Bevroren watervallen, uitgestrekte lavavelden en ruige berglandschappen met een laagje sneeuw: het noorden van IJsland is een sprookje in de winter! Vlieg er rechtstreeks heen en beleef het echte winterse IJsland tussen de locals. Na het lezen van dit artikel wil jij vast en zeker morgen al naar Noord-IJsland vertrekken.

En dat kan heel makkelijk, want met een directe vlucht vanuit Amsterdam sta je binnen drie uur in Akureyri in Noord-IJsland.

IJslandse paarden met een schattige dikke wintervacht

Zei je nou Noord-IJsland?!

Ja, je leest het goed: Noord-IJsland! Moet je überhaupt nog wennen aan het idee om naar IJsland te gaan in de winter? Bereid je dan maar voor op de redenen waarom je IJsland juist in het noorden moet ervaren. Lokaal witbier drinken in een geothermisch warmwaterbad, de grootste kans op noorderlicht en omringd worden door voornamelijk IJslanders: daarvoor ben je in Noord-IJsland aan het juiste adres.

Lange tijd was deze regio in de winter onbekend. Je kwam er alleen door een auto te huren in Reykjavik en de tocht door de sneeuw naar het noorden te rijden. Dat is ook goed te doen, maar waarom zou je voor de moeilijke weg kiezen als er een makkelijke is? IJsland-reisspecialist Voigt Travel maakt dit ongebaande stukje planeet toegankelijk: met een directe vlucht vanuit Amsterdam sta je binnen drie uur in Akureyri in Noord-IJsland.

Check het filmpje hieronder maar om te zien hoe dat eruit ziet en daarna geven we je onze vijf redenen waarom je naar Noord-IJsland wilt.

Noord-IJsland in de winter

1. Vakantie vieren tussen de IJslanders

Een van de beste, en leukste, redenen om naar Noord-IJsland te gaan is het feit dat je hier tussen de locals zit. Ga je naar de supermarkt, hoor je alleen maar IJslands om je heen (het personeel spreekt Engels, dus geen zorgen). Zit je in een geothermisch warmwaterbad of in een hotspring, wordt er ook voornamelijk IJslands gesproken.

En onderweg wemelt het opnieuw van de IJslandse reizigers. Zoveel locals om je heen geeft je het gevoel dat je het echte IJsland ervaart. Tel daarbij op dat de IJslanders open, humoristisch en behulpzaam zijn en je leert meteen iets over de IJslandse cultuur.

Wil je zeker zijn van een praatje met de Noord-IJslanders? Boek de ‘Ervaar het IJslandse leven’-excursie bij Voigt Travel en wordt door een local meegenomen naar pittoreske vissersdorpjes. Deze dorpjes zijn ‘s winters moeilijk bereikbaar dus er komen weinig andere reizigers langs. De gids neemt je mee naar leuke restaurants, mooie huisjes en de nationaal beroemde Kaldí bierbrouwerij. Als kers op de taart kun je lekker tussen de IJslanders badderen in een hot tub op een lavastrand.

2. Grootste kans op noorderlicht

Volgens de IJslandse statistieken heb je in Noord-IJsland goede kansen om het noorderlicht te zien: 66% kans bij drie dagen of meer en 90% wanneer je er vijf dagen of meer verblijft. Dit komt doordat het weer in IJsland erg wisselvallig is. Is het overdag bewolkt en sneeuwt het; kan het ‘s avonds compleet opgeklaard zijn. En dat is wat je wil wanneer je het noorderlicht zoekt.

De lucht moet zo onbewolkt mogelijk zijn. Verder loopt de noorderlichtloop precies over het noorden van IJsland heen. Hierdoor is de kracht van dit natuurspektakel in deze regio het sterkst.

Van eind augustus tot en met begin april is het donker genoeg en daarom is deze periode ideaal om noorderlicht in Noord-IJsland te spotten. Het noorderlicht wordt extra mooi wanneer de lavavelden, kraters en bergen bedekt zijn met een laagje sneeuw.

