klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Reisverslag Noorwegen: Fietsen en wildkamperen op de Lofoten

Door Daan Remijnse | eigenaar van Abel reizen

Met nieuwe outdoorkleding, tentjes, een muts en handschoenen in de backpacks vertrekken we naar de Lofoten voor een zevendaagse fietstocht. Een half jaar daarvoor reageerden een bevriende timmerman en bankier positief op mijn open uitnodiging op social media om mee te gaan. Ze hadden wel zin in wat avontuur en ‘iets anders’.

Eenmaal aangekomen in Noorwegen zien we onderweg vanaf de ferry honderden bergtoppen in de verte opdoemen. Vooraan op het dek vol in de wind zien we het zigzaggende karakter van de archipel op ons afkomen. Het bleek het begin van een kennismaking met het veelzijdige karakter van de eilanden.

De Lofoten
Ferry van Bodø – Svolvær

Aankomst in Svolvær

De boot gaat langs een paar havens en meert laat in de avond aan in Svolvær. De hoofdstad met nog geen 5.000 inwoners oogt modern.We kijken om ons heen en het valt op dat de kleuren en vormen van de bebouwing in harmonie zijn met de omgeving. De arctische lucht voelt fris aan in het gezicht en de langzaam ondergaande zon kleurt de bergtoppen rood. De tentjes blijven in de tas en we overnachten in een rorbuer. Een traditionele vissershut dat op houten palen staat en voor toeristen is gemoderniseerd. Overal waar we komen merken we de rijke historie van de visserij.

Fietsen op de E-10

Met de fietsen volgen we de drukke E10. De autoweg is goed geasfalteerd en verbindt de eilanden met elkaar door middel van moderne tunnels en bruggen om na 128 km te eindigen in de plaats Ö. We houden onze lampjes aan en dragen reflecterende vesten om goed zichtbaar te zijn. De zon breekt door en al gauw is het rond de twintig graden. Waar de automobilisten en campers in een colonne van uitzichtpunt naar uitzichtpunt gaan genieten wij al fietsend van het buiten zijn. Het trage tempo op de fiets geeft ons de gelegenheid om de omgeving in ons op te nemen. Ontspannen passeren we fjorden en wilde bergkammen en laten we ons verrassen door moeder natuur. Ik zie voortdurend een glimlach verschijnen bij mijn reisgenoten.

De Lofoten
Ramon op de E-10

Wildkamperen op de Lofoten

Campings met eenvoudige faciliteiten met gezamenlijke keuken worden afgewisseld met wildkampeerplekken. Het contact met de locals verloopt gemakkelijk en we luisteren in het café aandachtig naar verhalen over het zware leven als visser. Trots worden foto’s van bloedige walvissen getoond die gevangen zijn. Ik word er niet vrolijk van maar probeer niet te oordelen. Later leidt een wildkampeertip van een groepje Noren ons naar Utakleiv. Ingesloten door de bergen gaat het groene tapijt van gras over in goudgele kleuren van het strand.

Die nacht genieten we van een prachtige zonsondergang diep in de nacht. Nieuwsgierige schapen maken ons in de ochtend wakker. Het is dit soort momenten dat ik het natuurgevoel echt kan waarderen, hier kan geen hotel tegenop.


Heb jij ook interesse in wildkamperen? Lees dan dit artikel vol nuttige informatie!


De Lofoten
Kamperen op het strand van Utakleiv

Visserij op de eilanden

De wateren rondom de eilanden zijn bijzonder visrijk, bestaande uit kabeljauw, makreel en haring. Tijdens de wintermaanden verlaat de kabeljauw de ijskoude Barentszee om kuit te schieten rondom de warmere Lofoten. De jaarlijkse migratie van deze vissen zorgt al eeuwenlang voor een goed inkomen bij de eilandbewoners. Op jaarbasis wordt er wel 50.000 ton aan kabeljauw gevangen. De vis wordt aan stokken geregen en gedroogd in de zilte lucht. Uiteindelijk belandt de gedroogde vis ergens in Zuid Europa als specialiteit.

Wildlife spotten

De reis is intens en we ervaren een aaneenschakeling van momenten van geluk. Toevalligerwijs komen we in gesprek met een Nederlandse student die onderzoek doet naar het leven van walvissen. En zo belanden we ergens in de buurt van Reine op een paar grote keien aan het water. Genietend van de warmte van de zon turen we voor ons uit en blikken terug op ons avontuur. Op dat moment beseffen we niet dat een groepje orka’s onder de oppervlakte onze richting op zwemt. Wanneer we de enorme beesten op honderd meter afstand spotten zijn we klaarwakker. Ik voel mij meer dan ooit gefocust en wil geen beweging missen. Happend naar lucht komen ze boven het water uit. Ze zwemmen spelenderwijs voorbij en lijken geen haast te hebben.

De Lofoten
Orka spotten bij Reine

De Lofoten laten een verpletterende indruk achter van ongerepte natuur, verrassend mooie stranden en sympathieke inwoners. Het fietsen is voor jong en oud prima te doen. Wanneer je langere afstanden wilt afleggen of het fietsen wilt combineren met andere activiteiten is het te overwegen een e-bike te huren.

Details van deze fietsreis

Start en eind: Bodø, Noorwegen
Afstand: 150 km
Hoogtemeters: paar honderd (max 1.000)
Aantal fietsdagen: 4

Bijzonderheden: Midzomernacht 27 mei t/m 17 juli, migratie kabeljauw januari t/m maart, orka’s, zee-arenden, afgelegen stranden.


Lees hier alle verhalen en artikelen over actieve vakanties in Noorwegen


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Canary Hiking

Eilandavontuur te voet: verken La Gomera en El Hierro

Canary Hiking nodigt je uit om de verborgen juweeltjes van de Canarische Eilanden te ontdekken tijdens onze onvergetelijke trektocht door La Gomera en El Hierro. Maak je klaar om te wandelen, met onze deskundige gidsen, door ongerepte bossen, langs adembenemende kliffen en historisch charmante dorpjes. Lees meer