Reisverslag: Fietsen door de pure natuur van SalzburgerLand

Door Edwin Hagenouw

Dit is het jaar dat in het teken staat van een minuscuul virus dat de hele wereld lam legt. Afgesloten grenzen, afgelaste festivals en natuurlijk heel veel gecancelde reizen voor onze reporters. Ook mijn persoonlijke reisagenda stond bomvol reizen naar Europa, Midden-Amerika en Afrika. Jammer dat deze van de kalender vielen, maar dat is allemaal van onderschikt belang. Gezondheid gaat natuurlijk voor alles.

En daarnaast is het natuurlijk voor de hele reisbranche, en dus ook voor mijn bedrijf Reisschrijvers Media, belangrijk dat we langzaam maar zeker uit het dal komen. Het was dan ook een belangrijk en bijna emotioneel moment toen de grenzen voorzichtig open gingen en we weer konden gaan reizen.

Het was dan ook een belangrijk en bijna emotioneel moment toen de grenzen voorzichtig open gingen en we weer konden gaan reizen

Lees hieronder deel 1 van een reisverhaal over een bijzondere week van een vader en bijna volwassen zoon. Waarin we opnieuw kennis maakten met de enorme gastvrijheid van de Oostenrijkers, ons lieten verrassen door kletterende watervallen, ruige kloven en uitbundige vergezichten. Maar vooral genoten we van onze fietstochten door de bergen, bossen en valleien.

De start in Salzburg

Na mijn eerste reis naar Corsica eind juni (reisverslag) stond medio juli een fietsreis in SalzburgerLand op het programma. Samen met mijn zoon Tobias (20) reden we met onze Volvo naar Oostenrijk en startten we 19 juli ons avontuur in de stad Salzburg. Dankzij corona was de stad zo goed als leeg. Voor ons als natuurliefhebbers, die het liefst drukte vermijden, is dat helemaal ideaal natuurlijk.

Deze vrolijke stad, vol cultuur en sfeer, heeft een lange en luisterrijke historie. Je vindt hier felgekleurde huizen schouder aan schouder met kathedralen, parken, pleinen en gezellige barretjes. In normale tijden worden Salzburg en omgeving overspoeld door toeristen uit Azië en Noord-Amerika, die in een paar uur de sfeer van Mozart en The Sound of Music willen opsnuiven.

Die eerste avond in SalzburgerLand maakten we een mooie wandeling door de stad in sloten we de dag af met Oostenrijkse specialiteiten op een gezellig terras.

De stad uit op onze e-bikes

Deze week stond in het teken van de verkenning natuur en cultuur in SalzburgerLand. Als vervoermiddelen maakten we gebruik van e-bikes en de trein. Een mooie focus op duurzaam reizen dus. Daar houden we van! Vlak buiten de stad Salzburg liggen veel bijzondere bouwwerken, kastelen, paleizen en kerken. Veel gebouwen zijn geel geschilderd.

De kleur die het dichtst in de buurt komt van goud. Dit zijn historisch gezien koninklijke en goddelijke bouwwerken. Zo ook Hellbrunn Palace. Een voormalig buitenverblijf van een bijzondere aartsbisschop die zijn uitbundige woning omringende door een enorm park vol grappige fonteinen, de zogenaamde Trick Water Fountains.

Dit is de eerste attractie die we deze week bezoeken met onze SalzburgerLand Card. Met deze kaart heb je gratis toegang of een forse korting bij 190 attracties en bezienswaardigheden.

Een leuk uitstapje, vooral met kinderen. Na een half uurtje hadden wij het wel gezien en hadden we enorme behoefte aan natuur! We stappen op onze fietsen en reden in de richting van de Watervallen van Golling. Deze liggen op drie kilometer van het centrum van het dorpje met dezelfde naam.

De watervallen van Golling. Foto: Edwin Hagenouw

Vele bekende schilders gebruikten deze watervallen en de omliggende natuur als inspiratie voor hun kunstwerken. En dat begrijpen we. Wat is het hier mooi. Het pad is van begin mei tot eind oktober begaanbaar. Zoals je ziet hebben we een lekker vol programma en rond 13.00 uur hadden we dan ook best wel zin in een stevige lunch bij restaurant Abfalter in Golling.

Fort Hohenwerfen

Die middag brachten we een bezoek aan Fort Hohenwerfen, een van de mooiste kastelen van Oostenrijk. Gelegen op een rotspunt torent het enorme bouwwerk boven de omgeving uit. Je hebt hier de meest spectaculaire uitzichten.

Vanaf de parkeerplaats loop je via een eenvoudig pad door het bos omhoog. De toegang van het slot is gratis met de SalzburgerLand Card. Wil je met het treintje omhoog, dan betaal je daarvoor een paar euro. Het is mogelijk om het slot te verkennen met een gids, maar je kunt ook zelf rond kijken. Dat laatste had onze voorkeur.

Fort Hohenwerf. Foto: Edwin Hagenouw

Wel genoten we aan het eind van ons bezoek aan Hohenwerf van een roofvogelshow. Met veel respect voor de dieren wordt je in een klein kwartier veel verteld over de vogels en hun leefomgeving.

De Liechtensteinklamm

De dag sloten we af met een bezoek aan een van de beroemdste natuurlijke kloven van Europa. De afmetingen van de Liechtensteinklamm zijn enorm en de rotswanden hebben een hoogte tot driehonderd meter. Dit geweldige natuurverschijnsel ligt vlakbij Sankt Johann im Pongau.

In het voorjaar van 2017 is een deel van de kloof ingestort en als gevolg daarvan jarenlang afgesloten geweest voor het publiek. Het herstel van de wandelpaden heeft drie jaar in beslag genomen. Op 11 juni 2020, vlak voordat wij er waren, opende de Liechtensteinklamm opnieuw haar poorten.

Wenteltrap in de Liechtensteinklamm. Foto: Edwin Hagenouw

Met name de splinternieuwe metalen wenteltrap is een lust voor het oog en past naadloos in de omgeving. Ben je in de omgeving dan is het zeker een aanrader om een bezoek te brengen aan deze kloof, de diepste en langste van de Alpen.

Wij arriveerden met onze gidsen een paar minuten voor zes in de avond. Vlak voordat de poorten sluiten. Daarna hadden we nog een uur om de ‘Klamm’ in alle rust te bekijken. Wil je echter de kloof op z’n mooist zien, dan moet je rond het middaguur gaan, als de zon de rotsspleten verlicht.

De eerste vierentwintig uur in SalzburgerLand zitten erop. We fietsen naar onze accommodatie voor die nacht, Hotel Brückenwirt in Sankt Johann im Pongau, en genieten na met een koel glas bier op het terras. Ondertussen checken we het programma voor de aankomende week. Hieronder zie je de grafische weergave van onze route.

SalzburgerLand e-bike challenge. Copyrights: Tobias Hagenouw

Nog veel fiets- en treinkilometers voor de boeg. En veel bijzondere en spectaculaire ervaringen in de prachtige Oostenrijkse natuur. De volgende dag pakken we de trein naar Gastein. Binnenkort lees je meer op Mountainreporters.


Lees hier meer over reizen naar SalzburgerLand en de SalzburgerLand Card 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.