Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Flip Filz Fietst | Verdwalingen

Een verhaal van Flip Filz

Toen mijn vrouw terugkwam van de Hema met een fietstas zag ik de bui al hangen. Het moest er nu toch echt van komen. Bij een fietsenmakerij in Amsterdam-Noord had ze een customized fiets besteld, met zeven versnellingen, en de Biesbosch lonkte. Waarmee de Biesbosch lonkte wist ik niet precies, en de uitleg daarover – kom nou maar, je hoeft niet alles te begrijpen – maakte me niet veel wijzer. Mijn eigen fiets was een barrel. Ooit genakt vlak voor de neus van de wrakkenopruimingsdienst omdat het een oer-Hollandse Gazelle was.

Eigen volk eerst

Ik ben altijd gevoelig voor support your locals, hoewel ik soms denk dat het een ecologisch vermomd eigen-volk-eerst is. Maar mijn Gazelle fietste als een koe, en met het vooruitzicht van de vele kilometers moest ik toch mijn voorbereidingen treffen.
Ik verving de ketting, die zo roestig was dat hij in elke stand knarsend bleef staan, en terwijl ik zo bezig was schoot me te binnen dat ik nog wat dekzeil had liggen, waarmee ikzelf prima mijn eigen tassen kon fabriceren. Support your locals…

Enkele uren later was ook de tas klaar, en door de oplosmiddelen in de pvc-lijm was het hele 8-uurjournaal nog ongerijmder dan gewoonlijk. Om de Monty Python-achtige hoofden van de politici vlogen rubberen vogeltjes die leugens leugens twitterden. Gelukkig kwam ik weer bij zinnen tijdens het weerbericht, Nederland ging z’n eerste hittegolf tegemoet. De reis kon beginnen.

Langs de Amstel

We fietsten de eerste kilometers langs de Amstel, mijn vrouw genoot van haar versnellingen. Uren later bereikte de zon haar dieptepunt. Ik kon door het helle licht google-maps niet meer ontwaren op mijn snel leeglopende telefoon en het prachtige Hollandse landschap, dat trilde in de hitte, leek eindeloos.

Een enkele keer passeerden we zwemplekken waar spelende kinderen uitgelaten de riviertjes indoken, maar ik was mijn zwembroek vergeten, en zelfs met zwembroek ervaar ik veel schaamte in de openbare ruimte. Welke filosoof vroeg zich ook alweer af waarom hij zich schaamde als hij, uit de douche komend, oog in oog stond met z’n kat?

Tussenstops en verdwalingen

Mijn vrouw had gelukkig zo weinig speeksel dat de conversatie beperkt bleef tot het minimum. Het geheim van onze overnachtingslocatie bleef veilig opgesloten achter haar gebarsten lippen, totdat er na talloze tussenstops en verdwalingen een schitterende kasteel opdoemde, met vreemde gegalvaniseerde constructies op de torens en een labyrint tussen ons en de ingang, waar wij onze hand niet voor omdraaiden omdat het slechts kniehoog was.

De oude watertoren van Dordrecht: Villa Augustus. Mijn vrouw was zo opgetogen over de juistheid van haar overnachtingskeuze dat ze de brandtrap naar de zesde verdieping nam, ik kon met de bagage nog net naar de lift strompelen. Na een frisse douche zouden we ons vast weer andere mensen voelen. Herboren, als zoiets bestaat.


Lees meer over fietsen op De Fietspagina


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer