Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Brabants Pijl scheert door Vlaams en Waals België

Gereden door: Robert van Weperen

Brabants Pijl is een semiklassieker voor profrenners in Vlaams- en Waals-Brabant. Een ‘taal-grensoverschrijdende’ koers die voor het eerst in 1961 werd verreden. Een koers waar profs compleet stuk op gaan. Maar waar ook recreatieve fietsers desgewenst hun tanden op stuk kunnen bijten, door (een deel van) het parcours te rijden. Razendsnel op een rank racefietsje of totaal relaxed op een comfy e-bike.

De ‘Brabantse Pijl’, of in onversneden Frans, we fietsen tenslotte ook door Wallonië, La Flèche brabançonne, is sinds jaar en dag een klassieker. Niemand minder dan Jan Janssen ging hier in 1966 als eerste over de meet. In 2003 was het Michael Boogerd en in 2019 Matthieu van der Poel.

Zonneklaar

Maar hoe, in vredesnaam, zijn de Belgen op deze naam gekomen? Bij die andere Pijl, de Waalse Pijl is dat meteen zonneklaar als je het routekaartje erbij sleept. Dan zie je dat de route nabij de finish de punt van een pijl tekent. Alsof de renners anders niet weten wat de rijrichting is. In werkelijkheid liggen hier de meest hevige kuitenbijters met de Muur van Hoei als de onvolprezen, genadeloze beul.

Aan de start van de 'echte' Brabantse Pijl voor de jongens en meisjes in lycra.
Aan de start van de ‘echte’ Brabantse Pijl voor de jongens en meisjes in lycra.

Onderzoek leert dat de route van de Brabantse variant ook wel eens in een pijlpunt eindigt, zoals in 2013. Maar evenzeer grilligt de route als een dronken slang over de landkaart om al dan niet te finishen op de plek waar uren eerder de renners het startschot hoorden. Hoe dan ook, een paar helse klimmetjes en kasseienwegen zitten standaard in het parcours gebakken. Uitdagingen waar de bikkels van de watjes worden gescheiden. En de powervrouwen van de feminiene variant van watjes. Al sinds 2018 is er ook een koers voor vrouwen.

De Brabantse Pijl is ook een prima leidraad voor een recreatieve tocht.
De Brabantse Pijl is ook een prima leidraad voor een recreatieve tocht.

Maar wat moet je in deze contreien als je geen Jumbo, Sunweb of Segafredo achter je hebt staan? En dus ook niet beschikt over een team van mecaniciens en masseurs? Precies hetzelfde natuurlijk, maar dan in vrijheid en zonder een stelletje malloten in lycra die je op je hielen zit.

Aan de horizon piekt de pyramide van Waterloo.
Aan de horizon piekt de pyramide van Waterloo.

Waardoor je behalve voor de prestatie óók voor het plezier kunt gaan. Want de Brabantse Pijl tikt namelijk een bekoorlijk stukje België aan. En wie niet per se met zijn kin op het stuur en het hol open de kilometers wil wegstoempen, kan óók nog eens genieten van de omgeving. Die krijg je er gratis bij. Zeker als je het niet al te nauw neemt met de officiële route en af en toe uitbreekt op het Pijl-parcours (dat dus per editie verschilt). Want dan kun je ook nog wat toeristische hot spots meepikken.

En zo ziet de wereld eruit als je op 45 m. hoogte onder de Leeuw van Waterloo staat.
En zo ziet de wereld eruit als je op 45 m. hoogte onder de Leeuw van Waterloo staat.

Brabantse Pijl – Suggestie #1

Hoewel de officiële start in Leuven ligt, houdt niemand je tegen als je lekker eigenwijs vanuit Waterloo vertrekt. Een gehucht van zeven huizen en drie boerderijen. Maar wél de plek waar Napoleon in een weekendje 25.000 mannen de dood injoeg (en 20.000 geallieerde soldaten het leven lieten). De Franse generaal en part time dictator vond hier zijn Waterloo. (Met als sinistere bijvangst verrijkte hij onbedoeld de taal met ‘je Waterloo vinden’. Een uitdrukking die zoveel betekent als: compleet/totaal/volslagen/faliekant verliezen.) Het bloedige, historische drama wordt op de met bloed doordrenkte akkers herdacht met een 45 meter hoge piramide, waarvan de ribben eindigen in het beeld De Leeuw van Waterloo.

In het Mérmorioal de Waterloo krijg je uitgelegd hoe gruwelijk de Slag bij Waterloo was.
In het Mérmorioal de Waterloo krijg je uitgelegd hoe gruwelijk de Slag bij Waterloo was.

Ideaal dus om de kuiten op te warmen. Met als bonus een prachtig uitzicht over het slagveld dat niet door Belgische autobanen wordt doorklieft omdat het lang geleden de status van beschermd gebied kreeg. Minstens zo boeiend is het gigantische, recentelijk gerefurbishde Mémorial Waterloo 1815. Een museum dat deze tragische geschiedenis tot leven brengt, zonder dat je tureluurs wordt van de feiten en feitjes. Topstuk is een panoramisch schilderij. Een 360-ervaring waar een VR-bril het bij aflegt. Want je wordt omringd door een olieverfschilderij van 110 meter waarbij 3D-elementen (gesneuvelde soldaten, oorlogstuig, plankieren) de zinsbegoocheling maximaliseren.