Spot het noorderlicht. Foto: Anton Freyr Birgisson

3. Uitgestrekte vulkanische vlaktes en spannende natuurtaferelen

Een groot deel van Noord-IJsland is vulkanisch enorm actief. Dit vulkanische gebied ligt ten oosten van Akureyri en strekt zich uit vanaf de Askja Highlands, in het midden van IJsland, tot aan de kust richting Asbyrgi. De regio Myvatn is de ultieme plek om die vulkanische natuur te ervaren. Wanneer je Myvatn binnenrijdt, doemen al snel de buitenaards gevormde lavaformaties op. Je ziet kegelkraters en uitgestrekte magmavelden.

Je passeert borrelende modderpoelen en stomende geothermische energiebronnen. Hier stap je in turkooisgekleurde warmwaterbaden, opgestookt met die geothermische warmte en je wandelt langs bloedhete blauwe kratermeren – waar je juist niet in wil stappen.

Je kunt al deze spannende natuurtaferelen op allerlei soorten manieren beleven. Ga bijvoorbeeld de IJslandse bush bush in op sneeuwschoenen. Of stap op een razendsnelle sneeuwscooter. Wil je het ‘op z’n IJslands’ doen? Stap op de rug van een IJslands paard en laat je meevoeren door de wildernis.

Myvatn. Foto: Anton Freyr Birgisson

4. Walvissen spotten in de mooiste fjorden

De hele zomer lang komen reizigers naar IJsland om walvissen te spotten. Bultruggen, dwergvinvissen, witsnuitdolfijnen en bruinvissen zwemmen af en aan rond de fjorden van IJsland. Wat weinig reizigers weten is dat je walvissen ook in de winter in IJsland kunt zien. In Noord-IJsland, want daar zijn de condities het hele jaar ideaal.

Vlakbij Husavik stroomt namelijk zoetwater de zee in. Hierdoor is het water aangenamer en dat trekt heerlijk voedsel voor de walvissen aan. Vanuit Akureyri maak je prachtige walvissafari’s. Stap op een traditionele eikenhouten vissersboot, hijs je in een thermopak en laat je door de kapitein mee het fjord in nemen.

5. Sprookjesachtige halfbevroren watervallen

Zeg je IJsland, dan zeg je watervallen. Ze zijn er in alle soorten en maten: van water dat via basaltzuilen naar beneden klettert (Svartivoss, Aldeyjarfoss) tot metershoge en hemelsbrede watervallen (Gullfoss, Dettifoss). De grootste watervaldichtheid van IJsland vind je in het zuiden. Maar de meest sprookjesachtige vind je in het noorden.

De Godafoss is één van de mooiste watervallen die er bestaat. Wanneer je vanaf je auto naar de waterval loopt, de stoom de lucht in ziet dwarrelen en een glimp van de Godafoss opvangt, zul je meteen versteld staan. De intens blauwe kleur van de Godafoss doet deze waterval lijken op een wildwaterglijbaan in een exotisch zwemparadijs.

‘s Zomers klettert al het water, via zwarte stenen begroeid met groene planten, naar beneden. ‘s Winters is een groot deel bevroren. Het bulderende water vindt zijn weg via meterslange ijspilaren en de zwarte stenen zijn omgetoverd in witte diamanten. Een waar sprookjestafereel!

Selfoss

Ga naar een van de meest rustige wintervakantiebestemmingen

Heel belangrijk voor liefhebbers van natuur en rust: Noord-IJsland is een van de rustigste winterbestemmingen van Europa. Omdat het best lastig is om hier zonder directe vlucht te komen, kom je af en toe een handjevol toeristen tegen. Je hebt daardoor bijna het uitzicht op de oceaan, die uitgestrekte wildernis, de spectaculaire ijsgrot en die sprookjesachtige waterval helemaal voor jezelf! Bekijk snel de reizen naar Noord-IJsland met Voigt Travel.

Bekijk de winterreizen naar Noord-IJsland van Voigt Travel en zoek je favoriete winterreis uit!

Ontdek IJsland in de sneeuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.