Ga je wandelen, klimmen, of zelfs naar de gletsjer?

Door Pauline van der Waal | Fan van Montafon

Waar de bergketens Verwall, Silvretta en Rätikon samenkomen in Oostenrijk, ligt een heel bijzondere plek: het Montafon. Dit schilderachtige dal wordt omlijst met majestueuze bergen die miljoenen jaren geleden gevormd werden door krachtige gletsjers. Het bijna veertig kilometer lange dal loopt door Voralberg, begint bij Bludenz en loopt vanaf daar tot aan de Silvretta. De hoogste berg is de bekende Piz Buin met 3.312 meter hoogte. In deze adembenemend mooie regio kun je ongelofelijk fijn wandelen. Lees snel verder waarom.


Alle informatie lees je op de website van Montafon


Wanderung naar de Alpguesalpe. Stefan Kothner – Montafon Tourismus GmbH

Hiken in Montafon

Snel weten waarom je moet gaan hiken in Montafon? Dan geven we je graag de namen en rugnummers. In totaal kun je terecht op meer dan 1.160 kilometer aan wandelpaden, vind je meer dan 40 gezellige en authentieke berghutten en restaurants onderweg, zijn er meer dan 265 wandelroutes uitgezet van alle moeilijkheidsgraden en kunnen de echte die-hards terecht op de langeafstandswandeling met 13 etappes: de Montafon Chalet Tour. Need we say more?!

Schruns in Montafon. Copyright Stefan Kothner – Montafon Tourismus GmbH, Schruns

Ga hiken naar de Vermuntgletsjer

Eén van de meest indrukwekkende wandelingen in Montafon is waarschijnlijk die naar de Vermuntgletsjer. Dit is een begeleide wandeling, die ook door wandelaars zonder hoogalpine of gletsjerervaring gedaan kan worden. Je moet alleen geen last hebben van hoogtevrees! Bovendien is een goede conditie een must, want deze hike duurt zo’n zes a zeven uur. Je wandelt eerst van het Silvrettastuwmeer via het Ochsental naar de Wiesbadener Hütte. Daar begint de eigenlijke klim naar de gletsjerwereld.

Gelukkig heb je vooraf duidelijke uitleg gekregen over het juiste gebruik van stijgijzers en ijsbijl. Tijdens de tocht leer je meer over het ontstaan ​​van de gletsjer, de vorming van gletsjerspleten en de effecten van de opwarming van de aarde op het eeuwige ijs. Op weg terug maak je een stop bij de Wiesbadener Hütte.


Meer over de gletsjerwandeling, kosten een aanmelding hier


De gletsjerwandeling is best een uitdaging! Copyright: Stefan Kothner – Montafon Tourismus GmbH

Combineer wandelen met een tocht op de (e-) mountainbike

Als je niet kunt kiezen tussen fietsen en wandelen, is de combinatietour een goed idee. Je vertrekt vanuit het dorp Silbertal in Montafon bergopwaarts met (e-)mountainbike door het indrukwekkende Wasserstubental. De gids vertelt je onderweg vanalles over het prachtige dal en de omringende bergwereld. De route loopt langs de Untere Wasserstubenalpe en de Obere Wasserstubenalpe naar het bergstation van de Sonnenkopflift in het naburige Klostertal.

Daar aangekomen parkeer je je fiets en ga je te voet verder naar de top. Wat een adembenemende uitzicht vanaf de 2.074 meter hoge top van de Muttjöchle! Op de terugweg stop je natuurlijk bij een van de hutten om daar de beroemde kaas Montafoner Sura Kees te proeven.


Meer over de combinatietocht lees je hier.


Kies één van de maar liefst 20 Klettersteigen

Op zoek naar meer spanning? Dan ben je in Montafon aan het juiste adres. Zowel beginners als gevorderde klimmers kunnen terecht op meer dan 20 Klettersteigen in de bergen van Rätikon, Verwall en Silvretta. De Vaude Gargellner Köpfe Kleyttersteig is geweldig door de indrukwekkende top met prachtige uitzichten op het uitgestrekte landschap.

Ga op pad met een ervaren berggids en kies één van de twee routes: een gemakkelijke die geschikt is voor beginners en een meer uitdagende voor mensen met meer ervaring. Beide varianten brengen je naar de Gargellner Köpfe op 2.482 meter boven zeeniveau.

Klettersteig Gargellner Köpfe. Copyright: Stefan Kothner – Montafon Tourismus GmbH

BergePLUS is het activiteitenprogramma voor sportieve natuurliefhebbers

Of je nu gaat wandelen, fietsen of klimmen, je kunt de bergen op veel verschillende manieren verkennen. Als je deelneemt aan het begeleide BergePLUS-programma weet je zeker dat je op de allermooiste plekken in het dal van Montafon komt. De lokale BergePLUS gidsen begeleiden je tijdens ontspannen wandelingen en pittige hikes, maar ook tijdens schilderachtige (e-)mountainbiketochten of uitdagende beklimmingen. Natuurlijk vertellen ze je onderweg alle ins and outs over de Montafon.

Alle informatie over ons BergePLUS-programma is online te vinden op de website van Montafon.

Heerlijk de natuur in in Montafon. Copyright: Montafon Tourismus GmbH_WOM-Medien

Zorgeloos boeken met speciale annuleringsmogelijkheden

We kunnen weer op reis, maar we kunnen ons ook voorstellen dat je het spannend vind om te boeken. Wanneer corona de zomer van 2021 toch nog beïnvloedt, zit je in Montafon goed. Uitzonderlijke situaties vragen immers om uitzonderlijke maatregelen. Veel accommodaties werken deze zomer met het label ‘Zorgeloos boeken’, waarmee ze speciale annuleringsvoorwaarden hanteren. De exacte regels en mogelijkheden lees je hier.

Wandeling op de Muttjöchle. Copyright: Matthias Fend – Montafon Tourismus GmbH

Meer over Montafon

In Montafon liggen de dorpen Bartholomäberg, Gargellen, Gaschurn-Partenen, St. Anton in Montafon, Schruns-Tschagguns, Vandans, St. Gallenkirch-Gorthipol en Silbertal, waarbij Schruns waarschijnlijk de bekendste is. Het dal ligt ongeveer op 850 kilometer vanuit Utrecht, en is zowel met de auto als de trein goed te bereiken. Je leest alles over Montafon op de website.


Alle informatie lees je op de website van Montafon


Hoofdfoto: Bike Hike zum Muttjöchle (c) – Montafon Tourismus GmbH_WOM-Medien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.