Na alle uitleg over de Slag bij Waterloo klikken we de schoenen in de pedalen. We gaan er vandoor, gelijk een Brabantse Peil.
Na alle uitleg over de Slag bij Waterloo klikken we de schoenen in de pedalen. We gaan er vandoor, gelijk een Brabantse Pijl.

Maar we kwamen toch om te fietsen? Zeker en vast. De streek is ervoor gemaakt en laat je alle vrijheid de route zo mooi, ver en zwaar te kiezen als je wilt. Maar misschien toch nog eerst even langs de Hoeve van Mont-Saint-Jean vlakbij de pyramide. Tijdens de Slag om Waterloo was hier een Brits veldhospitaal gevestigd. Nu is er een museum ingericht dat het verhaal verteld van dit noodziekenhuis. Maar ook – we zijn in België tenslotte – een bierbrouwerij waar het beste van België in de ketels ligt te rijpen.

Brabantse Pijl – Suggestie #2

Een prachtplek om de streek verder te verkennen is de B&B Park 7 in Huldenberg, zo’n 20 kilometer ten oosten van de Belgische hoofdstad. Hier liggen de steilste klimmetjes binnen handbereik. Zoals de Smeysberg, de Hertstraat, de Holstheide en de Hagaard. Vind je dat toch iets onder de maat, dan kun je bouncen en berggeiten tegelijk op de Moskesstraat. Want én gehakt uit kloeke kasseien, én het klimt af en toe met 21%. Een dodelijke mix waar menig fietser reeds jankend omhoog ging. (Nee, de profs moeten de Moskesstraat missen, want te smal voor professionele tochten.)

Bouncen en berggeiten tegelijk over klimmende kasseien. Ook dat is de Brabantse Pijl.
Bouncen en berggeiten tegelijk over klimmende kasseien. Ook dat is de Brabantse Pijl.

Als je de route in je Garmin zet, neem dan zeker ook Café ’t Klein Verzet mee. Want – nomen est omen – een wielercafé, waar ze een voedzame lunch serveren in sfeervolle ruimtes. En de waardin niet schrikt als je in fietsbroek en op schoenen met SPD binnenstapt.

Brabantse Pijl – Suggestie #3

Aanzienlijk milder is de recreatieve en bourgondische fietsroute van 23 kilometer lengte door Waals-Brabant. Met als absoluut hoogtepunt de Abdij van Villers-la-Ville. Althans, wat ervan de abdij over is. Want dit gigantische reli-bouwerk kwam leeg te staan, toen de monniken er in 1794 uitgeknikkerd werden in het kader van de Franse Revolutie.

De abdij werd geplunderd door de boeren en paupers die zich jarenlang hadden laten uitzuigen door de geestelijken die in de Heilige Schrift hadden gelezen dat dat wel okay was. En daar bleef het niet bij: het onroerend goed kwam in handen van een slimme ondernemer die er een soort openluchtvestiging van Hornbach van maakte. Projectontwikkelaars uit de omgeving konden hier, tegen betaling, naar hartenlust hout, stenen, staal, dakpannen etc. verkrijgen.

De Abdij van Villers-la-Ville.

Een volledig gestripte, kaalgeplukte abdij lijkt weinig aantrekkelijk, maar de majestueuze muren die wel zijn blijven staan, zijn van een duizelingwekkende schoonheid. Mede dankzij de bloemen en struiken die voor lieflijke accenten zorgen. Niemand minder dan Victor Hugo werd langgeleden al helemaal blij van deze plek en vouwde meerdere malen zijn tekenblok open.

En mochten toch de romantische aspecten van deze ruïne volledig aan je voorbijgaan, geen paniek. Als vanzelfsprekend kun je ook hier een pintje pakken. Bij de microbrouwerij van de abdij.

Goed nieuws: per april 2020 is de Brabantse Pijl-route gemarkeerd. Inderdaad, met pijlen.

Dat zie je ook als je de Brabanste Pijl verkent.
Dat zie je ook als je de Brabanste Pijl verkent.

Brabantse Pijl – Suggestie #4

Fietsen over kleine, stille wegen door bos en langs weide- en akkerlanden kan optimaal rondom Neerijse & Oud Heverlee. Door bijvoorbeeld te vertrekken bij Barons House in Neerijse 4-5-80-79-78-82-76- shortcut via Chardonnay Meerdael, Vaalbeek – 1-2-3-4 – met als lunchlocatie De Kroon Neerijse.

Het is koers.

Extra Informatie

Fietsroute Waals Brabant + bezienswaardigheden.

Website toerisme Vlaams Brabant en website Waals Brabant.

Prachtige loofbossen om doorheen te fietsen of te wandelen: Meerdalwoud en Heverleebos.

Landmarks: Museum Waterloo en Boerderij Mont Saint Jean.

Accommodatie in Waals-Brabant waar fietsers extra welkom zijn, zie: Bienvenue vélo.
Onovertroffen: Park 7.
Ook fijn en met restaurant: Baron’s House.
Hotel voor zaken- en kantoorlieden: Martin’s Grand hotel Waterloo.

Eten en drinken
Bier & lunch: Brouwerij de Kroon, een van de weinige ambachtelijke brouwerijen in Vlaanderen.
Schuimwijn uit Vlaams-Brabant: Chardonnay Meerdael.
Of probeer anders: vindjeresto.be


Lees hier alle reisverhalen van onze reporters


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer