Zo weet je zeker dat je het nooit koud hebt

Lees meer over Rab

Als je op zoek bent naar een jas met de beste donsisolatie, dan ben je bij het Britse outdoorbedrijf Rab aan het juiste adres. Dons is altijd al belangrijk geweest voor Rab. Oprichter Rab Carrington begon in 1980 in Sheffield zijn bedrijfje en al sinds die tijd zijn de donsproducten van Rab altijd het toppunt van innovatie en design geweest. Daarom voert Rab de naam The Masters of Insulation. En of je nu op zoek bent naar een gewone winterjas, of kleding die je warmt tijdens je volgende Himalaya-beklimming, Rab biedt de juiste jas.

De donsjassen van Rab zijn ook nog eens erg mooi vinden wij.

Zo houdt dons je warm

Dons is het laagje veren het dichtst bij het lichaam van een vogel. Deze veertjes bestaan uit fijne vertakkingen en vezeltjes, die lucht op zijn plaats houden. Deze lucht vormt een ongelooflijk efficiënte thermische barrière, die zo licht en compact is dat er geen natuurlijke of synthetische equivalent bestaat.

Nikwax hydrofoob dons is waterafstotend

Dons is van nature ademend, waardoor het zeer comfortabel is om te dragen. Maar dit heeft ook een nadeel: het kan vocht opnemen. Dit vocht kan de vezels verzadigen of aan elkaar laten kleven, waardoor het dons zijn isolerende eigenschappen verliest. Om dit effect te verminderen, past Rab een Nikwax waterafstotende “hydrofobe” behandeling toe op het gebruikte dons. Hierdoor nemen de veertjes minder vocht op en wordt het volume behouden. En wordt je jas toch nat? Dan droogt het dons door deze behandeling ook weer sneller.

Een donsjack van Rab, ook in extreme omstandigheden.

Dons is een dierlijk product: Responsible Down Standard

Donsproducten als jassen en slaapzakken hebben geweldige eigenschappen voor buitenactiviteiten. Maar we moeten één ding niet vergeten: deze mooie grondstof is afkomstig van dieren. Rab neemt daarbij zijn verantwoordelijkheid en ziet er streng op toe dat al het gebruikte dons wordt geproduceerd met hoge standaarden voor dierenwelzijn. Al het nieuwe dons dat Rab verwerkt is gecertificeerd conform de Responsible Down Standard.

Nog beter: gerecycled dons

Het gebruik van gerecycled dons is een duurzaam alternatief voor nieuw dons en helpt de milieu-impact van een product te verminderen. Rab is er trots op dat al het gerecyclede dons dat in het assortiment wordt gebruikt, is gecertificeerd volgens de Global Recycle Standard (GRS).

Detail van een donsjas van Rab

Alleen het allerbeste dons met veel vulkracht

Vulkracht zegt iets over de kwaliteit van dons. Vulkracht (Fill Power-FP) verwijst niet naar de hoeveelheid dons die wordt gebruikt, maar het ‘vulgewicht’ van het product. Alle eendendons van Rab heeft een vulkracht van 650FP en het gebruikte ganzendons varieert tussen 750 en 1000FP. Het verschillende dons dat Rab gebruikt, maakt het mogelijk om de kledingstukken af te stemmen op de verschillende eisen van de eindgebruikers, zowel qua budget als qua gebruik.

Zo zorg je dat je donzen jas super lang meegaat

Je bent blij met je donzen jack van Rab, en je wilt natuurlijk dat ‘ie zo lang mogelijk meegaat. Daarom heeft Rab een paar tips voor je. Want een lange levensduur van je jas is goed voor de planeet én goed voor je portemonnee.

Op op grote hoogte houdt een jas van Rab je warm

Zo was je je donzen jas

Een Rab jas of slaapzak van dons zelf wassen is een lastige en vooral tijdrovende klus, omdat het droogproces enkele uren kan duren. Rab biedt daarom in de eigen reparatie- en servicecentra een probleemloze, gespecialiseerde donswasservice. Daarmee zorg je dat je Rab®-jas of -slaapzak schoon is, z’n volume behoudt en klaar is voor je volgende avontuur.

Zo berg je je donzen producten het beste op

Dons moet lucht hebben en zonder direct zonlicht op een droge, koele plaats worden bewaard. Vouw of prop je jas of slaapzak dus niet op als je die opbergt. Als je donzen product vochtig wordt, lucht het dan goed en zorg ervoor dat het volledig droog is voordat je het weer opbergt. Als het product na het luchten nog steeds vochtig is, kan een kort programma in de droogtrommel op een lage stand helpen en tevens het volume herstellen.

Ontspannen na een mooie dag in de bergen

Welke jas voor jou perfect is, hangt af waarvoor je ‘m gebruikt

Het assortiment donsjacks van Rab bevat een groot aantal stijlen en toepassingen, waardoor het soms moeilijk kiezen wordt. Daarom hebben we een selectie gemaakt uit onze favorieten voor verschillende activiteiten.

Voor als je op expeditie gaat: het Expeditie 8000-jack

De Expedition 8000 is Rab’s warmste jas en gemaakt voor de meest extreme omstandigheden. Of je nu een top van 8.000 meter beklimt of de poolkappen oversteekt. De jas is gevuld met RDS-gecertificeerd, 850FP ganzendons en gemaakt van robuuste en weerbestendige Pertex® Quantum Pro-buitenstof. Op die manier houdt deze jas warmte vast op de koudste plaatsen ter wereld.

Om te bergwandelen: het Infinity Microlight-jack

De Infinity Microlight is een geïsoleerd jack om het hele jaar door in de bergen te gebruiken, en heeft extra wind- en weersbestendigheid met de GORE-TEX INFINIUM™ WINDSTOPPER®. Deze buitenstof is super licht in gewicht en beschermt toch super goed tegen weersinvloeden. Daarmee ben je bestand tegen lichte sneeuw, spindrift en vocht. Het materiaal is ontzettend ademend en voelt zacht aan, waarmee je een comfortabel donsjack met capuchon hebt voor alle bergsportactiviteiten. Het 700FP P.U.R.E. gerecyclede dons is slim geplaatst met micro- en nano-donsbanen, zodat je lichaam optimaal de warmte vasthoudt en toch ademend is, precies daar waar je het nodig hebt.

Voor dagelijks gebruik: het Cubit Stretch-donsjack

De functionele Cubit Stretch Down Hoody geeft een tweede leven aan kwaliteitsdons dat anders op de vuilnisbelt zou zijn beland; het is gevuld met fluorkoolstofvrij, hydrofoob 700FP gerecycled dons. Deze allround jas is gemaakt met een geavanceerde Pertex®3D-weeftechnologie en heeft een uitstekende windweerstand, een laag gewicht en heeft toch maximale bewegingsvrijheid. De buitenste Pertex® Quantum-stof zelf is ademend en weerbestendig met een fluorkoolstofvrije DWR-afwerking.

Kijk hier voor meer informatie over het assortiment dons van Rab.

Alle foto’s: Rab

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.