Wandelen, kaas en wijn: op en top genieten

Door: Pauline van der Waal | MySwitzerland – kanton Vaud

Wie aan het Meer van Genève in het kanton Vaud denkt, denkt vast aan de witte zeilbootjes op het chique meer tussen Genève, Lausanne en Montreux. Maar om het meer is nog zoveel meer te beleven! Fiets door de wijngaarden, reis langs de oevers van het meer met de trein en wandel door het regionale natuurpark Gruyère Pays-d’Enhaut. En vergeet natuurlijk niet de gelijknamige kaas te proeven.

Het kanton waar het Meer van Genève aan grenst is Vaud, en van die regio geven we je nu de allerbeste tips.


Lees hier alles over het kanton Vaud waar het Meer van Genève deel van is op MySwitzerland.com


De natuur in het kanton Vaud is geweldig. Copyright: Zwitserland Toerisme

Ga toch fietsen door de Alpen

Om het kanton Vaud goed te leren kennen, pak je de fiets! Je kunt terecht op tientallen fiets- en mountainbikeroutes die door de Alpes Vaudoises lopen. En of je op zoek bent naar een relaxt ritje door de wijngaarden in het dal, wat hoogtemeters wilt maken door de alpenweiden met een pauze bij een berghut, of naar de toppen van je kunnen én de bergen wilt in het gletsjergebied Glacier 3000, het kan allemaal in Vaud. Ga individueel op pad of neem een gids die je de allermooiste plekjes laat zien in een dagtocht of meerdaagse trip.

Wat een uitzicht! Copyright: Zwitserland Toerisme
Wat een uitzicht! Copyright: Zwitserland Toerisme

Wandelen door het natuurpark Gruyère Pays-d’Enhaut

Het zegt waarschijnlijk iets over het type vakantieganger dat je bent. Denk je bij Gruyère aan kaas of aan wandelen? Gelukkig is het beide correct en kun je het ook nog eens combineren.

Ga heerlijk wandelen door het regionale natuurpark Gruyère Pays-d’Enhaut dat niet alleen bekend staat om de schapen, koeien en geiten en het maken van kaas, maar ook om de authentieke berghutten, steenbokken en nog veel meer. Hier komen dus ook de beroemde kazen als Gruyère AOP en Etivaz AOP vandaan. Volg één van de kaasroutes en sluit af met een drankje en een kaasplankje.

Ga wandelen en maak kennis met de bewoners van de streek. Copyright: Zwitserland Toerisme
Ga wandelen en maak kennis met de bewoners van de streek. Copyright: Zwitserland Toerisme

Slapen onder de sterren

’s Nachts beleef je de mooiste avonturen in de bergen. Het plateau in de bergen van Vaud is heerlijk donker in de nacht en dat betekent maar één ding: sterren kijken! Een lokale gids neemt je mee op pad en laat je de planten en dieren van de streek zien. Overdag al bijzonder, als het donker wordt helemaal. Je slaapt onder de sterrenhemel in een tentje en voelt je één met de natuur. Zo is het niet erg als je de slaap niet kunt vatten…

Zet je tentje op en zie de zon achter de bergen verdwijnen. Copyright: Zwitserland Toerisme
Zet je tentje op en zie de zon achter de bergen verdwijnen. Copyright: Zwitserland Toerisme

Treinen met de Golden pass line

Waar je ook gaat in Zwitserland, je kunt overal gebruik maken van het super goed georganiseerde openbaar vervoer. Met de bus kom je in de kleinste gehuchten en een treinritje is al een belevenis op zich. Een ultiem voorbeeld daarvan is de legendarische GoldenPass-panoramatrein tussen Montreux en Luzern.

Je zakt heerlijk weg in de zachte stoelen van de trein en ziet de omgeving in HD aan je voorbijglijden door het raam van de trein. De wijngaarden, bossen, alpenweiden en kleine dorpjes, prachtige steden en natuurlijk fonkelende bergmeren, ze trekken allemaal aan je voorbij.

