ADVERTENTIE

Klik hier voor de mooiste bergwandelingen en huttentochten in Oostenrijk

 

De top 3 fietsbestemmingen van Wallonië

Door Edwin Hagenouw

Wil je eens wat verder van huis een fietsvakantie houden? Dan kun je naar Wallonië gaan. Het is nét iets specialer dan Vlaanderen, omdat ze er natuurlijk een andere taal spreken. Houd er wel rekening mee dat Wallonië iets meer heuvels heeft dan Nederland, dus dat je soms flink moet klimmen. Gelukkig betekent dit dat je ook regelmatig heuvelafwaarts gaat en dus even kunt relaxen. Wil je weten wat de beste fietsbestemmingen in Wallonië zijn? Hieronder beschrijven we de top 3.

1. De Ardennen

De Ardennen zijn niet voor niets een populaire bestemming voor actieve vakanties. De prachtige beboste gebieden en glooiende heuvels zorgen voor heel wat mooie vakantiekiekjes. Uiteraard kun je er ook heel goed fietsen. Er zijn verschillende fietsroutes te vinden, of je nu een dagje wilt fietsen of een uitgebreide doortocht maakt. Zo kun je langs de Venbahn fietsen, een oude spoorbaan van wel 125 kilometer lang.

fietsen in walloniä
Fietsen in Wallonië. Foto: Sanne Mallant, Mountainreporters.com

Ga je liever mountainbiken? Dit kan bij in de omgeving van het stadje Houffalize. Als je met kinderen op stap bent, kun je naar het attractiepark Plopsa Coo. Wil je lekker cultureel doen? Dan kun je het Bastogne War Museum bezoeken, een museum over de Slag om de Ardennen. Op warme dagen is het fijn om de koelte op te zoeken in de diverse grotten die te vinden zijn in de Ardennen, waarvan de bekendste de grotten van Han zijn.

De Ardennen is een hele leuke plek om te bezoeken met je kinderen. Fietsen is dan natuurlijk hartstikke leuk. Maar fietsen in de Ardennen kan je niet zonder een goede fiets. Een kinderfiets kopen van goede kwaliteit is dus zeer belangrijk.

2. Picardisch Wallonië

Een iets minder, maar zeker niet minder mooi gebied is Picardisch Wallonië. Dit is het gebied tussen Brussel, Rijssel, Bergen en Kortrijk. Een flink gebied dat 23 gemeenten, 2 natuurparken en 3 steden bevat. Er is dus van alles te beleven, zoals het Archeologiemuseum in Tournai, de prachtige Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Bon-Secours, een tal van prachtige kastelen en het leuke, oude stadje Ath, ook wel stad van de reuzen genoemd. Als je met kinderen komt, kun je naar het dierenpark Pairi Daiza. In dit grote park leven dieren van alle continenten, leuk en leerzaam om te ontdekken met de kinderen.

Bierproeven als mooie afsluiting van een dag fietsen. Foto: Matthijs van de Pol, Mountainreporters.com

Is het juist een volwassen uitje? Dan zijn bierproeverijen bij een brouwerij heel leuk om te doen. Zorg wel voor wat ruimte in je fietstas, want je gaat gegarandeerd een paar flesjes mee naar huis willen nemen.

3. Het RAVel-fietsnetwerk

Geen specifieke fietsbestemming, maar wel een goed idee om te ontdekken: het uitgebreide RAVel-fietsnetwerk in Wallonië. We zeggen het er meteen maar bij: dit netwerk is iets avontuurlijker dan het fietsknooppuntennetwerk in Nederland. Je fietst namelijk niet alleen over fietspaden, maar ook over bijvoorbeeld oude jaagpaden en langs oude spoorwegen. Je zult ook bijna geen kip tegenkomen, want in Wallonië zijn ze niet zo gek op fietsen als wij. Als je echter de bordjes goed volgt kom je uiteindelijk gewoon op je bestemming uit.

Je fietst namelijk niet alleen over fietspaden, maar ook over bijvoorbeeld oude jaagpaden en langs oude spoorwegen

Copyright WBT – Denis Erroyaux-Butgenbach

Het fijne van het netwerk is dat je bijna nergens heuvelopwaarts fietst, omdat veel langs rivieren ligt. Zo kunnen ook mensen die niet van klimmen houden gebruik maken van het RAVel-netwerk. Onderweg vind je allerlei dorpjes en stadjes met hotels en restaurants om even uit te rusten.


Lees hier alle verhalen en artikelen over Wallonië


 

Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.