Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Nominatie Fietsroute van 2020: La Dolce Via in de Ardèche

Een artikel van Bert Sitters | Jury-voorzitter Fietsroute van het jaar

Er zijn vier fietsroutes genomineerd voor de prestigieuze trofee Fietsroute van het jaar 2020. De winnaar van deze trofee zal bekend worden gemaakt op de Fiets en Wandelbeurs 2020. Deze vindt plaats van 28 februari t/m 1 maart 2020.

Deze keer geef ik een beschrijving van de nominatie voor een bijzondere route in de Ardèche in Frankrijk: La Dolce Via.

La Dolce Via is een knipoog naar La Dolce Vita  (het zoete leven): de meermalen bekroonde film van Federico Fellini uit 1960, met niemand minder dan Marcello Mastroianni in hoofdrol. De auteur maakte kennis met het ‘zoete leven’ van de high society in Rome. Hier in de Ardèche treffen we geen Sint-Pieter, Colosseum of Trevi fontein.

La Dolce Via. Foto: Stefan Maas

Het decor van het zoete leven hier bestaat uit prachtige uitzichten, beboste heuvels, snel stromend water en minuscule dorpjes tegen de wanden aangeplakt. Heerlijke geuren en de sfeer van Zuid-Frankrijk maken het zoete compleet.

Uit het verre verleden

Op het stationnetje van  het wijnstadje Tournon-sur-Rhône staat ons treintje al te puffen. Mannen in uniformen uit het verre verleden tillen onze fietsen in het bagagerijtuig. Indringend doet de stoomfluit zijn werk. Hakkepuf, hakkepuf gaat het hortend en stotend voorwaarts. De snelheid komt nauwelijks boven die van een fiets uit , maar we gaan wel naar boven.

Dit is echt boemelen, maar sneller moet het niet, want we komen ogen te kort in een ruig, scherp afgetekend landschap, zowat het tegenovergestelde van het vlakke Nederland. De conducteur legt uit dat het smalspoor is aangelegd voor mijnactiviteiten en de teloorgegane  zijde-industrie. In 1968 reed de laatste reguliere trein.

Het zoete leven proeven

Het zoete leven proeven we tijdens een mediterrane salade op het terras van de Place de la République. Vooruit, één wijntje kan wel voor het fietsen langs de gevaarlijke ravijnen.
De eerste twaalf kilometer gaan omhoog, maar de profs in het peloton van de Tour de France vinden die maximaal twee procent een lachertje.

Even genieten van het uitzicht langs de route. Foto: Stefan Maas

Het valt ons op hoe goed de route is verzorgd. Overal staan bordjes en panelen met informatie. Aan bankjes om even plaats te nemen op een mooi uitzichtpunt geen gebrek. We treffen zelfs kluizen om onderweg veilig onze bepakte fietsen te stallen, als we even een wandelingetje willen maken.

Regelmatig is er een kraan met koel helder water. Op diverse plaats lonkt ook het water van de rivier voor een frisse duik. Lange viaducten brengen ons over diep gelegen dalen van zijstroompjes. Totaal kent de route 34 viaducten en tunnels.

Fietsen door tunnels. Foto: Stefan Maas

De meeste tunnels zijn kort, maar vanuit het niets staan we voor het donkere oog van de ruim duizend meter lange tunnel Les Nonières. Altijd geheimzinnig zo’n donkere buis, maar gelukkig floept het licht op tijd aan.  Onze ogen moeten op de uitgang weer wennen aan het felle zonlicht.

La Dolce Via. Foto: Stefan Maas

Vanaf dit punt is het alleen maar afdalen naar de Rhône op 75 kilometer, tenzij je kiest voor de variant naar Saint-Agrève.

Het zoete leven op de fiets

We fietsen op een soort langgerekt balkon hoog boven het bruisende water.  Dit is het ware zoete leven op de fiets. Vanaf Le Cheylard komen we wat meer in de bewoonde wereld, maar de dorpen liggen voornamelijk aan de overkant van het water. Voor een kopje koffie of een lunch moeten we dus even naar de overzijde van de Eyrieux, die zich steeds meer ontwikkelt tot een volwassen rivier.  Rank overbrugt de oude Pont-de-Chervil de wilde stroom.

Het zoete leven op de fiets. Foto: Stefan Maas

Enkele oude fabrieken verheffen zich direct naast de rivier. De industrie ontwikkelde zich met name langs de Eyrieux. Ooit stonden hier ook watermolens voor de productie van zijde. Maar de zijderups heeft uiteindelijk het veld moeten ruimen voor de concurrentie uit Azië en ook de bloeiperiode van de oude, mechanische industrie is al lang voorbij. De Eyrieux is nu toch vooral een grillige maar ook prettige metgezel tijdens een tocht over La Dolce Via tot de monding in de Rhône bij La Voulte-sur-Rhône.

Michelin reikt sterren uit aan restaurants, maar hoeveel sterren zou meneer Michelin aan deze smaakvolle fietsroute hebben gegeven: vier of vijf?

Het laatste stuk gaat weer over de ViaRhôna naar Tournon-sur-Rhône. Onze wielen bonken over de planken van de oude hangbrug over de Rhône. Het terras aan de rivier is een ideale plek om te terug te blikken. De vraag komt bij ons op. Michelin reikt sterren uit aan restaurants, maar hoeveel sterren zou meneer Michelin aan deze smaakvolle fietsroute hebben gegeven: vier of vijf?

De Dolce Via is in totaal 120 km. Daar komen de 40 km langs de Rhône nog bij. Combinatie met andere routes is mogelijk.

Nuttige informatie over La Dolce Via

  • De afstand van Utrecht naar Tournon-sur-Rhône is ongeveer 1000 km.
  • De snelste mogelijkheid is met de Thalys en TGV naar Valence.
  • Carbone Zéro naast het station Valence Ville verhuurt prima fietsen: ook e-bikes.
    www.carbone-zero.fr
  • Stoomtrein Saint-Jean-de-Muzols (bij Tournon-sur-Rhône) naar Lamastre. Fietsen kunnen mee. Wel vooraf reserveren: www.trainardeche.fr
  • Alles over de route: ook hotels en campings: en.ardeche-guide.com/dolce

Meer verhalen en artikelen lees je op onze FIETSPAGINA


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer