Barthelemy. Foto: Enrico Romanzi

Lees meer over Valle d’Aosta en boek je vakantie

Ontdek de betoverende schoonheid van Valle d’Aosta tijdens een onvergetelijke zomervakantie. De regio is perfect voor actieve natuurliefhebbers, die de regio te voet of op de fiets willen verkennen.

Bovendien is Valle d’Aosta, gelegen in de Italiaanse Alpen, makkelijker bereikbaar dan je denkt. Met de auto is het slechts zo’n 1050 kilometer vanaf Utrecht, en je hebt de keuze tussen Franse autoroutes of prachtige Duitse en Zwitserse wegen. Als je liever vliegt, zijn er goede verbindingen naar nabijgelegen luchthavens zoals Turijn, Genève en Milaan. Waar wacht je nog op? Plan nu je zomervakantie naar Valle d’Aosta!

Lees meer op de website van Valle d’Aosta of bekijk alle artikelen over Valle d’Aosta op Mountainreporters.com

Hoofdfoto: Marco Gabbin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.