Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Karinthië is geliefd onder Nederlanders. Vooral de bekende meren in het zuiden van de Oostenrijkse deelstaat oefenen grote aantrekkingkracht uit. De campings daar kunnen in de zomermaanden flink gevuld zijn. Rustiger en meer ongerept is het in Mittelkärnten ten noorden van Klagenfurt.
Een uitgebreid net van fietsroutes voert langs kristalheldere meren, authentieke stadjes, imposante kloosters en wijn die de tong streelt. Veel dankzij de bisschoppen van Gurk.

We verlaten Klagenfurt over de Glanradweg. Het dal van de Glan is breed. Een prettig stukje om in te fietsen, maar boven het dal roept de burcht Taggenbrunn ons naar boven. Het is dan even stevig op de pedalen. We hoeven niet helemaal naar de top, want de route voert ons achter de het slot langs. Er volgt een prachtige afdaling naar de Längsee. Het is nog vroeg, maar het strandbad lonkt. Na een duik in het kraakheldere water is het genieten van biodynamische wijn van Winzer Georgium.

Pisweg op het hoogste punt

Het dal van de Wimitzbach wordt steeds nauwer en de bergkammen lijken hoger. Hier moeten we echter omhoog. Dit is Oostenrijk. Klimmen hoort erbij. Gelukkig kunnen we onderweg even bijkomen aan een picknicktafel op een uitzichtpunt. Dit hebben we allemaal gedaan! Na een paar haarspeldbochten komt op het hoogste punt het nietige dorp in beeld met de opmerkelijke naam Pisweg. 

Het vlekje op de kaart heeft wel een kerk, twee kroegen, een voetbalveld en zelfs een vrijwillige brandweer. Het is deze zondag net dorpsfeest in een tent met blaasmuziek en grote pullen bier. 

Machtige torens

In de afdaling valt de kolossale steenklomp van de Dom van Gurk in het oog. Net zo indrukwekkend is het uitgestrekte klooster. Een deel van het klooster is nu hotel. 
De Romaanse Dom stamt uit de 12e eeuw. De fresco’s in de kerk zijn oogverblindend. De absolute blikvanger is echter het pontificale hoofdaltaar uit de 17e eeuw.
Het zou zo een kathedraal van een grote stad kunnen zijn, maar de stad Gurk heeft niet meer omvang dan een dorp.

De bisschop was echter machtig en heerste over de wijde omgeving. Aan religieuze bouwwerken is hier geen gebrek. Ook op hoge punten pronken machtige torens en ook burchten, zoals het kasteel van Strassburg. Dit slot was ooit het paleis van de bisschoppen van Gurk. 

Hop en mout, Gods bewaring.

Fietsers uit de regio stoppen massaal bij de streekbrouwerij Hirt. Al sinds 1270 wordt hier bier gebouwen. Achter de venters blinken de koperen ketels. Het lijkt een vaste prik. In de brouwerijwinkel gaan de bierpakketten en de brouwerijsouvenirs rap over de toonbaak. Hebben veel Oostenrijkse fietsers daarom een mand achterop hun tweewieler? Een Hirter strandstoel lijkt ons wel wat, maar hoe nemen we deze meer op de fiets?

De lunch in een van de diverse ruimtes van het brouwerijrestaurant is steevast volgeboekt. Een biersommelier beveelt bij iedere gerecht een passend biertype aan. 
Ondanks pogingen van diverse biergiganten is Hirt nog altijd een zelfstandige brouwerij die trots is op haar assortiment. Boven de toegangspoort prijkt de spreuk “Hop en mout, Gods bewaring.”

Erbebnis Burgbau bij Friesach

Bij diverse middeleeuwse burchten en religieuze gebouwen op onmogelijke plaatsen in de hoogte vragen wij ons af: hoe heeft men destijds toen met de beperkte technieken en hulpmiddelen deze kolossale bouwwerken kunnen realiseren?

Met het historisch experiment Erlebnis Burgbau bij Friesach tracht men antwoord te geven op deze vraag door een burcht te bouwen met alleen maar de hulpmiddelen uit de tijd van de middeleeuwen. Oude ambachten confronteren ons. Stenen worden met de hand gehouwen. Materialen worden aan touwen via houten stellages naar boven getakeld. 

De geur van brandend eelt priemt in onze reukorganen, als de hoefsmid de edele viervoeters voorziet van nieuwe hoefijzers. Een deel van de oude stadsmuren van Friesach staat nog fier overeind. Overal in het oude stadje valt onze blik op de kerktoren van de ruïne Petersburg. Vooral het riante terras van Craigher op de Markt biedt een prima blik. De eigen gemaakte chocolade smaakt uitstekend. Friesach ligt bijna op de grens van de deelstaat Stiermarken. Dus is hier ons keerpunt langs de andere kant van de Längsee.

