Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Of je nu een liefhebber bent van uitdagend mountainbiken, van racefietsen tegen de steile wand, of rustig wenst te fietsen met het gezin op een riant fietspad door het dal in een inspirerend landschap. Je treft het allemaal in de Val di Sole (de Vallei van de zon) in de provincie Trentino in het noorden van Italië. Trentino geldt al de best georganiseerde provincie van Italië. In de bergen van Noord-Italië; net onder het voornamelijk Duitstalige Zuid-Tirol.

Ook Trentino was tot 1919 Oostenrijks, maar men sprak Italiaans. Wel heeft de bevolking de Oostenrijkse Gründigkeit overgenomen en dat is nog steeds zo. In Italië zegt men: als het asfalt beter wordt, dan rijdt je de provincie Trentino binnen. Wintersport is al vanouds het visitekaartje van de provincie, maar in de zomermaanden wordt  fietsen steeds een meer trekker om naar Trentino af te reizen.

Een prachtig fietsgebied is de Val di Sole net ten noorden van de provinciehoofdstad Trento. De vallei strekt zich uit tot de Passo de Tonnale tot de Rivier de Adige, die van noord naar zuid richting de Po stroomt. Dit is de streek van de bici (de fiets). De fietsvoorzieningen is goed ontwikkeld. Er zijn prachtige goed bewegwijzerde routes en pistes uitgezet.

Het lager gelegen deel van het dal staat vol met wijngaarden voor voortreffelijke wijnen. De appeltjes doen het ook goed in de hoger gelegen delen.  Aan lekker eten is geen gebrek. Dit is bella Italia ten top: fietsen en genieten. De Val di Sole ligt op ruim 1000 kilometer van Utrecht. Er is ruime keuze aan overnachtingsmogelijken: camping, agrotoerisme en hotels in alle comfortklassen. 

Pista Ciclabile Val di Sole

Deze modelfietsroute door het dal is voor het hele gezin. Je kruist regelmatig het wildspattende water van de rivier de Noce en passeert snoezige dorpjes. Hoog boven het dal steken kerkjes van gehuchten langs de bergwand. Overal zijn stopplaatsen met terrassen en speciale fietscafés. Langs de route staan comfortabele ruststoelen. Onderweg kom je ook nog wel eens een local tegen voor een praatje.

Tal van informatieborden wijzen je weg naar mooie plaatsen.  Voor pech onderweg zijn hulpplaatsen ingericht. Je plaats jouw fiets op een standaard en er is gereedschap om jouw probleem te verhelpen.  De route is 35 kilometer lang en loopt langs de rivier van de wintersportplaats Cogolo op 1185 meter naar Mostizzola op 558 meter.

Zie er tegenop om deze tocht omgekeerd te doen naar het hoogste punt van de route, dan is een e-bike een goede oplossing. Je kunt ook gebruikmaken van het treintje op het smalspoor het hoogste station is Mezzana op 947 meter. De moderne treinen rijden regelmatig. Fietsen kunnen mee in de trein. Tijdens het hoogseizoen rijden speciale fietsbussen. 

Wijnfietsroute Giro del Vino 50

Fietsen en wijn drinken lijkt  geen goede combinatie. Wijn stijgt naar je hoofd en zakt in je benen. Na afloop van het fietsen smaakt een voortreffelijk wijntje uitstekend. Fietsen door de wijngaarden tussen de bergen heeft een speciale charme. Bij de plaats waar de rivieren Noce en Adige samenvloeien is een wijnfietsroute met de prachtige naam Giro del Vino 50. 

Deze route brengt je over fietspaden, weinig gebruikte zijwegen en landweggetjes. Je passeert authentieke dorpjes, verfrissende waterlopen, uitgestrekte wijngaarden en bossen. Je kunt een bezoek brengen aan diverse wijnhuizen die niet direct aan de hoofdweg liggen. Een deel van de route is vlak, maar er zit een klim in met een hoogteverschil van 400 . Vanaf deze hoogte krijg je een fraai beeld over de wijnranken in het dal van de Adige.

Laten we zeggen dat deze route afgestemd is op de wat gevorderde fietser. Het wegdek is op de meeste plaatsen redelijk, maar sommige stukje gaan over ruwe gravelpaden met gemene losse stenen. Toch een beetje uitdaging.  Ook deze route is goed bewegwijzerd. Panelen geven toeristische informatie. 

