Ga je op zomervakantie naar Innsbruck? Goede keuze! Want je hebt hier de perfecte combinatie van een stedentrip en een outdoorvakantie. Overdag de bergen in, en ’s avonds genieten op een terras in de levendige stad, bijvoorbeeld. Als je in Innsbruck bent, is de 12 kilometer lange Zirbenweg een absolute aanrader. Je wandelt op 2.000 meter boven zeeniveau door één van de grootste alpendennenbossen van Europa.

Lees hieronder meer over deze prachtige wandelroute.

Lees meer over Innsbruck op Alpenweerman.nl

Kleurrijk uitzicht over het dal © Innsbruck Tourismus / Markus Mair

Zirbenweg, een etappe op de Adelaarsroute

Bergliefhebbers die gek zijn op meerdere dagen achter elkaar wandelen, kennen ongetwijfeld de Adelaarsweg. Dit is een langeafstandswandeling met 33 etappes door heel Tirol, waarbij 413 km en 31.000 hoogtemeters worden overbrugd. De Zirbenweg is tevens de dertiende etappe van de Adelaarsweg. Maar geen paniek: hoewel grote gedeeltes van de Adelaarsroute hooggelegen en pittig zijn, is de Zirbenweg relatief gemakkelijk.

Zirbenweg is onderdeel van de Adelaarsweg © Innsbruck Tourismus / Christian Vorhofer

Met de gondel omhoog naar de Patscherkofel

Het startpunt van de Zirbenweg is het bergstation van de Patscherkofel. Vanuit de stad reis je met de bus naar het dalstation en met de gondel snel en comfortabel omhoog. De bus is trouwens gratis voor iedereen met een Welcome Card.

Van de Patscherkofel naar Tulfes loopt de Zirbenweg over een breed pad naar de iets verscholen Boscheben-Hütte. Je loopt vrijwel constant op zo’n 2.000 meter boven zeeniveau, en erg steil is het nergens. De wandeling is prachtig en loopt door een eeuwenoud dicht alpendennenbos. Telkens wanneer de bomen een stukje wijken, heb je een adembenemend uitzicht op het Inntal. Aan de andere kant van het dal zie je de imposante Nordkette, het begin van het Karwendelgebergte.

Hoog boven de stad © Innsbruck Tourismus / Markus Mair

Stop bij de bezienswaardigheden op de route

Aan het eind van de Zirbenweg pak je de stoeltjeslift van de Glungezerbaan naar het middelstation Halsmarter en loop je verder richting Tulfes. Of stap bij het middelstation over en ga met de lift helemaal terug naar het dalstation. Dan krijg je geen last van je kuiten!

Een bezoek aan het pittoreske, historische stadje Hall in Tirol even verderop is een aanrader. Je kunt de route trouwens ook in de andere richting lopen als je dat liever doet.

Heb je genoeg tijd, bezoek dan de Alpentuin bij het Patscherkofel-bergstation. Dit is de hoogstgelegen botanische tuin van Oostenrijk en je vindt hier een ongekend aantal alpenplanten. Een ander interessant punt is de Ampasser Kessel, waar de (vermoedelijk) oudste boom van Tirol groeit, een ruim 700 jaar oude alpenpijnboom. Deze werd al in 1926 uitgeroepen tot natuurmonument.

Geniet van een ontspannen wandeling © Innsbruck Tourismus / Christian Vorhofer

Alle details op een rij

Hieronder lees je alles wat je moet weten over de Zirbenweg.

  • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
  • Hoogtemeters omhoog: 377
  • Hoogtemeters omlaag: 902
  • Maximale hoogte: 2.060 meter
  • Lengte van de wandeling: 11,9 kilometer
  • Startpunt: Bergstation Patscherkofelbaan, neem vanuit de stad bus J en stap uit bij halte Patscherkofelbahn
  • Eindpunt: Glungezerbaan Bergstation
  • Openingstijden gondel: www.patscherkofelbahnen.at
  • Bijzonderheden: deze wandeling heeft het Tirools kwaliteitskeurmerk

Loop je met navigatie? Dan download je het GPX-bestand hier.

Meer weten over Innsbruck? Kijk dan op de Nederlandstalige website Innsbruck.info

Hoofdfoto: © Innsbruck Tourismus / Christian Vorhofer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.