Aardgodin

Alweer op een heuvel ligt boven de Längsee het klooster van Sankt Georgen met een traditie van meer dan 1000 jaar. Het klooster is nog steeds eigendom van het bisdom, maar het complex heeft voor een groot deel andere functies gekregen als hotel, congrescentrum en restaurant. In de lange kloostergangen wanen wij ons in de tijden van weleer met zingende kloosterlingen, die in hun habijten langzaam voortschreden. 

Deze keer gaan wij wel helemaal naar boven naar burcht Taggenbrunn. De wijnstokken staan keurig in de rij op de hellingen beneden ons. Dit is het grootste wijngebied van het zuiden van Oostenrijk. Het landschap inspireerde André Heller tot het creëren van zijn Aardgodin. Het kunstwerk  vertegenwoordigt een krachtige geest van de natuur, aan wie de bescherming van kasteel Taggenbrunn, de wijngaarden en alle bezoekers is toevertrouwd. 

Voor zijn twaalf meter hoge sculptuur gebruikte Heller een unieke compositie van planten, bergkristallen, metaal, licht en water. Opdrachtgever was het horlogemerk Jacques Leman. De naam van het merk prijkt dan ook voor het kunstwerk. 

Voormalige hoofdstad van Karinthië

Sankt-Veit-an-der Glan was van de 12e tot de 16e eeuw de hoofdstad van Karinthië. Tijdens het godsdienstconflict in de 16e raakte Keizer Maximiliaan verbolgen over het feit dat de bestuurders en bewoners van de stad zich schaarden achter de opstand tegen het strenge katholieke gezag en het protestantisme aanhingen. De Keizer maakte daarop Klagenfurt hoofdstad van de deelstaat. Sankt-Veit ging in betekenis achteruit en is nu een klein stadje met slechts 12.000 inwoners.

Het prominente stadhuis herinnert nog aan de gloriejaren van weleer. Een stadsbrand in 1829 richtte zware verwoestingen aan, maar zorgde wel voor een eenheid van stijl op de langwerpige Stadtplatz.  Opmerkelijk van stijl is het Kunsthotel Fuchspalast.

Fietsen en zwemmen

Opnieuw op de fietsroute langs de Glan maar nu in westelijk richting verlaten we Sankt-Veit. Snel trekt de Hörzendorfer See ons voor een uitstapje naar dit rustige meertje en een karakteristiek houten huis op palen in de het meer. Het water staat bekend om de grote populatie vissen, maar ook het is hier aantrekkelijk zwemmen. In Oostenrijk moet je vaak betalen voor het strandbad. Dit heldere water is gratis. 

Eenmaal van de Glan af volgen een paar klimmetje, maar het landschap met kleine boerenbedrijfjes en pittoreske dorpjes doet onze inspanningen vergeten. 
Voor ons ligt nu de Maltschacher See. Opnieuw een rustige meertje tussen de groene bergen met kristalhelder water. 

Hier is ons afscheid van Mittelkärnten. De bordjes wijzen ons de weg naar de grote meren in het zuiden van Karinthië. Terug naar Klagenfurt kan ook ook. 
Op het terras aan het water van restaurant Maltschacher Seewirt laten we onze tocht door Mittenkärnten nog even de revue passeren. Fietsen, zwemmen, snoezige dorpjes en stadjes, een reeks aan kerken, kloosters en burchten, lekker eten en drinken en vooral genieten van de rust en de ruimte. Absoluut voor herhaling vatbaar. 

Mittelkärnten
De steek ligt in Karinthië aan de zonnige kant van de Alpen. Dit betekent dat deze Oostenrijkse deelstaat geschikt is voor een fietsvakantie vanaf het vroege voorjaar tot diep in de herfst. Een walhalla voor Iedere fietsliefhebber: van racefietsers en mountainbikers tot rustige toerrijders. Genussradlen noemt men dit hier. 
Tourismus Mitterkärnten heeft de handige Freizeitkarte met alle fietsroutes en wandelwegen plus een aantal absolute highlights. www.kaernten-mitte.at

Klagenfurt, de hoofdstad van de deelstaat, ligt op 1140 kilometer van Utrecht. 

In Karinthië rijdt de S-bahn. Fietsen rollen gemakkelijk in deze regionale treinen. Kaartjes en fietskaartjes trek je simpel uit de automaten op de stations.
https://www.oebb.at/de/regionale-angebote/kaernten/s-bahn-kaernten

Informatie over Karinthië: www.karinthie.com
Informatie en reisverhalen over natuurlijke bestemmingen in Oostenrijk: klik hier!


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer