Ontdek de pracht van Val d’Aran te voet

Voor een geweldige wandelvakantie moet je naar Val d’Aran. Een prachtige groene vallei, uitgestrekte bossen, wildstromende rivieren en natuurlijk het hooggebergte van de Catalaanse Pyreneeën: al wandelend kun je van al dit moois gaan genieten. Niet voor niets betekent Val d’Aran letterlijk ‘vallei der valleien’.

Val d’Aran valt op door de ongerepte natuur, met een enorme biodiversiteit die door de eeuwen heen is behouden. Steeds meer vakantiegangers weten de weg te vinden naar de flora en fauna van deze vallei. Om de pracht van de regio te beleven, hebben we vijf wandelroutes voor je op een rijtje gezet. Wil je meer keuze? Dat kan! Alle wandelroutes staan overzichtelijk op de website van Val d’Aran.

Wil je meer te weten komen over dit prachtige stukje Spanje, dan lees je alle artikelen over Val d’Aran op Mountainreporters. Of bekijk deze video voor prachtige beelden van de vallei.

Copyright: Val d’Aran

Route 8 Een route langs zeven dorpen

Eén van de leukste wandelingen is deze tien kilometer lange wandeling die de zeven dorpen van de Lairissa Terçon in het Uishèra-gebergte met elkaar verbindt. Zeg gerust ‘dorpjes’, want het zijn de oudste en kleinste dorpjes van Val d’Aran. De oude huizen en schuren zijn in de stijl van de streek gebouwd, met leistenen daken met typische lucana-ramen, fonteinen, dierentroggen en waterbakken.

Route 8 is een gevarieerde wandeling door de dichte eikenbossen van Artigaus en de hazelnootbomen van Manhaits, beekjes omzoomd door kersenbomen en de wilde dennen- en varenbossen van Uishèra. Je hebt prachtige panoramisch uitzichten op de Artiga de Lin-vallei, het Maladeta-gebergte en de bergkammen van het Entecada-gebergte.

Copyright: Val d’Aran

Route 19 Route langs zeven meren

Heb je de zeven dorpen gehad, dan kun je daarna op zoek naar zeven meren. Met een kleine zes kilometer is route 19 een heerlijke wandeling in de rode categorie. Colomèrs is een cirkelvormige bergketen, die bijna 50 meren (estanhs) bevat. Het onbeschrijfelijk mooie landschap is gevormd door het schuiven en smelten van de gletsjers in en na de ijstijd.

De omgeving in dit berglandschap met hoge en steile bergtoppen tot 3.000 meter hoogte is adembenemend. De Creu de Colomèrs, de Gran Tuc de Colomèrs en de Tuc de Ratera zijn enkele van de meer karakteristieke toppen die je kunt herkennen tijdens je wandeling. Deze rondwandeling loopt langs de zeven dichtstbijzijnde meren bij de ingang van het Colomèrs-bekken.

Copyright: Val d’Aran

Naar de top van Gran Tuc de Colomèrs

Voor een wandeling van zeven uur en meer dan 1000 hoogtemeters moet je de klim naar de Gran Tuc de Colomèrs hebben. Deze moeilijke klim loopt door het gebied met de meeste meren van Europa. Zelfs in de zomer kom je vaak sneeuw tegen als je de 2.933 meter hoge top beklimt. De wandelt door het prachtige gebied van de Aigüestortes en Sant Lake Maurici National Park. Deze route is geschikt voor ervaren wandelaars met een goede conditie.

Route 4 Op zoek naar de geschiedenis van Val d’Aran

Als je wilt weten hoe het leven er vroeger uitzag in Val d’Aran, dan moet je route 4 volgen. In iets meer dan acht kilometer slinger je langs oude eiken en door dichte bossen. De Guardader de Vernet verrast met een prachtig uitzicht op de Baish (lagere) Aran en de verfrissende rivier in het Bausen-ravijn. In het dorp Bausen lijkt het alsof de tijd is stil blijven staat. Bausen is daardoor zeker een bezoek waard.

Copyright: Val d’Aran

Route 17 Door het Corilharavijn

Route 17 verbindt de dorpen Unha en Gessa, waarbij je door een klein bos van eiken-, essen-, kersen- en hazelnootbomen wandelt. Ook loop je door de weilanden bij de dorpen op de zijhelling van de Pui de Unha. De Pui de Unha is zo’n 1.000 meter en je daalt af langs de rivier. Je hebt een indrukwekkend uitzicht over de vallei, de bergen, de dorpen van de Pujolo-regio en het Maladeta-gebergte in de verte.

Copyright: Val d’Aran

Bekijk alle wandelroutes in Val d’Aran

We konden helaas maar vijf wandelroutes kiezen voor onze top vijf, maar er zijn nog veel meer mooie tochten te vinden in deze prachtige regio. Alle routes, inclusief routekaarten en GPX zijn te vinden op de website. De routes zijn onderverdeeld in groen (makkelijk), blauw (gemiddeld) en rood (zwaar). Genoeg keuze voor iedereen dus!

logo Catalunya
Copyright: Verkeersbureau Catalunya

Ga wandelen in Val d’Aran

Een wandelvakantie in Val d’Aran is fantastisch. Kijk daarom nu direct naar de mogelijkheden voor een vakantie in de Spaanse Pyreneeën. Wil je eerst meer artikelen lezen over Val d’Aran op Mountainreporters, klik dan hier.

Meer weten over Val d’Aran? Kijk op de website!

Copyright foto’s: Val d’Aran

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.