Zo combineer je de Nationale Parken Kakadu en Litchfield in Australië
Bezoek je het Northern Territory in Australië? Combineer dan de beroemde nationale parken Kakadu en Litchfield. De parken verschillen namelijk flink van elkaar, maar liggen op korte afstand van elkaar. Het Kakadu National Park is een flinke 20.000 vierkante kilometer groot, wat het het grootste nationale park van Australië maakt. Dat is ongeveer de helft van Nederland!
Daarbij is het een van de meest interessantste, gevarieerde en ongerepte natuurgebieden van het land. In Litchfield National Park neem je dan weer een duik in het heldere water bij prachtige watervallen en maak je kennis met de inheemse cultuur van Australië. Lees hieronder meer over deze prachtige natuurparken, of bekijk alle nationale parken van Australië op de website van TravelEssence.
Lees meer over de Nationale Parken in Australië op de website van TravelEssence
De natuur is in Kakadu ongeëvenaard
De naam van NP Kakadu is afgeleid van Gagudju. Dat is het Gagudju-volk en eigenaar van het gebied, die het hebben verpacht aan de Australische overheid. De biodiversiteit van Kakadu is gigantisch. De natuur is in de Werelderfgoedlijst is opgenomen en zie je enorm veranderen als je van de ene kant van het park naar de andere rijdt. Zo zie je kustlijnen met mangrovebossen, uitgestrekte steenlandschappen en eindeloze wetlands.
Ongeveer 80% van het gebied bestaat uit savannebossen, waar enorm veel verschillende planten en dieren voorkomen. Zo heeft Kakadu zo’n 2.000 plantensoorten, ongeveer een derde van alle Australische vogelsoorten en ongeveer een vijfde van alle Australische zoogdieren.
Sommige van deze dieren zijn bedreigd of met uitsterven bedreigd en vele komen nergens anders ter wereld voor. Denk bijvoorbeeld aan de vliegende hond, rivierhaaien, de wallaby en de dwergbuidelmarter.
Niet alleen natuur maar ook cultuur
Twee jaar na de oprichting van het park in 1979 werd het al uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Erg bijzonder: het gaat daarbij zowel om de culturele als natuurlijke waarde van het gebied. Daarvan zijn er slechts vier in totaal in Australië. Nog steeds wonen er zo’n 19 clans in het gebied, die bestaan uit twee of meer families.
Ook bijzonder: je vindt bij de vele rotspartijen in Kakadu National Park regelmatig rotstekeningen van de Aboriginals. Een van de bekendste is Nourlangie Rock. Het is een aanrader om deze rots aan het einde van de dag te beklimmen. Tijdens de zonsondergang heb je dan een prachtig uitzicht.
Waterliefhebbers opgelet! Varen en krokodillen spotten
Het hele jaar kun je een Yellow Water Billabong cruise maken in de buurt van Cooinda. Op deze plek komt een derde van alle vogelsoorten in voor. Daarnaast kun je er wallaby’s, wilde paarden, buffels en ook krokodillen spotten. Er leven zo’n 10.000 krokodillen in Kakadu. Je bekijkt ze veilig vanaf een platform bij Cahills Crossing en Yellow Water, of vanaf het water met de Guluyambi Cultural Cruise en Yellow Water Wetlands cruise. Het einde van het droge seizoen (augustus tot november) is de beste tijd om de krokodillen te zien.
Een andere tip zijn de beroemde watervallen van Kakadu. In het droge seizoen kun je in de buurt wandelen en kamperen, maar in het natte seizoen veranderen de waterstromen in kolkende massa’s. De meest bekende watervallen zijn de Jim Jim Falls, wat ook direct de grootste van het park zijn. Daarnaast heb je de Twin Falls en de Gunlom Falls. Check vooraf of je de watervallen kunt bekijken, de Twin Falls is dat bijvoorbeeld niet tijdens het regenseizoen.
De rijke Aboriginal-cultuur in Litchfield National Park
Ook in het Northern Territory, op slechts 60 minuten rijden ten zuiden van Darwin ligt Litchfield National Park. Om precies te zijn ligt het tussen de Finniss en Daly Rivers, het traditionele land van onder andere de Marrathiel, Marranunggu, Werat, Warray en Koongurrukun volkeren.
Litchfield heeft een rijke Aboriginal-cultuur. Ontdek het gebied onder leiding van een Aboriginal-gids, tijdens een wandeling of boottocht. Onderweg krijgt je uitleg over de nauwe band tussen de Aboriginals en het ruige landschap.
Watervallen voor de natuurliefhebber
Litchfield National Park staat daarnaast bekend om zijn iconische watervallen. De Wangi, Florence en Tolmer zijn watervallen met prachtige natuurlijke zwembaden. Zonder krokodillen dit keer!
Bijzonder: enorme termietenheuvels!
Maar er is meer. Heel bijzonder in Litchfield National Park zijn de honderden magnetische termietenheuvels van soms wel twee meter hoog.
Ze zijn gebouwd in de noorderzuidrichting door kompastermieten. Hierdoor worden de termietenheuvels thermisch gereguleerd voor de termieten binnenin, die de voorkeur geven aan een hoge vochtigheid en stabiele temperaturen.
Heel veel dieren
Termieten zijn zeker niet de enige dieren hier. In Litchfield National Park vindt je verder inheemse kangoeroes en wallaby’s, buidelratten, vliegende vossen en dingo’s. Ook de bijzondere orange leaf-nosed bats leven hier.
Ook vogels zijn hier genoeg te vinden. Veel inheemse vogelsoorten, waaronder de zwarte wouw, de gestreepte drongo en de regenboogbijeneter, zijn te vinden bij de vele watervallen.
Meer over Kakadu en Litchfield
Dit is natuurlijk nog lang niet alles! Er is over deze parken en heel Australië nog veel meer te vertellen. Zo is het Kakadu National Park het hele jaar geopend. Maar let op: een groot deel van het park is niet toegankelijk tijdens het natte seizoen als gevolg van overstromingen. Dat seizoen loopt grofweg van november tot april. De beste tijd voor een bezoek is de periode mei-september. Check vooraf goed of het gedeelte dat je wilt bezoeken toegankelijk is.
Hetzelfde geldt in grote lijnen voor Litchfield. De reisexperts van TravelEssence helpen je daar natuurlijk graag bij. Ook als je persoonlijk advies wilt, of een reis op maat dan zijn de experts er om je te helpen. Allemaal hebben ze gewerkt, gewoond en/of gereisd in Australië en kunnen je daarom helpen als geen ander.
Bekijk alle informatie en de voorbeeldreizen naar Australië op de website van TravelEssence
Pauline reist en schrijft sinds 2010 voor onze wintersportsite Snowrepublic. Sinds 2017 is zij verbonden aan Reisschrijvers Media, als redacteur en reisschrijver voor Mountainreporters, OutdoorDichtbij en Alpenweerman. Hiken, klimmen, watersport en snowboarden, allemaal activiteiten die perfect passen bij Pauline.