Op een wijnroute hoort een bezoek aan een wijnhuis: Klinger Winery in het dorpje Pressano is een oud familiebedrijf. Vol trots laat Umberto honderd jaar oude ranken in zijn wijngaard zien.  Aan het einde van een fietstocht smaken een Chardonnay en een Gewürztraminer uitstekend. 

Een deel van deze route ligt aan Ciclopista del Sole. Dit moet een langeafstandsfietsroute worden van de Oostenrijkse grens naar het zuidelijkste puntje van Italië. Het deel langs de Adige is al klaar en is ook ingericht als een modelfietsroute. In de schaduw van de appelbomen rusten tientallen fietsers uit op het terras van de Bicigrill Faedo: een ontmoetingsplaats voor fietsers. Een spaghetti Carbonara is een uitsteken middel om verzuring van de spieren te voorkomen. De Giro del Vino 50 is 55 kilometer lang.

Passo del Tonale 

Voor de liefhebbers van op de racefiets tegen de steile wand is de Passo del Tonale op een hoogte van 1884 meter. Deze pas scheidt Trentino met Lombardije. De Passo del Tonale heeft een beladen verleden. Tot 1919 vormde deze pas de grens tussen Oostenrijk en Italië. Tijdens de Eerste Wereldoorlog heb ben beide landen hier zwaar gevochten. Een bombastisch monument herinnert aan deze tijd vol geweld.

Vanaf Pellizzano in de Val di Sole is het vijftien kilometer klimmen naar de pas. Je gaat ongeveer negenhonderd meter omhoog. De helling is constant en varieert van 6% tot 8%. Door dit vrij constante percentage kun je gemakkelijk een juist klimtempo vinden. Geniet onderweg volop van het uitzicht. De klim is op zijn mooist voor het begin van de zomer als er op de bergen nog volop sneeuw ligt.

Je kijkt uit op de Presanella: met 3558 meter de hoogste bergtop van Trentino. Het wegdek is prima: ook geschikt voor een zoevende afdaling. Door de week is er weinig verkeer. Je fietst door de eenzaamheid en grillige natuur. Op de pas is het ineens gedaan met de rust, want daar is een bonte verzameling van hotels, pizzeria’s en souvenirwinkels. In de winter is de Passo del Tonale een populair wintersportgebied.

In de zomermaanden overnachten hier veel bergwandelaars. De pas is het gehele jaar open. Na sneeuwval wordt de sneeuw zo snel mogelijk geruimd. Tip: doe deze pas vooral door de week en niet in het weekend. Vooral op zondag is de weg erg in trek onder groepen motorrijders. 

Bikepark Val di Sole

Je hoeft in Val di Sole de mountainbikepistes niet op te zoeken. Ze komen vanzelf wel op je af. Onder professionals is het Bikepark Val di Sole een begrip. In 2021 vonden hier de wereldkampioenschappen plaats. Ieder jaar zijn hier wedstrijden voor de wereldbeker. De wedstrijden zijn op het Black Snake Parcours, maar ook de andere trails mogen er zijn. Met de lift ga je naar boven.

Op de Trail Almazzago daal in 9,4 kilometer maar liefst 1382 meter naar beneden. Ben je dol op rotsen, wortels en andere obstakels, dan is de Trail Folgarida de ultieme uitdaging voor jou. Het mountainbike park is open van begin juni tot eind september. Tijdens grote wedstrijden kun je hier zelf niet mountainbiken, maar alleen genieten van het spektakelwerk van de grote kanonnen.

Er zijn elders in de vallei zat mogelijkheden tegen de steile wanden of op veldwegen door het gras. Vanaf de Passo del Tonale zijn pistes om op grote hoogte op een mountainbike te crossen. Bij het Bikepark zijn fietsen te huur: ook elektrische mountainbikes. 

Handige links

Fietspad Val di Sole: visitvaldisole.it/en/cycle-path

Fietsroute Giro del Vino 50: girodelvino50.it/ 

Wijnhuis Kinger: pianarotaliana.it/en/wine-and-grappa/wineries/klinger 

Bicigrill Faedo: facebook.com/BicigrillFaedo/ 

Bikepark: centrobikevaldisole.com/it/bikeparkvaldisoletrentino ps://www.visitvaldisole.it/en/val-di-sole-bike-park

Toeristische dienst Val di Sole: visitvaldisole.it

Toeristische informatie Trentino: visittrentino.info/nl

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer