Tour de France naar Denemarken in 2021

Door Edwin Hagenouw

De Tour de France 2021 start in Denemarken! Om precies te zijn op 2 juli in Kopenhagen. De eerste meters op de pedalen van de Ronde van Frankrijk vinden plaats op een parcours door de koninklijke hoofdstad. Daarna volgen er nog twee etappes over de eilanden Sjælland, waar ook Kopenhagen ligt, en Fyn en het vaste deel Zuid-Jutland.

Denemarken lijkt in eerste instantie niet uitdagend voor de ploegen van de Tour de France om aan hun trekken komen: Denemarken staat nu eenmaal niet bekend om haar berglandschap. Toch zullen de beste renners van de wereld zes klimmetjes tegenkomen tijdens etappe twee en drie. Maar we beginnen in Kopenhagen, met een ‘contre le montre’.

Full speed door Kopenhagen

Dertien kilometer door de straten van Kopenhagen. Overigens twee keer verkozen tot ’s werelds beste fietsstad. Het parcours kent geen scherpe bochten; de renners zullen full speed kunnen racen, op jacht naar de gele trui. Ook de toeschouwer thuis kan zich verheugen op mooie beelden. De route leidt onder meer langs Kastellet, een vestingwerk met vijf bastions, langs De Kleine Zeemeermin en Amalienborg: de residentie van de Deense koningin. De finish is vlak bij Tivoli, het prachtig groene pretpark en een van de oudste attractieparken ter wereld, midden in de stad.

De Grote Beltbrug

De wind zal zeker een rol spelen als de renners over de 1,6 kilometer lange Grote Beltbrug fietsen. De brug maakt deel uit van de laatste twintig kilometer van de tweede etappe, die van Roskilde naar Nyborg gaat. Dit parcours bevat drie ‘bergsprints’ en een puntensprint in Kalundborg. Misschien splitst het peloton zich wel op, net voor de finish in Nyborg op het eiland Fyn, en is de overwinning van deze etappe voor een ontsnapte sprinter weggelegd.

Met gepaste trots laten wij de wereld zien dat ook Denemarken beschikt over heuvelachtig terrein. Etappe drie gaat van Vejle in 182 kilometer in zuidelijke richting van het schiereiland Jutland naar Sønderborg. Hier zouden de renners geen last moeten hebben van de wind en koersen ze af op een massasprint.

Fietscultuur

Het mag best bijzonder heten dat de Grand Départ een land doorkruist. Gebruikelijk krijgt eerder een stad of regio deze eer. De combinatie van prachtige bezienswaardigheden, het parcours over kleine en grotere wegen, laten zien dat Denemarken, een land met een fietscultuur, een unieke bestemming is. Ook voor de Tour de France.

Tour de France in Denemarken

Lees alles over fietsen op de FIETSPAGINA


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.