Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Op krachten komen met burgers, pizza’s en bier.

Door Jeroen Kleiberg

Burgers, pizza’s en bier. Niet per se in die volgorde, maar dit is waar ik dringend behoefte aan heb na een maand op de Pamir Highway. Ik ben aangekomen in Osh, het eindpunt van de Pamir Highway en na de hoofdstad Bisjkek de grootste stad van Kyrgyzstan. Ondanks alle pasta, koekjes en chocola ben ik in de Pamir behoorlijk wat kilo’s kwijtgeraakt. Mijn ingevallen gezicht heeft hoognodig vulling nodig. Door de hitte valt er in Osh niet veel anders te doen dan eten, drinken en slapen. Precies wat ik nodig heb. In Osh zijn er een aantal bezienswaardigheden die ik zou kunnen bekijken, ik ben echter vooral geïnteresseerd in de restaurants.

Ondanks alle pasta, koekjes en chocola ben ik in de Pamir behoorlijk wat kilo’s kwijtgeraakt

Eten kan hier hier verrassend goed en de porties zijn ruim bemeten. Na een ontbijt van gebakken eieren, koekjes en chocolade loop ik naar de levendige bazaar vol interessante koppen, maar ik ben uit op de hamburgers die ik er kan krijgen. Daarna is het tijd voor een dutje. Voor de lunch eet ik samen met twee andere fietsers een paar enorme pizza’s die amper op de tafel passen. In de middaghitte van 44 graden is uitbuiken op bed geen overbodige luxe. Zo kan ik ’s avonds uitgerust een uitgebreide maaltijd nuttigen met niet alleen een toetje achteraf, maar zeker ook vooraf. Dit is best een aantal dagen vol te houden. Dat doe ik dan ook. Eat, sleep, repeat.

Fietsers Pamir Highway
Afdalen in Kyrgyzstan vanaf de 4.282 meter hoge Kyzyl Art pas. Foto: Jeroen Kleiberg

Het valt nog best een beetje tegen om Osh te bereiken. Na twee weken op de hoogvlakte en een pas van 4.655 meter dacht ik alles wel aan te kunnen. Ik heb alleen geen rekening gehouden met de laatste barrière tussen mij en Osh: de wind, de vreselijk vermoeiende tegenwind. De tegenstander van elke fietser. Het is afzien de laatste kilometers naar de 4.282 hoge Kyzyl Art pas, die de grens vormt tussen Tadzjikistan en Kyrgyzstan. Van het wegdek is weinig meer over dan wasbord van gruis, kiezels en stof.

De muur van tegenwind maakt de toch al moeizame ademhaling tot een regelrechte kwelling. Maar de top, die haal ik. Net als mijn stempel voor Kyrgyzstan, waar ik een uur op moeten wachten vanwege internetproblemen. Bijzonder genoeg wordt internet niet geraadpleegd als dit het op miraculeuze wijze plotseling weer doet.

Het is afzien de laatste kilometers naar de 4.282 hoge Kyzyl Art pas.Van het wegdek is weinig meer over dan wasbord van gruis, kiezels en stof

De lange afdaling naar Sary Tash, de eerste plaats in Kyrgyzstan, is minder makkelijk dan gehoopt. De tegenwind zorgt er voor dat de zwaartekracht teniet wordt gedaan. Bijtrappen is noodzakelijk om te voorkomen dat ik terug wordt geblazen naar Tadzjikistan. Het landschap is dramatisch verandert. Weg is het bruingele kale woestijnlandschap van de Pamir hoogvlakte. Hier is alles groen en sappig. Witte yurts staan verspreid over de oneindig groene vallei, waar grote kuddes paarden grazen en hun rondjes galopperen.

Fietser Sary Tash
De achtergrond van met sneeuw bedekte bergtoppen is fenomenaal. Foto: Jeroen Kleiberg

De achtergrond van met sneeuw bedekte bergtoppen is fenomenaal. Het uitzicht op de 7.134 meter hoge Peak Lenin, de op één na hoogste top van de Pamir, doet mij na elke bocht weer naar de camera grijpen. Weg zijn de ‘hello, hello’ kinderen van Tadzjikistan. Hier zijn het de ‘bye, bye’ kinderen die massaal naar de weg snellen als ze mij van verre zien naderen.

Er lopen zo veel paarden rond dat ik er honger van krijg

Het is nog twee volle dagen naar Osh. De weg gaat nog even op en neer. Hoog in de koele bergen is het net een camping, zo vol staat het er met de witte yurts en de Mammaloewagens, waarvoor je met een beetje fantasie Pipi Langkous ziet zitten. Er lopen zo veel paarden rond dat ik er honger van krijg. Bruine paarden, zwarte paarden, maar ook heel veel witte paarden. Hoe dichter ik Osh nader, hoe warmer het wordt, hoe meer het op Frankrijk begint te lijken: een brede, zinderende vallei vol goudgeel graan.

Yurt Kyrgyzstan
Hoog in de koele bergen is het net een camping met witte yurts en Mammaloewagens. Foto: Jeroen Kleiberg

Weg zijn de yurts, weg zijn de paarden. In Osh aangekomen is het alsof ik een pizzaoven in rij, zo heet. Door de hitte ruikt het zelfs naar pizza. Ondanks mijn trek in pizza kan ik echter de verleiding niet weerstaan om eerst een paardenbiefstuk te bestellen. Ik heb zo veel paarden gezien: paarden in de wei, paarden achter een wagen, paarden in een wagen, paarden voor een wagen. Nu wil ik wel één op mijn bord zien. En wat smaakt mijn welverdiende pivo goed.

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer