Een van deze drie routes wordt Fietsroute van het Jaar
Drie Europese fietsroutes maken kans op de titel Fietsroute van het Jaar 2023. De Kastelenroute op het Deense eiland Fyn, de EuroVelo 5 in België en de Zweedse Vänerleden zijn door de jury genomineerd. Iedere route heeft haar eigen charme. Zo gaat de EuroVelo 5 dwars door Brussel, maar brengt hij de fietser ook door een rustiger België, over voormalige spoorbanen en jaagpaden.
De Kastelenroute loopt over meerdere Deense eilanden, met heerlijke stranden, verrassende dorpen en bijzondere landhuizen. De Vänerleden – rondom het grootste meer van Zweden – is ideaal voor de meer avontuurlijke fietser.
De werkzaamheden aan nieuwe fietsroutes in Europa liepen in corona-tijd nog wel eens vertraging op. Daarom viel een aantal routes af, die hopelijk volgend jaar kunnen meedingen. Alsnog staan er drie echte juweeltjes op de nominatielijst. De juryleden beoordeelden de routes op criteria zoals bezienswaardigheden, wegdek, bewegwijzering, fietsfaciliteiten, bankjes en obstakels.
De Fietsroute van het Jaar is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, de grootste beurs in Europa voor fietsers en wandelaars. Alleen nieuwe of recent gewijzigde routes komen in aanmerking voor de verkiezing. Op vrijdag 24 februari, tijdens de eerste dag van het event in Jaarbeurs in Utrecht, maakt de jury de winnende route bekend. Het wordt een moeilijke keuze. Hieronder staan de drie genomineerden:
Kastelenroute (Denemarken), 660 km
Het eiland Fyn doet wat aan ‘onze’ Waddeneilanden denken. De fietser wordt getrakteerd op fraaie uitzichten over zee, strandjes, havens, pittoreske plaatsen en imposante landhuizen. In het binnenland kun je boven de akkers roofvogels spotten. De route doet ook kleinere eilanden aan, die heel sfeervol zijn. Op Ærø fiets je bijvoorbeeld door een oude nederzetting met veel creatieve winkeltjes.
Vanaf de boot zijn met een beetje geluk dolfijnen te zien. Het wegdek is geschikt voor de meeste soorten fietsen, maar af en toe zitten er gravelpaden tussen, die langs de mooiste plekken voeren. De route is duidelijk aangegeven met een kasteel op de bordjes.
EuroVelo 5 (België), 407 km
De EuroVelo 5 brengt de fietser van het westen naar het oosten van België, dwars door Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Deels rijd je over voormalige spoorbanen en jaagpaden langs rivieren en kanalen, verder vooral over rustige wegen. Opmerkelijk is dat de route dwars door het centrum van Brussel gaat. De Anspachlaan is tegenwoordig het domein van fietsers en voetgangers.
Erg mooi zijn de delen langs de rivieren Dender en Maas. In de Ardennen moet je klimmen, maar de routemakers zijn erin geslaagd vooral milde hellingen in het parcours op te nemen. Kasseien lijken onvermijdelijk in België. Maar de zwaardere stukken zijn kort en hebben iets authentieks.
Vänerleden (Zweden), 640 km
De Vänerleden loopt rondom het Vänermeer, het grootste meer van Zweden. Je fietst niet vaak naast de oever, maar slingert langs een hoop andere meren. De route gaat door ruige bossen en golvende weilanden, met overal falurode houten huizen. Het wegdek bestaat vaak uit gravel en er zijn klimmetjes. Niet voor iedereen geschikt, maar perfect voor de meer avontuurlijke fietser.
Je komt kilometers lang niemand tegen, alleen een paar herten en roofvogels. In de zomer wordt op bijzondere plekken – van een watermolen tot een oude papierfabriek – koffie met zelfgemaakte taart geserveerd. Aan het meer liggen mooie campings. Niet alleen de natuur en bezienswaardigheden maken het fietsen tot een feestje, ook de Zweden zelf.
Voor meer informatie over de beurs, zie fietsenwandelbeurs.nl.
Hier lees je de artikelen van het Mountainreporters redactieteam. Onze redacteuren hebben een ongekende passie voor natuur, sportieve activiteiten en een hart voor duurzaamheid. Heb je tips voor relevant nieuws, events, bestemmingen of producten of wil je je als fotograaf/reisschrijver bij ons aansluiten? Mail ons op edwin@mountainreporters.com