Bezoek de indrukwekkende gletsjermeren

Val d’Aran is een prachtige vallei in het hooggebergte van de Catalaanse Pyreneeën. De naam Val d’Aran betekent letterlijk ‘vallei der valleien’. Uniek in deze vallei zijn de tientallen meren, miljoenen jaren geleden gevormd door gletsjers. De tientallen meren zijn uitermate geschikt voor prachtige wandeling, dus ontdek de mooiste hikes hier in dit artikel.

Wil je meer te weten komen over dit prachtige stukje Spanje, dan lees je alle artikelen op Mountainreporters, of kijk direct op de website van Val d’Aran.

Een prachtig gebouw met uitzicht over het meer
Copyright: Val d’Aran

Wandeling op de skipistes naar Estanys de Bacivèr

Vanaf de parkeerplaats van Orri begint deze prachtige wandeling naar de voet van de Bacivèr en de Rosari de Bacivèr-meren. In een bijzonder landschap waar de schapen grazen, tussen de stoeltjesliften en skipistes.

Deze rondwandeling loopt langs alle meren van de Bacivèr en is ideaal voor sneeuwschoenwandelen. Het is een alternatief voor de populaire Tuc del Vacivèr als je een iets gemakkelijkere wandeling zoekt. In totaal ben je ongeveer 10 kilometer onderweg en doe je daar zo’n vier uur over.

Huis naast een van de meren in Val d'Aran
Copyright: Val d’Aran

De dertig meren van de Colomers

De Colomersmeren zijn de meest spectaculaire en belangrijkste van de Aigüestortes en het Sant Maurici Lake National Park. De meer dan dertig meren zijn bereikbaar vanaf de Baños de Tredòs. De Baños zijn te bereiken via een verharde weg die door het prachtige Aiguamògdal loopt.

Bij de Baños de Tredòs vind je de warmwaterbronnen en spahotel met dezelfde naam, die gebruik maken van het thermale zwavelhoudende water. Dit water werd al in de middeleeuwen gebruikt door de Romeinen. Parkeer je auto op de aangegeven parkeerplaats en wandel in ongeveer een een half uur naar het eerste ‘meer’, dat in de jaren vijftig een stuwmeer is geworden.

Je rondwandeling start vervolgens bij de dam Colomers en de refugio met dezelfde naam. De refugio is geopend van mei tot september. Vanaf hier maak je al snel een hoop hoogtemeters en zie je op de korte route al snel de vijf eerste “estanys” of meren. Kies je voor de langere route, dan zie je alle dertig meren van de indrukwekkende Colomers.

Foto's maken bij een van de meren in Val d'Aran
Copyright: Val d’Aran

Ontdek het Liatmeer (en de Liatmijn!)

Ooit was de mijnbouw groot in Val d’Aran. Daarvan zie je de overblijfselen als je gaat wandelen bij het Liatmeer. Je vertrekt vanaf refugio Honeria-hut, waar je je auto kunt parkeren. De prachtige meren en de mijn zijn te voet te bereiken via de route van de Coma d’Arbes of de Coll de Gúerri.

Je kunt trouwens ook de verlaten mijnen bezoeken, een echt avontuur. Een smalle en erg steile grindweg, de Camin de Liat, neemt je mee naar je eindbestemming. Het is één van de hoogste wegen van Spanje en niet in de allerbeste conditie. Zorg dus datje met een 4×4 op pad gaat!

Mensen uitkijkend over het meer
Copyright: Val d’Aran

Naar refugio de la Restanca en Lac de Mar

De wandeling naar Lac de Mar wordt een van de mooiste routes in Val d’Aran genoemd. Oordeel zelf! Je begint de wandeling bij het charmante stadje Arties. Zonder al te veel moeite kom je bij het prachtige meer met waanzinnig uitzicht in het hart van Val d’Aran.

Vanuit Arties loop je over een verhard bospad naar Pònt de Resec en volg je eenvoudigweg de route tot aan het meer en de refugio Restanca. Wandel dan verder naar het Lac de Mar in het Nationaal Park.

In mist gehulde bergen omringen de meren
Copyright: Val d’Aran

Saboredo Cirque veroorzaakt door gletsjers

In de Rudavallei kun je een prachtig voorbeeld zien van een vallei die oorspronkelijk een gletsjer was in de vorm van een U. De gletsjer was de grootste van de Pyreneeën en maakte uiteindelijk de Saboredo Cirque. Je vertrekt vanuit Baqueira met de auto over de onverharde weg. Na de rivier rijd je nog zo’n tien kilometer door en parkeer je je auto bij de brug Locampo. Daar begint de wandelroute (en het avontuur) naar Saborèdo.

Blauw meer met picknickbank
Copyright: Val d’Aran

Op vakantie naar Val d’Aran

Een wandelvakantie in deze prachtige groene streek met tientallen meren iets voor jou? Ontdek dan alle mogelijkheden van Val d’Aran in de Catalaanse Pyreneeën. Wil je meer artikelen lezen over deze bijzondere vallei op Mountainreporters, klik dan hier. En ben je benieuwd naar Catalonië in het geheel, dan vind je hier genoeg inspiratie!

Alle info over Val d’Aran? Kijk op de website!

Copyright foto’s: Val d’Aran

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.