Iets anders dan schnitzel en worst

Bij de “Hündeleskopfhütte” staat er geen traditionele schnitzel, worst en spekschotel op het menu. In plaats daarvan eet je er Käsespätzle en veganistische courgettelasagne! Heel bijzonder: Silvia Beyer is de eerste herbergier in de Alpen die geen vlees op tafel zet. En met succes!

HWelkom op de Hündeleskopfhütte. Foto ©Bayern.by-Gert Krautbauer

De tijd is er rijp voor

Wandelaars en mountainbikers die de weg door het bos naar de “Hündeleskopfhütte” afleggen, worden beloond met een adembenemend uitzicht op de Allgäuer Alpen en het Zugspitze-massief. De hut is prachtig gelegen en het golvende stuwwallandschap van Ostallgäu strekt zich uit aan je voeten. Daarboven torent de markante toren van de parochiekerk in Pfronten. De heide schittert in de zon, de meren glinsteren.

De “Hündeleskopfhütte” ziet eruit als een traditioneel bergrestaurant, zoals het in de Allgäu altijd heeft bestaan. Maar schijn bedriegt. Eigenaresse Silvia slaat een nieuwe weg in: eind mei 2015 neemt de uit de omgeving afkomstige dame de hut over als nieuwe huurder en realiseert ze haar droom op 1180 meter boven zeeniveau. Ze opent de eerste vegetarische berghut in de Alpen. “De tijd is er rijp voor, ook in de Allgäu”, daarvan is de eigenaresse, die ook lid is van de Vegetarische Vereniging, overtuigd.

Authentieke berghut. Foto: Gert Krautbauer

Traditie gecombineerd met vegetarische keuken

Het concept van de vegetarische berghut en de traditionele Beierse keuken sluiten elkaar niet uit, integendeel. Veel Allgäuer gerechten zijn sowieso vleesvrij, van Krautkrapfen en Nonnenfürze tot de klassieke ‘Kässpatzn’. Dat overtuigt ook de lokale bevolking. Op het menu staan ​​nu onder meer courgettelasagne, gegratineerd met amandelboter en koolbeignets.

Silvia kookt het liefst gerechten uit haar kindertijd en verfijnt ze met moderne recepten.Haar oma en moeder waren al vegetariër: oma Buck runde een pension en serveerde haar gasten toen al gerechten zonder vlees, vis, suiker of witte bloem. “Ze mocht zelfs de beroemde piloot en ondernemer Beate Uhse tot haar gasten rekenen”, herinnert Silvia zich. Zij zelf besluit op twaalfjarige leeftijd af te zien van vlees. Toch wil ze geen van haar gasten evangeliseren: “Iedereen zou moeten eten en leven zoals het hem goeddunkt”, zegt ze.

Proef de authentieke en zelfgemaakte gerechten. Foto ©Bayern.by-Gert Krautbauer

Huttenpret voor jong en oud

De “Hündeleskopfhütte” straalt gezelligheid, gemeenschapszin en gastvrijheid uit. In de zomer maken veel gezinnen hier een uitstapje. Het pad kan ook worden gedaan met een kinderwagen. Het kruis op de top is bijna altijd in zicht. Dit motiveert vooral kinderen om door te zetten. In de winter maakt Silvia een rodelbaan bij de hut. De gasten pakken een slee en zoeven de helling af. Wat een pret!

Meer lezen over de Hündeleskopfhütte, recepten en natuurlijk meer informatie over Beieren vind je op de website

Foto Gert Krautbauer

Hoofdfoto: Foto: Gert Krautbauer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.