Treinen is de meest duurzame manier van reizen en daar blinkt Zwitserland dus ook in uit. Als je geluk hebt, rij je met de GoldenPass-trein met de prachtige oude rijtuigen uit het begin van de vorige eeuw, maar ook met de moderne trein is de rit adembenemend.

Zoef langs het meer in de prachtige oude rijtuigen. Copyright: Zwitserland Toerisme
Zoef langs het meer in de prachtige oude rijtuigen. Copyright: Zwitserland Toerisme

Beleef de boerentrots in Vaud

In de bergen in het Pays-d’Enhaut liggen zo’n honderd boerderijen verspreid. De hardwerkende boeren wonen en werken hier van generatie op generatie en vaak al honderden jaren. Ze delen hun boerentrots graag met jou.

Je bent welkom op de veelal biologische boerderijen om kennis te maken met de boeren en hun dieren. Natuurlijk kun je er de huisgemaakte producten als kazen proeven en kopen en op veel plekken kun je ook blijven slapen.

Vakantie voor het hele gezin in Vaud. Copyright: Zwitserland Toerisme
Vakantie voor het hele gezin in Vaud. Copyright: Zwitserland Toerisme

Kijk hoe kaas wordt gemaakt

Kaas is sowieso een terugkerend thema in Zwitserland in het algemeen en Vaud in het bijzonder. Wil je zien hoe kaas van begin tot einde wordt gemaakt, ga dan naar de boerderij hoog boven Les Mosses, waar de kaas nog op traditionele wijze en met de hand wordt gemaakt. Ideaal om te combineren met een fikse wandeling door dit prachtige gebied, want na afloop daarvan is een kaasproeverij altijd een goed idee.

Kaas blijft een terugkerend thema. Copyright: Zwitserland Toerisme
Kaas blijft een terugkerend thema. Copyright: Zwitserland Toerisme

Wandel door een wijngaard

Bij al die lekkere kazen hoort natuurlijk een goede wijn. En ook dat valt heel goed te combineren met een mooie wandeling, zeker in de regio Chablais. Volg het wijnwandelpad en je komt vanzelf langs de wijnboeren van de streek, die je kunt bezoeken. Je loopt door de wijngaarden en langs het kasteel van Aigle. Als je er dan nog steeds geen genoeg van hebt, bezoek je ook nog het wijnmuseum dat in het kasteel is gevestigd. Sluit je dag af met een heerlijke wijnproeverij.

Na een pittige wandeling sluit je af met een kaasplankje en lokale wijn. Copyright: Zwitserland Toerisme
Na een pittige wandeling sluit je af met een kaasplankje en lokale wijn. Copyright: Zwitserland Toerisme

Hier blijf je eten en slapen na zonsondergang

Je wandeling afsluiten met een perfect diner bij zonsondergang? Dan kan bij restaurant Miroir d’Argentine. Midden in het berglandschap aan de voet van gelijknamige rotswand eet je heerlijke lokale producten door de chef bereid. Vlees, vis of vega, alles is “Fait Maison”.

Lekker eten én slapen doe je in hotel Ermitage in Château-d’Œx. Hier komen alleen de heerlijkste gerechten gemaakt met seizoensproducten op de kaart. Bovendien wordt er gekookt met groente uit de eigen tuin en producten van de boerderijen uit de buurt. Dit alles geeft het restaurant het Slowfood-label. Relaxt word je trouwens ook door de heerlijke wellness van het hotel. Op en top genieten!

Wat een prachtige omgeving om te ontdekken. Copyright: Zwitserland Toerisme
Wat een prachtige omgeving om te ontdekken. Copyright: Zwitserland Toerisme

Vakantie in Vaud en bij het meer van Genève

Ook genieten in Vaud in de omgeving van het prachtige Meer van Genève? Lees dan alles over deze regio op de website van MySwitzerland. Wil je meer weten over Zwitserland als duurzame bestemming dan klik je hier.


Lees hier alles over  het kanton Vaud op MySwitzerland.com


Zicht op het meer. Copyright: Zwitserland Toerisme
Zicht op het meer. Copyright: Zwitserland Toerisme

Hoofdfoto: Copyright Zwitserland Toerisme

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.