Val d’Aran is een prachtige regio in Spanje en staat bekend om de ongerepte natuurlijke schoonheid en adembenemende landschappen. Val d’Aran ligt in de Catalaanse Pyreneeën en richt zich al ruim tien jaar sterk op ecotoerisme. Zo vier je niet alleen vakantie in een prachtige omgeving, maar draag je ook bij aan het behoud van de lokale biodiversiteit en de traditionele cultuur in de regio.

Als je op zoek bent naar een duurzame vakantiebestemming is Val d’Aran dus een heel goede keuze!

Wat is ecotoerisme precies?

Als ‘ecotoerist’ ga je zo duurzaam mogelijk op vakantie en hou je rekening met de lokale natuur, het milieu en de cultuur. Ecotoerisme zorgt ervoor dat er niet te veel toeristen de regio tegelijkertijd ‘komen ‘overspoelen’. Val d’Aran zet daarom duidelijk in op kleinschaligheid. Dat betekent dat je kunt genieten van de rust en nergens veel mensen tegenkomt.

Belangrijk daarbij is het creëren van bewustzijn bij toeristen wat hun impact op de lokale omgeving is. Zo wordt het ondersteunen van de lokale economie bevorderd, terwijl de impact op het milieu juist geminimaliseerd wordt. Zo beleef je Val d’Aran nog beter en wordt de voetafdruk die je achterlaat verkleind!

Duurzame vakantiebestemming Val d’Aran

Val d’Aran al 10 jaar een bijzonder duurzame bestemming

In 2012 startte het Val d’Aran Strategic Tourism Plan, waarin de duurzaamheid van de regio is opgenomen als toegevoegde waarde voor bezoekers. Zo wordt duurzaamheid iets waarop je kunt concurreren als bestemming. Toeristen die zoeken naar rust, natuur, ongerept gebied, indrukwekkende ervaringen en bewustzijn over de duurzaamheid komen hier aan hun trekken.

En dit pays off, want Val d’Aran was in 2014 de eerste bergbestemming die de Biosphere-accreditatie ontving. Met deze certificering wordt het milieu gewaardeerd als een van de grote troeven van het gebied, net als het lokale culturele erfgoed dat door de eeuwen heen bewaard is gebleven. Beide trekken al jarenlang veel toeristen naar de regio. Of nou ja, veel… Zoveel het gebied aankan om een ecotoeristische bestemming te blijven, natuurlijk!

Ook was Val d’Aran finalist in de National Geographic Legacy Awards, in Destination leadership. Dit is de categorie waarin toonaangevende bestemmingen beloond worden, als ze zich inzetten voor de bescherming van de natuur en cultuur, en die met bezoekers samenwerken om hen bewust te maken van milieubescherming.

Beschermen van natuur is belangrijk

Tien manieren waarop je kunt helpen aan duurzaam reizen

De Val d’Aran zet zich in voor duurzaam toerisme. Daar pluk jij als toerist de vruchten van én help je zelf aan mee. Dat doe je zo:

  • Geniet met volle teugen van de omgeving, maar leave nothing but footprints, take nothing but photo’s!
  • Ga zuinig om met hulpbronnen, zoals water en energie. Vergeet niet dat het schaarse goederen zijn.
  • Gooi afval niet in de natuur, maar bewaar het en neem het mee tot je het in een vuilnisbak kunt gooien.
  • Help de biodiversiteit te behouden. Verstoor de wilde fauna niet en respecteer de flora. Veel soorten zijn beschermd.
  • Respecteer de stilte, de natuur heeft haar eigen geluiden.6
  • Pas op met vuur, dit kan onherstelbare schade aanrichten. Maak alleen vuur in de barbecuegebieden.
  • Leer meer over de lokale cultuur, gebruiken en tradities en geniet van de lokale gastronomie.
  • Ga zoveel mogelijk te voet, met de fiets en voor langere afstanden het openbaar vervoer
  • Werk allemaal allemaal mee aan het behoud van Val d’Aran en vraag anderen dat ook te doen.
  • Heb je ideeën of tips hoe het nog beter kan? Laat het weten en neem contact op via de website van Val d’Aran
Help mee met duurzaam reizen

Ga wandelen en zet alleen échte voetafdrukken

Als ecotoerist hou je van activiteiten die weinig tot geen schade toebrengen aan de omgeving. En de activiteit die dat zeker in zich heeft is natuurlijk: hiken! Nu is Val d’Aran sowieso al een geweldige bestemming voor een wandelvakantie, want het gebied heeft talloze wandelpaden die bezoekers door de spectaculaire landschappen van de Pyreneeën voeren.

Daarnaast kun je nog veel meer actieve outdooractiviteiten doen, zoals mountainbiken en kajakken. Je geniet er bijvoorbeeld van de Aigüestortes i Estany de Sant Maurici National Park, een van de meest spectaculaire natuurgebieden in Spanje. Het park biedt bezoekers een prachtig uitzicht op de berglandschappen en de valleien van de Pyreneeën. Het is ook de thuisbasis van allerlei wilde dieren, waaronder de bruine beer, de lynx en de steenarend.

Geniet van de prachtige omgeving

Oog voor natuur en milieu. En cultuur!

Val d’Aran is hard bezig om de biodiversiteit en het milieu te beschermen. Zo zijn er verschillende natuurreservaten en beschermde gebieden in de regio. Natuurlijk doen ze er ook alles aan dat zowel inwoners als bezoekers de lokale flora en fauna niet verstoren. Pluk daarom geen bloemen, voer geen wilde dieren en laat geen afval achter.

Naast de natuur is Val d’Aran ook bijzonder trots op de traditionele cultuur van de regio. Val d’Aran heeft een unieke geschiedenis en cultuur, die teruggaat tot de middeleeuwen. De regio heeft zijn eigen taal, het Aranees, en heeft een rijke traditie van ambachten en feesten. Door ecotoerisme te promoten, kunnen bezoekers deze unieke cultuur ervaren en ondersteunen.

Meer over een vakantie in Val d’Aran

Val d’Aran is een prachtige vakantiebestemming in de Pyreneeën van Spanje, die vooral bekend staat om zijn adembenemende bergen, heldere rivieren en groene valleien. In de zomer biedt deze regio een overvloed aan outdoor-activiteiten, zoals wandelen, fietsen en bergbeklimmen, evenals diverse watersporten in de nabijgelegen meren en rivieren.

De lokale cultuur is ook fascinerend, met traditionele festivals, heerlijk eten en wijn, en charmante dorpjes die wachten om ontdekt te worden. Of je nu op zoek bent naar avontuur in de natuur of gewoon wilt ontspannen en genieten van het landschap, Val d’Aran is een fantastische vakantiebestemming die alles te bieden heeft voor een onvergetelijke zomervakantie!

Lees meer op de website van Val d’Aran

Alle foto’s: Val d’Aran

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.